 |
Diskuzní fórum o dortech a pečení Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Milu Moderátor

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 5336
|
Zaslal: ne září 09, 2007 11:45 pm Předmět: KRAJOVÉ A MÍSTNÍ SPECIALITY |
|
|
POLANECKÉ MRKVÁNKY
600 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
200 g másla
1 lžíce sádla
200 g cukru krupice
3 žloutky
50 - 70 g dro?dí
sůl
mléko dle potřeby
50 ks fenyklů................zaděláme těsto a dáme kynout
1,5 kg nahrubo nastrouhané mrkve
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
50 ks fenyklů ............vše 5 - 10 minut dusit na 100 g másla
dál postupujeme jako když balíme buchty, dáme na plech, posypeme mákem, okraje potřeme máslem
pečeme do zlatova při 180°C
hotové potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme moučkou
trochu pracnější záležitost, ale výsledek stojí za to... fenyklu dávám i víc než je v rceptu - určitě tam musí být, jak v těstě, tak v mrkvi - dodává to mrkvánkům jedinečnou chuť

Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 7:45 pm, celkově upraveno 2 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Simča S. těsto v míse
Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 97 Bydliště: JZ Čechy - Horažďovice
|
Zaslal: pá září 21, 2007 12:21 pm Předmět: Hnětynky - posvícenská dobrota z Prácheňska |
|
|
HNĚTYNKY - POSVÍCENSKÁ DOBROTA Z PRÁCHEŇSKA
Ingredience: Na 12 ks o průměru 12 cm: 250 g másla, 250 g cukru (buď jen moučkový, ale někdo dává 1/2 moučkového a 1/2 jemné krupice), 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, kůra z 1/2 citronu, lžička prášku do pečiva
Na polevu: 200 g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 3 lžíce rumu
Na ozdobu: cukrové kvítky, holubičky, srdíčka nebo různé perličky apod. (u nás se prodávají speciální posvícenské ozdoby). Je možné ozdoby také přímo na hnětynky stříkat z různě obarvené bílkové polevy.
Postup přípravy: Máslo a vejce vyndáme z ledničky cca 1-2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozměklé máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme žloutky. Poté vmícháme rum, vanilkový cukr a citronovou kůrou. Nakonec opatrně přidáme z bílků ušlehaný sníh a mouku, smíchanou s práškem do pečiva. Kulaté formičky na hnětynky (u nás se prodávají jako formičky na pizzu ) vymažeme máslem či olejem a vysypeme hrubou moukou. Lžící do nich opatrně dáme těsto - tak do 1 cm výšky. Při pečení se těsto rovnoměrně rozteče a trochu vyskočí, peče se v troubě předehřáté na cca 150 °C asi půl hodiny.
Na prochladlé se natře rumový led (poleva) a zdobí se cukrovými ozdobami.
Posvícení se podle legendy slavilo již na počest vysvěcení chrámu krále šalamouna v Jeruzalémě. Byla to vždy výroční slavnost v neděli před svátkem světce, jemuž byl zasvěcen místní kostel. Vzhledem k tomu, že se oslavovalo ukončení polních prací, byl to jeden z nejoblíbeněj?ích svátků prostého venkovského lidu. Slavívalo se na podzim, tedy v období, kdy již byl nový mák do buchet, zásoba čerstvé mouky a vajec, zralé švestky na povidla a vykrmené husy na pekáč, zkrátka ideální doba ke slavení. V Čechách se slvanost nazývala posvícení, na Moravě hody. Dříve se slavilo téměř v každé farnosti v jinou dobu. Lidé chodili do okolních obcí, aby navštívili své příbuzné a přátelé nebo aby něco utržili za prodej různého zboží. Také se jim díky této slavnosti naskýtala možnost dobrého jídla a zároveň odpočinku od práce. Císař František Josef II. chtěl nějakým způsobem oslavy sjednotit a proto vydal r. 1787 nařízení, kterým stanovil termín na "neděli po svátku svatého Havla". Poslušní poddaní přijali toto nařízení velice nadšeně. Od té doby slavili třetí neděli v říjnu tzv. "císařské hody" nebo také "havelské posvícení", ale mimo nich dál i svoje místní posvícení tzv. "naše posvícení".
U nás na prácheňsku dávala děvčata chlapcům sladké a vyparáděné hnětynky, plné cukru, másla a vajec o posvícení v hospodě za to, že s nimi hoši celý rok tancovali.... _________________ Všechny zdraví Simča  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
eichlerka těsto v míse
Založen: 23.9.2007 Příspěvky: 56 Bydliště: SČ - Klá?terec nad Ohří
|
Zaslal: ne září 23, 2007 11:51 am Předmět: |
|
|
tedy přepisuju recepty a pořád jsem pátrala, na kdy se hnětýnky dělají...mám recept od tety ze Strakonic, takže děkuji, už vím  _________________ eichlerka |
|
Návrat nahoru |
|
 |
skaja nadýchaný korpus

Založen: 16.10.2007 Příspěvky: 273 Bydliště: Jihlava
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Máťa nadýchaný korpus
Založen: 5.2.2009 Příspěvky: 342 Bydliště: Strakonice
|
Zaslal: st listopad 11, 2009 9:02 am Předmět: |
|
|
Jedny hnetynky už tu jsou, ale já dávám trochu jiný poměr a bez prášku do pečiva
HNETYNKY
16 žloutků
1 kg moučkového cukru
1 kg tuku (2 másla a 2 hery)
van. cukr, rum
třeme až do bílé pěny - asi 15 minut, přidáme 1 kg polohrubé mouky a z 16 bílků sníh.
Formičky na hnetynky vymažeme a vysypeme moukou, naplníme do 2/3 a pečeme při 180°C. Po schládnutí vyklopíme a až úplně studené poléváme rumovou polevou (moučkový cukr, rum, voda) a zdobíme cukrovými ozdobami a čokoládou. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Přidat toto téma do oblíbených.
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|