Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

KRAJOVÉ A MÍSTNÍ SPECIALITY


 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Jiné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: ne září 09, 2007 11:45 pm    Předmět: KRAJOVÉ A MÍSTNÍ SPECIALITY Citovat

POLANECKÉ MRKVÁNKY

600 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
200 g másla
1 lžíce sádla
200 g cukru krupice
3 žloutky
50 - 70 g dro?dí
sůl
mléko dle potřeby
50 ks fenyklů................zaděláme těsto a dáme kynout

1,5 kg nahrubo nastrouhané mrkve
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
50 ks fenyklů ............vše 5 - 10 minut dusit na 100 g másla

dál postupujeme jako když balíme buchty, dáme na plech, posypeme mákem, okraje potřeme máslem
pečeme do zlatova při 180°C
hotové potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkou


trochu pracnější záležitost, ale výsledek stojí za to... fenyklu dávám i víc než je v rceptu - určitě tam musí být, jak v těstě, tak v mrkvi - dodává to mrkvánkům jedinečnou chuť


Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 7:45 pm, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Simča S.
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 97
Bydliště: JZ Čechy - Horažďovice

PříspěvekZaslal: pá září 21, 2007 12:21 pm    Předmět: Hnětynky - posvícenská dobrota z Prácheňska Citovat

HNĚTYNKY - POSVÍCENSKÁ DOBROTA Z PRÁCHEŇSKA

Ingredience: Na 12 ks o průměru 12 cm: 250 g másla, 250 g cukru (buď jen moučkový, ale někdo dává 1/2 moučkového a 1/2 jemné krupice), 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, kůra z 1/2 citronu, lžička prášku do pečiva
Na polevu: 200 g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 3 lžíce rumu
Na ozdobu: cukrové kvítky, holubičky, srdíčka nebo různé perličky apod. (u nás se prodávají speciální posvícenské ozdoby). Je možné ozdoby také přímo na hnětynky stříkat z různě obarvené bílkové polevy.

Postup přípravy: Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1-2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky. Poté vmícháme rum, vanilkový cukr a citronovou kůrou. Nakonec opatrně přidáme z bílků ušlehaný sníh a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Kulaté formičky na hnětynky (u nás se prodávají jako formičky na pizzu Rolling Eyes ) vymažeme máslem či olejem a vysypeme hrubou moukou. Lžící do nich opatrně dáme těsto - tak do 1 cm výšky. Při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí, peče se v troubě předehřáté na cca 150 °C asi půl hodiny.
Na prochladlé se natře rumový led (poleva) a zdobí se cukrovými ozdobami.



Posvícení se podle legendy slavilo již na počest vysvěcení chrámu krále šalamouna v Jeruzalémě. Byla to vždy výroční slavnost v neděli před svátkem světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel. Vzhledem k tomu, že se oslavovalo ukončení polních prací, byl to jeden z nejoblíbeněj?ích svátků prostého venkovského lidu. Slavívalo se na podzim, tedy v období, kdy již byl nový mák do buchet, zásoba čerstvé mouky a vajec, zralé švestky na povidla a vykrmené husy na pekáč, zkrátka ideální doba ke slavení. V Čechách se slvanost nazývala posvícení, na Moravě hody. Dříve se slavilo téměř v každé farnosti v jinou dobu. Lidé chodili do okolních obcí, aby navštívili své příbuzné a přátelé nebo aby něco utržili za prodej různého zboží. Také se jim díky této slavnosti naskýtala možnost dobrého jídla a zároveň odpočinku od práce. Císař František Josef II. chtěl nějakým způsobem oslavy sjednotit a proto vydal r. 1787 nařízení, kterým stanovil termín na "neděli po svátku svatého Havla". Poslušní poddaní přijali toto nařízení velice nadšeně. Od té doby slavili třetí neděli v říjnu tzv. "císařské hody" nebo také "havelské posvícení", ale mimo nich dál i svoje místní posvícení tzv. "naše posvícení".
U nás na prácheňsku dávala děvčata chlapcům sladké a vyparáděné hnětynky, plné cukru, másla a vajec o posvícení v hospodě za to, že s nimi hoši celý rok tancovali....
_________________
Všechny zdraví Simča Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
eichlerka
těsto v míse


Založen: 23.9.2007
Příspěvky: 56
Bydliště: SČ - Klá?terec nad Ohří

PříspěvekZaslal: ne září 23, 2007 11:51 am    Předmět: Citovat

tedy přepisuju recepty a pořád jsem pátrala, na kdy se hnětýnky dělají...mám recept od tety ze Strakonic, takže děkuji, už vím Very Happy
_________________
eichlerka
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
skaja
nadýchaný korpus


Založen: 16.10.2007
Příspěvky: 273
Bydliště: Jihlava

PříspěvekZaslal: po duben 27, 2009 6:40 pm    Předmět: Horácké koláče Citovat

...
_________________
http://skaja.websnadno.cz
http://skaja4.rajce.idnes.cz/


Naposledy upravil skaja dne po duben 26, 2010 5:25 pm, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Máťa
nadýchaný korpus


Založen: 5.2.2009
Příspěvky: 339
Bydliště: Strakonice

PříspěvekZaslal: st listopad 11, 2009 9:02 am    Předmět: Citovat

Jedny hnetynky už tu jsou, ale já dávám trochu jiný poměr a bez prášku do pečiva

HNETYNKY

16 žloutků
1 kg moučkového cukru
1 kg tuku (2 másla a 2 hery)
van. cukr, rum

třeme až do bílé pěny - asi 15 minut, přidáme 1 kg polohrubé mouky a z 16 bílků sníh.
Formičky na hnetynky vymažeme a vysypeme moukou, naplníme do 2/3 a pečeme při 180°C. Po schládnutí vyklopíme a až úplně studené poléváme rumovou polevou (moučkový cukr, rum, voda) a zdobíme cukrovými ozdobami a čokoládou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Jiné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com