Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

VARNA - hmota na potahování....H

Jdi na stránku
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 12:27 am    Předmět: VARNA - hmota na potahování....H Citovat

Na dortech od mámy jsem odpovídala na dotaz ohledně varny...třeba se to někomu bude hodit i tady...takže kopie mé odpovědi :



Vlastino,
Tvůj mail jsem dostala, ale protože to třeba bude zajímat i někoho jiného, tak Ti odpověď napíšu sem :

Já jsem se s VARNOU skamarádila natolik, že pro mě neexistuje lepší materiál jak na potahování, tak i na modelování čehokoli.
WI nebo K2 používám jen v případě, že potřebuju čistě bílou barvu.
Varna je pro mě, moji rodinu i zákazníky i chuťově nejlepší...ať už s citrónovým nebo mandlovým aroma.
Podívej se na tu tenisovou raketu, kterou jsem vkládala naposledy ...vše je tam z varny, jen ty bílé kousíčky jsou WI. Rám rakety je čistá (neobarvená) varna. Když ale vyschne, tak je i bělejší.
Potahuju vrstvou 0,4 - 0,5 cm silnou a nikdy mi nic neteklo.
Na dort o průměru až 30 cm stačí základní dávka varny:
150 ml vody + 70 g másla + 150g hladké mouky + 700g cukru moučky + aroma

Někdy zapracuju i trochu sušeného mléka (mám zásobu a mléčný marcipán vůbec nedělám).
Varnu je dobré nechat do druhého dne "uležet" zabalenou ve fólii někde v chladnu (může a nemusí být v lednici)....ale je možné s ní pracovat hned.
Výborně se barví!! Třeba černá, která dělá jinak problémy, je perfektní. Taky jsem vypozorovala, že obarvená varna tak do půl hodiny má barvu výraznější...proto se musí dát pozor, když se chce jenom světlá barva...raději tu půlhodinku počkat a pak případně barvu přidat nebo nechat tak.
Co se týká skladování...uchovávám v chladu (nemusí to být nutně lednice) zabalenou ve fólii...zpracovávala jsem zbytek i po 14 dnech a byla naprosto v pohodě.
Varna když je dobře zabalená, tak netvrdne...není nutné ji dávat do MVT....představ si třeba těsto na vánoční cukroví...i varnu stačí před upotřebením jen propracovat.
Na modelování postaviček nebo růží si do varny ještě zapracuju trochu víc cukru aby byla tužší.
Vyvaluju ji na silikonovém vále a vůbec nepodsypávám...používám nerez váleček.
Nedávno jsem udělala i pokus - smíchala jsem varnu se zbytkem obarveného WI...vznikla krásná, plastická hmota na modelování...jde to i naopak - smíchat obarvenou varnu a bílý WI.
Věci vymodelované z varny poměrně rychle schnou na vzduchu...to je výhoda, když se musí něco vymodelovat na poslední chvíli a je potřeba aby to bylo alespoň částečně zatvrdlé.
Čerstvá (neoschlá) varna jde výborně lepit vodou(malinko potřít!!!)...zaschlou lepím lepidlem.
Většinou ale vodu ani nepoužívám, varna na varnu se lepí sama.
Používám ji i do silikonových formiček.

Tak snad jsem na nic nezapomněla.
Já varnu preferuju taky z důvodu, že je matná...lesklé dorty se mi nelíbí, připadají mi jako by se roztékaly....když je lesk potřeba, tak se to dá udělat jinak...třeba na některých květech.
Je to jako s každou jinou hmotou...musíš se s ní opravdu skamarádit.
Na závěr ještě něco - záleží na dobře udělaném odpalovaném těstě!!...vodu s máslem hlídat, míchat a v momentě kdy začne vřít, tak nasypat mouku a rychle a důkladně!!!! vypracovat vařečkou (už mimo plotnu).
Jde to rychle.
Pak do studeného těsta zapracovat cukr...taky důkladně...cukru se může klidně dát víc nebo míň...to už se musí poznat "pod rukama".


Jestli jsem na něco zapomněla, tak se ptej.
papa Milu


Naposledy upravil Milu dne čt květen 06, 2010 10:05 am, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Petrinda
nadýchaný korpus


Založen: 26.1.2009
Příspěvky: 390

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 12:47 pm    Předmět: Citovat

Jéééééééééé, Milu, díky, to je odpověď na spoustu mých dotazů ohledně varny! Nezkoušela jsi místo másla 100% tuk? Třeba by byla bělejší. Zkusím ji na potah, na modelování nevím, jak s tou trvanlivostí, já si všechno potřebuju dělat i tři tejdny dopředu, musím jen po večerech, když drobotí spí. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 12:58 pm    Předmět: Citovat

Petrindo, se 100% tukem jsem to nezkoušela a ani nebudu!!!...fuj, fuj když si představím dávat do pusy takový sajrajt.
Vůbec se neboj dělat ozdoby dopředu...vyschnou a jsou úplně v pořádku
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Redanka
rozsypaná mouka


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 29
Bydliště: Hranice na Moravě

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 3:10 pm    Předmět: Citovat

Pokud se přidá do varny trošku bělidla, bude bělejší.Netvrdím,že bude bílá, ale bude světlejší. Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Petrinda
nadýchaný korpus


Založen: 26.1.2009
Příspěvky: 390

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 8:33 pm    Předmět: Citovat

Milu, to chápu, ale trvanlivost varny je teda daná trvanlivostí másla? S tím tukem máš asi pravdu, na chuti to nepřidá Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 9:07 pm    Předmět: Citovat

Petrindo, jak už jsem uvedla výše, mám zkušenost s varnou po 14 dnech od udělání...déle ne.Dělám si vždy čerstvou, maximálně 3 dny dopředu. Ozdoby z varny vyschnou a vydrží určitě i déle. Řešit trvanlivost je, myslím, docela zbytečné...uskladněný v chladu je dort výborný i po týdnu...a rok dopředu si varnu jistě dělat nebudeš Wink

...vezmi si jak dlouho dopředu se dělá třeba těsto na vánoční cukroví...hlavně to v obchodech...je tam máslo (a není ani přepuštěné jako u varny) a těsto je dobré
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Benja1
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 92
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 10:51 pm    Předmět: Citovat

Milu, já se pořád nemůžu odhodlat varnu použít. Pořád mi tam vrtá hlavou ta mouka. Když pominu to, že případnou příchuť můžu přerazit trestí, pak je tam ta krátká doba, po kterou se mouka tepelně zpracovává. Píšeš, že mouku nasypeš do vroucí směsi a už zamícháš mimo plotnu? Není pak mouka syrová? Aby z toho nebylo těžko...Když děláš odpalované těsto, tak pak po přidání vajec se těsto dál peče, smaží...tady je toho varu minimum. Fakt bych ji ráda dělala, jen se přes tohle nějak ne a ne přenést.
_________________
http://jakodoma.webgarden.cz/moje-dorty-galerie
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 11:08 pm    Předmět: Citovat

Benjo, napiš mi do SZ adresu a já Ti schválně pošlu kousek varny...jsem přesvědčená, že ani to cestování jí neuškodí Very Happy

Věř, že se ani aroma přidávat nemusí, chuť je i tak dobrá. Mouka cítit není.
Třeba škubánky - to je přeci taky jen spařená mouka...a ovesné vločky se jedí syrové...já v tom žádný problém nevidím. Snad jen někdo mimořádně citlivý na nějaké potraviny...ale to se mi taky nezdá pravděpodobné.
A s tím odstavením z plotny...asi záleží taky na tom, v jaké nádobě se to těsto dělá. Moderní nádobí si ponechává ještě dlouho vysokou teplotu...teda některé...já takový rendlík mám, a tak není nutné to na plotýnce nechávat...a já mimo plotnu těsto propracovávám...pořádně smíchám ještě na plotně.
Zkus to třeba jen z poloviční dávky...dokud nezkusíš, tak neposoudíš.
Je fakt, že záleží na chuti u každého jednotlivce....mně například se zvedá žaludek když bych strčila do pusy WI...proto ho používám minimálně...mám pocit, že by to nechutnalo ani zákazníkům....varnu si zatím všichni pochvalovali.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Benja1
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 92
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 11:30 pm    Předmět: Citovat

Milu, posílat mi ji nemusíš, umím si ji udělat sama Very Happy
Já jen, že často dělám dorty pro malé děti, takže tak...
_________________
http://jakodoma.webgarden.cz/moje-dorty-galerie
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Miruš
nadýchaný korpus


Založen: 23.4.2008
Příspěvky: 398
Bydliště: okr. Komárno

PříspěvekZaslal: so únor 21, 2009 11:41 pm    Předmět: Citovat

ja som mala presne tento problém ,nedôvera v skoro surovú múku ,na zraze mi ale Milu pod nosom spravila názornú ukážku a následne som aj ochutnala s citrónovou príchuťou ,no a bola som milo šoknutá ,ono sa to dá , ja už len čakám na príležitosť použiť
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: ne únor 22, 2009 12:52 pm    Předmět: Citovat

Listopadko, jj, taky se mi to už stalo...ale prasklinky byly malinkaté a záplatovat jsem nemusela...nejspíš je to tím, když je v ní víc cukru než je zdrávo...když se varna dělá, tak by se s přidáváním cukru mělo přestat když je ještě dost "měkká"...do druhého dne se to všechno ještě líp spojí, ztuhne a je to potom OK. Mně se to stalo právě když jsem ji nenechala "uležet" a udělala jsem ji pro okamžité použití trochu tužší.
Výborné je v tom i to sušené mléko, kterého tam někdy 1-2 lžíce přidám (to abych spotřebovala to od Tebe Wink ...ale prosívám ho).
Zahlazení drobných prasklinek jsem provedla následovně - do dlaně jsem si dala kapku vody, rozetřela po dlaních a to popraskané místo jsem dlaněmi párkrát přejela...a bylo po prasklinkách...ale té vody fakt jen kapku!!!
Varna dost rychle osychá...třeba zdobení kleštičkami se musí udělat hned po potažení...jinak to potom taky praská.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: ne únor 22, 2009 1:35 pm    Předmět: Citovat

Listopadko, není to překlep...500 g je málo...já tam dávám právě až těch 700 g....a černou udělám úplně v pohodě...a kakao vůbec NEDÁVÁM...varna chytne hned od šedé až po černou...to WI se mi pořád barvil na zeleno Evil or Very Mad
Nojo, no...je to jako s každou hmotou..."každý tu svou má za jedinou" Very Happy ....asi ji v Cítově předvedu znova (a podle zákona schválnosti se mi poprvé nepovede Very Happy )

...a to sušené mléko si nejprve smíchám s cukrem a přeseju společně...tak se mléko rovnoměrně rozmíchá a nedělá hrudky

...koukám, že můj sáhodlouhý elaborát o varně má ještě nedostatky a pořád je co upřesňovat Embarassed
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Simča S.
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 97
Bydliště: JZ Čechy - Horažďovice

PříspěvekZaslal: po únor 23, 2009 3:39 pm    Předmět: Citovat

Mně s tolika cukrem přišla varna moc sladká, tak místo 700 g cukru dávám 200g suš. mléka a tak 400g (někdy i trochu více) cukru. Cukr a mléko smíchám v poměru 1:1 a společně prosiju, vpracuji do hmoty a pak přidávám už jen cukr.
Podle mně na potahování nemá varna konkurenci.
Na tvarování z ní jsem si ale ještě netroufla. Když ji tady ale tak chválíte na to tvarování, tak to budu muset také zkusit.... Smile
_________________
Všechny zdraví Simča Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
cernava
krém v pytlíku


Založen: 25.2.2009
Příspěvky: 896
Bydliště: Příbram

PříspěvekZaslal: pá únor 27, 2009 10:38 am    Předmět: Citovat

Ahoj,poprvé dělám varnu,tak sem se chtěla zeptat,jestli se nic nestane,když dort pomažu krémem.Někdo maže marmeládou tak nevim.Diky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: pá únor 27, 2009 10:47 am    Předmět: Citovat

klidně pomaž krémem ale malinko!!!!!...jen zamázni póry v korpusu
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
cernava
krém v pytlíku


Založen: 25.2.2009
Příspěvky: 896
Bydliště: Příbram

PříspěvekZaslal: pá únor 27, 2009 10:58 am    Předmět: Citovat

Díky pusa
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
cernava
krém v pytlíku


Založen: 25.2.2009
Příspěvky: 896
Bydliště: Příbram

PříspěvekZaslal: pá únor 27, 2009 11:26 am    Předmět: Citovat

Nevim,kam to napsat ale snad se nebudete zlobyt,kdyby to sem nepatřilo.Varna je ta nejbáječnější hmota na světě!!!Nebudu už dělat jinou.Použila sem jí hned-byla řidší,že sem ji musela válet na folii,abych ji přenesla-o to líp se ale uhlazuje v záhybech a dotahuje a já nevim co všechno.Jsem z toho celá rozvrkočená.Vždycky sem tak trošku bojovala s domácím fondanem,tak tohle je pro mě úžas. palec radost
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: pá únor 27, 2009 11:48 am    Předmět: Citovat

tak to jsem celá rozvrkočená s Tebou Very Happy ...super!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Petrinda
nadýchaný korpus


Založen: 26.1.2009
Příspěvky: 390

PříspěvekZaslal: pá březen 06, 2009 9:57 pm    Předmět: Citovat

Milu, všechny dnešní dortíky jsou potažené varnou. Smile Ale něco bylo špatně. Na okrajích korpusu mi to trošičku praskalo a dole mi to nešlo potáhnout, vyhladit nebo já nevím jak to říct, prostě mi to dělalo sklady a moc to nešlo urovnat. Kde je chyba? Jinak byla hmota super, nelepila, hezky šla vyválet. Že by málo cukru?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5392

PříspěvekZaslal: pá březen 06, 2009 10:46 pm    Předmět: Citovat

Petrindo, problém skladů dole je jen ve správné technice potahování...to není hmotou,ta se mi zdá napohled výborná.
Nesmíš se snažit to rychle dole ukončit, ale musíš si s tím pohrát a pěkně odshora dolů vyhlazovat...pak se sklady dělat nebudou.
A to praskání....před vyvalováním je dobré hmotu znovu dobře propracovat...už "pod rukama" se pozná, jestli je trhavá a bude praskat. Málo cukru to nejspíš nebude, přidáním by se to mohlo ještě zhoršit.
Varnu není dobré "vytahovat" jako třeba WI...s tím to jde...jak ji položíš na dort, tak ji nechat ležet a přes hranu ji nestahuj...objeď kolem dokola a "přilep" hned pod hranou...já nevím jak to líp vysvětlit Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Strana 1 z 13

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com