Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

VELIKOSTI DORTU - POČET PORCÍ


 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Galbovka
umělecký dort


Založen: 20.11.2007
Příspěvky: 2328
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: po červenec 11, 2011 7:24 pm    Předmět: VELIKOSTI DORTU - POČET PORCÍ Citovat

Často s tím bojuji a často se na to ptám.
U nás doma "domácí" dort krájíme, jak kdo máme chuť, ale když chci někomu udělat dort, očekává "cukrárenské" porce. Ty já neznám, proto si myslím, že jakýs takýs přehled nebude tak od věci. Snad pomůže i jiným. Wink
Takže jsem zase pokoukala "ujo gůůgla" a našla jsem asi toto:

české dorty porcujeme asi takhle:

kulatý
Velikost: Ø 15 cm = 6 - 8 porcí
Velikost: Ø 16 cm = 8 - 10 porcí
Velikost: Ø 23 cm = 12 porcí
Velikost: Ø 24 - 25 cm = 14 - 16 porcí
Velikost: Ø 30 cm = 24 - 26 porcí

2 patrový se spodním patrem Ø 30 cm = 38 - 40 porcí
3 patrový se spodním patrem Ø 30 cm = 42 - 46 porcí
4 patrový se spodním patrem Ø 30 cm = 46 - 50 porcí

2 patrový kulatý ø 24, 15 cm = 16-18 porcí
3 patrový kulatý ø 28, 21 a 14 cm = 32 porcí
3 patrový kulatý ø 32, 28 a 24 cm = 48-50 porcí
4 patrový kulatý ø 28, 24, 20 a 15 cm = 44 porcí

.....
hranaté
Velikost: 30 x 20 cm = 14 - 18 porcí
Velikost: 40 x 30 cm = 26 - 30 porcí
Velikost: 60 x 40 cm = 80 - 90 porcí

3 patrový se spodním patrem: 60 x 60 cm = 80 - 90 porcí
4 patrový se spodním patrem: 40 x 40 cm = 58 - 62 porcí

podkova
Velikost: 40 x 30 cm
Porce: 22 - 24

srdce
Velikost: Ø 23 cm = 14 - 16 porcí

kniha
Velikost: 40 x 30 cm = 30 - 35 porcí


k VELIKOSTI KORPUSŮ A JEJICH VÁZE vypsáno z diskuzí... Laughing

Milu napsal:
KULATY dvouposchoďový dort se základnou 40 cm se může dostat tak na 8 kg...záleží taky na ozdobách jak budou těžké...jinak velikost můžeš "nahnat" i do výšky ( udělat vysoká patra)...to by mohlo být až 10 kg


Abeceda napsal:
potřebuju vědět přibližnou váhu kulatého třípatrového dortu. Velikost klasická - 32, 24, 15 cm.

-Milu- do 6 kg...ale jen lehký krém, bez ovoce, s růžemi, potah Formix - cca 30 porcí
-fel- mezi 6 a 7 kily s frutafilem a šlehačkovým krémem, potaženo formixem a bylo tam cca 10 růžiček.
-Ivana Beranová- mě to dělá tak 8 - 9kg, ale mám máslový krém a záleží na zdobení


cernava napsal:
Milu prosím tě, jak máš na rajčeti 3patrový kulatý dorty, jaký máš průměr jednotlivých korpusů? Zdá se mi to rozestup po 3cm málo. Rolling Eyes
-Milu- Černi, mám to 30, 22, 14...ten rozdíl je potřeba aspoň těch 8 cm aby byly na zdobení okolo minimálně 4 cm...aby byla jednotlivá patra znát


A-terka napsal:
Beru - všimla jsem si, že jsi na poslední 3patrový svatební dort použila ten stojan na jedno použítí. Můžeš mi prosím napsat, jaké rozměry jednotlivých korpusů jsi upekla? A výšku jednotlivých dortů.? A přibližně pro kolik lidí by stačil tento dort. Děkuji moc Laughing
-beruna- tác má rozměry - 30,25,20 cm délka strany a kulatý má takovýto i průměr.
Korpusy jsou 29 cm=4200 g = minimálně 25 porcí, 22cm=2700g = minimálně 16 porcí, 16cm=1600g = minimálně 9 porcí, když budeš krájet přibližně kostičky 5x5 cm a výška jednotlivých dortů je 7 cm - přesně podle toho zápichu.


Pár postřehů z českého netu...
http://dortyodkaramelky.wbs.cz/MOJE-TIPY-A-DOPORUCENI.html -VELIKOST DORTU - Velikost dortu se dá odhadnout u klasických tvarů (kruh, čtverec aj.).
U 3D dortů to jde obtížněji, ale také to lze.
Porci na osobu počítáme 150-200 g dortu (ne ozdob a figurek). Dorty o velikosti 17 cm jsou pro 6-8 oslavenců.
Na velikost 25 cm je 8-12 porcí dortu. 30 cm je již 12-16 porcí dortu.


americké dorty porcují jinak... Wink
http://www.peggyporschen.com/content.asp?id=34
http://www.novelty-cakes.net/wedding-cake-prices.php
http://www.thevanillacakecompany.co.uk/portion-sizes.html

kdy 1 '' = 2,54cm








DALŠÍ POZNÁMKY
na kulatý dort 23 cm --- cca 1/2kg potahovky
dvoupatrový svatební dort-30 a 24 cm ---3 kg pro jistotu...je lepší vyválet silnější placku

PS: ještě to upravím...


Milu, i ostatní, prosím, nedoplnily byste své zkušenosti? Ať to máme všechno pohromadě? Smile

Vím, že je to jen orientační, ale myslím, že i tak to poslouží. Nebo ne?


Naposledy upravil Galbovka dne st únor 27, 2013 1:32 pm, celkově upraveno 18 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5354

PříspěvekZaslal: po červenec 11, 2011 7:50 pm    Předmět: Citovat

těžko tady uděláme nějaký univerzální přehled...porce se dělají i s ohledem na výšku dortu...nějaké počty porcí nemůžou fungovat


prostě si vemte formu, obkreslete si ji na papír a tužkou "naporcujte"...udělejte si takový přehled všech svých forem a máte vystaráno...každá máme jinou představu o velikosti porce, nikdy se nedobereme stejného názoru


je taky nesmysl brát porce podle váhy dortu...stejně velké porce můžou vážit úplně jinak podle toho jaký je korpus a jaký je krém, případně další náplň
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.


Naposledy upravil Milu dne po červenec 11, 2011 10:41 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kvajdovka59
hotový dort


Založen: 8.2.2011
Příspěvky: 1292
Bydliště: okres Mladá Boleslav

PříspěvekZaslal: po červenec 11, 2011 8:08 pm    Předmět: Citovat

Souhlasím.Jsem ale chytra co? Říkala jsem to taky tak. Ono totiž galbi,když dávám punčovinu,tak ta potvůrka je těžká a kde nic tu nic.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
lenkaf
promazaný korpus


Založen: 16.5.2010
Příspěvky: 667
Bydliště: Plzeň

PříspěvekZaslal: po červenec 11, 2011 9:16 pm    Předmět: Citovat

"Vzoreček" od Milu se mi líbí Wink

Ale pak je tu týdně aspoň jeden dotaz, kolik porcí udělám z toho a toho patráku... Sad
Není to špatný nápad- můžeme sem aspoň napsat zkušenosti třeba? Třeba jaký dort jsem dělala (velikost a druh krému atd.) a kolik lidí z něj uctila? Akorát se musím zeptat nevěst, abych kdyžtak mohla přispět, zatím nevím.
Když nad tím přemýšlím, na výšce možná tolik nezáleží- sice vysoký, ale tenký kus dortu nás na talíři moc nenadchne Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1414

PříspěvekZaslal: út únor 26, 2013 5:19 pm    Předmět: Citovat

Nejsou tu moc informace o srdci. Běžnou formu si imaginárně ještě naporcuju, ale jak se vlastně krájí srdce? Mám mít 40 porcí a nevím, jestli stačí dvoupatrák nebo už bude muset být třípatrový dort. Fakt nemám představu, jak srdce nakrájet na přibližně stejné kousky. Prosím o zkušenosti.
_________________
http://Maxilipa.mondozoo.com
http://minilip.mondozoo.com
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Galbovka
umělecký dort


Založen: 20.11.2007
Příspěvky: 2328
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: út únor 26, 2013 5:36 pm    Předmět: Citovat

srdce
Velikost: Ø 23 cm = 14 - 16 porcí

je to jako všude ve všem, záleží, jak velké porce budou krájet.... Smile




Naposledy upravil Galbovka dne út únor 26, 2013 8:18 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1414

PříspěvekZaslal: út únor 26, 2013 8:10 pm    Předmět: Citovat

Aha, takže se krájí jako kulatý, jo? Jsem si myslela, že se rozřízne uprostřed a potom kolmo k tomu proužky, ale nebylo by to stejně velké. Tak já si to nějak namaluju. Díky.
_________________
http://Maxilipa.mondozoo.com
http://minilip.mondozoo.com
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Galbovka
umělecký dort


Založen: 20.11.2007
Příspěvky: 2328
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: út únor 26, 2013 8:19 pm    Předmět: Citovat

Abecedko, ono záleží, jak je to srdce velké. Když je obří, tak se ukrojují čtverečky, obdélníky. Stejně prý krájí i velké kulaté, kde by porce byly od středu moc tenké, pak raději kostky...

takhle:
http://www.melissascakes.net/cutthecake.html

PS: https://www.google.cz/search?q=cake+serving+guides&hl=cs&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Tf4tUZzbLMmhtAbq54DIBw&ved=0CC8QsAQ&biw=1163&bih=783
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com