Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Macicek Site Admin

Založen: 3.9.2007 Příspěvky: 423 Bydliště: Karlovarsko-Chebsko
|
Zaslal: po září 10, 2007 6:14 pm Předmět: Bílková poleva (Royal icing) |
|
|
Receptů existuje několik, většinou se liší poměrem surovin. Do některých se dává i lžička škrobu, nebo želatiny.
Obecně se počítá na 1 bílek 200 g moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy.
Citron je tam kvůli lesku, ovšem setkala jsem se i s názory, že by se dávat neměl.
Doporučuju moučkový cukr prosít (já prosívám i 2x, 3x podle nálady), hlavně pokud budete zdobit perníčky, kde je třeba opravdu tenounká nitka. Ale ne vždy.
Bílky jsem také viděla "prosévat", ale já to nedělám.
A teď se postupy rozcházejí. Já to dělám tak, že rovnou šlehám všechno dohromady a opravdu dohusta. Četla jsem, že se má dát pozor na "přešlehání" - to se pak ozdoby lámou (odpadávají z perníků). Nevím, u mě perníčky tak dlouho nevydrží
Stejně určitě je lepší udělat si například ozdob na dort víc, pro případ, že by se některé rozlomily.
Hotovou polevu máme přikrytou vlhkou utěrkou, aby neosychala (na povrchu okamžitě krystaluje! Pozor na to hlavně při zdobení perníčků, protože krystalky pak mohou ucpat dírku v kornoutku!)
A kupodivu jsem našla i radu na Sněhové ozdoby na dort (nebo chcete-li bezé pečivo) - Stříká se kornoutem s větší trubičkou na pečící papír a pak se přes noc (!!Panebože tak dlouho??) suší při teplotě 50° v troubě s pootevřenými dvířky (do dvířek dát vařečku).
Tohle jsem hledala protože jsem původně chtěla zkusit udělat růže jako z krému - pomocí špičky od Wiltonu. Ale teď mě teda dost odradila ta doba pečení. Na druhou stranu je fakt, že normálně na vzduchu by to asi schlo týden, možná déle. _________________ http://macicek.multiply.com
Naposledy upravil Macicek dne st říjen 10, 2007 9:57 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lidunka25 rozsypaná mouka

Založen: 9.9.2007 Příspěvky: 40 Bydliště: Los Angeles
|
Zaslal: čt září 13, 2007 12:06 am Předmět: |
|
|
Macicku neboj se a kyticky normalne udelej, pokud teda umis delat ty ruze z kremu. Me u toho vzdy tecou nervy. Ozdoby uschnou dle velikosti, pokud.
Normalni kyticky do pres noc, asi tak jako motylci a ty ruze dele pac je to silnejsi vrstva. ususene vrzni do krabicky a muzes je mit radu let.
Na suseni v troube bych se vybodla. Zbytecna spotreba energie. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rybicka forma v troubě

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 170 Bydliště: Fryšták
|
Zaslal: ne září 30, 2007 2:49 pm Předmět: |
|
|
a co kdyby se ty ruze nechaly susit na radiatoru v zime?
snad mne nezacne mrzet, ze budeme mit podlahove topeni... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Gorolka nadýchaný korpus

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 211 Bydliště: Ostrava-Jih
|
Zaslal: ne září 30, 2007 10:36 pm Předmět: |
|
|
Já bílkové ozdoby nechávám schnout na radiátorech. Dělám si jich předem na vánoční cukroví ze zbytků, které mám po zdobení perníčků, A v tu dobu nám už v bytě topí. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
weska prázdné břicho
Založen: 29.1.2008 Příspěvky: 4 Bydliště: Jižní Morava
|
Zaslal: po červenec 26, 2010 10:34 pm Předmět: |
|
|
Prosím vás a jaké ozdoby třeba děláte?Nemáte náhodou nějaké foto?? Jen pro představu.. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Milu Moderátor

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 5336
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
petruše krém v pytlíku
Založen: 9.2.2009 Příspěvky: 972 Bydliště: Větřní
|
Zaslal: pá říjen 01, 2010 7:00 pm Předmět: |
|
|
Bílková poleva:
160-200g moučk.cukru(2krát prosátý)
1bílek
1lžička citr.šťávy
1lžička solamylu
Vše se tře větší plochou vařečky až do úplného zhoustnutí(a zbělení)polevy-asi 20minut.NESMÍ SE ŠLEHAT ŠLEHAČEM!nanesená linka se pak nerozpíjí a suchá se nedrolí,neláme.
Hotovou polevu(neteče,nekape,jen se jakoby"táhne")hned zakryjte potr.folií,aby k ní nešel vzduch.
Poleva schne přibližně 30minut. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Meagaira forma v troubě

Založen: 26.11.2010 Příspěvky: 134 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: út leden 25, 2011 2:50 pm Předmět: |
|
|
tak jsem se znovu vrátila k tomuto videu
http://www.youtube.com/watch?v=CuizKmo9iec&feature=channel
zkoušela jsem už několik variant, protože chytám každé třetí slovo a důležitý význam, mi uniká, přestože se mi daří dělat i ty visící obloučky mezi prsty není to ono, tak jsem se krkla a nechala si od kamaráda udělat překlad, poslouchal to snad půl hodiny s vyvalenýma očima )
takže správné poměry jsou tyto :
bílek z předešlého dne
libra prosátého cukru což je 0,45kg
to co ona odebírá z té misky než začne, je ten bílkový fufel co tam někdy spadne, ten ona tam nechce, mohl by zacpat špičku a pak dál podle videa,
1 lžičku cukru přímo do bílku, vymíchat a dále pak pořád přidávat po jedné lžičce až do úplného závěru. Dále potom v komentářích k videu, je ještě jedna poznámka, že lze toto celé také udělat tak, že vymícháme hustý sníh a teprve do něj toho 0,45 kilo cukru přidáme, ale to nevím jestli by ty ozdoby pak nepraskaly, tak snad Vám to pomůže, já jdu míchat další dávku ) _________________ Si post fata venit gloria, non propero |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Milu Moderátor

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 5336
|
Zaslal: út leden 25, 2011 2:57 pm Předmět: |
|
|
to je teda dávka cukru na jeden bílek _________________ Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Meagaira forma v troubě

Založen: 26.11.2010 Příspěvky: 134 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: út leden 25, 2011 3:02 pm Předmět: |
|
|
no to je, ale na druhou stranu si všimni, jak ona to pak nabírá z té misky, je to skoro jak malta, jak to tam tím nožíkem přehazuje ze strany na stranu .-)) _________________ Si post fata venit gloria, non propero |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Galbovka umělecký dort

Založen: 20.11.2007 Příspěvky: 2322 Bydliště: Cheb
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Meagaira forma v troubě

Založen: 26.11.2010 Příspěvky: 134 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: út leden 25, 2011 5:50 pm Předmět: |
|
|
no jo Galbi, ale to mi připadá spíš jak klasika bílkovka na chaloupky, nejsem si jistá zda tit tímto zpracování půjde dělat takové to jemné zdobení, jako je vytváření těch obloučků _________________ Si post fata venit gloria, non propero |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Abeceda hotový dort

Založen: 11.5.2009 Příspěvky: 1412
|
Zaslal: út leden 25, 2011 5:54 pm Předmět: |
|
|
Meag, za tohle ti posílám jednu vélikou . Kdybys věděla, co jsem se s bílkovkou natrápila a pořád jsem nevěděla, jak vyrobit tuhle co se táhne. Takže díky díky díky, pro mě je to světovej objev.
Ještě mi řekni, když má tu bílkovku hotovou, hezky ji zabalí do igelitu. Nechává ji odležet úmyslně? Nebo se může s ní pracovat hned a bude mít stejné vlastnosti? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Meagaira forma v troubě

Založen: 26.11.2010 Příspěvky: 134 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: út leden 25, 2011 6:01 pm Předmět: |
|
|
ona ji nenechává odležet, bílkovka po udělání má tendenci okamžitě krystalizovat, takže to balení co tam předvádí, je to, že si uděláš bílkovku co hned potřebuješ si necháš pod mokrou utěrkou a co máš na později takhle vytěsníš a zabalíéš, aby se k ní zbytečně nedostával vzduch  _________________ Si post fata venit gloria, non propero |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Meagaira forma v troubě

Založen: 26.11.2010 Příspěvky: 134 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: út leden 25, 2011 7:42 pm Předmět: |
|
|
děvčata, tak 45 deka cukru se tam teda nevleze do jednoho bílku ani omylem, tam je někde zakopanej pes, takže já jdu hodit sprchu a jdu bádat dál ) _________________ Si post fata venit gloria, non propero |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Abeceda hotový dort

Založen: 11.5.2009 Příspěvky: 1412
|
Zaslal: út leden 25, 2011 7:55 pm Předmět: |
|
|
Není to husí vejce? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Meagaira forma v troubě

Založen: 26.11.2010 Příspěvky: 134 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: út leden 25, 2011 8:45 pm Předmět: |
|
|
to se tam nemluví, ještě jsem mu psala ať to zkusí znova poslechnout jestli tam těch bílků není víc než jeden, to je horší jak rubikova kostka ) _________________ Si post fata venit gloria, non propero |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Galbovka umělecký dort

Založen: 20.11.2007 Příspěvky: 2322 Bydliště: Cheb
|
Zaslal: út leden 25, 2011 9:24 pm Předmět: |
|
|
Když jsem tak počítala, že pět hrnků je cca 1,25kg na ty tři bílky, tak mi to vyšlo 40dkg na jeden.
Možná to chce to XL vajíčko, nebo aspoň L. Prostě na M si to musíte přepočítat... 
Naposledy upravil Galbovka dne út leden 25, 2011 9:28 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Abeceda hotový dort

Založen: 11.5.2009 Příspěvky: 1412
|
Zaslal: út leden 25, 2011 9:26 pm Předmět: |
|
|
Tak to zas můžu zkusit já, ale až nám snesou slepice bílé vejce. Ty jsou pořádně velké, jenže dneska zrovna nic. Tak snad zítra. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Meagaira forma v troubě

Založen: 26.11.2010 Příspěvky: 134 Bydliště: Zlín
|
Zaslal: st leden 26, 2011 3:24 pm Předmět: |
|
|
holky tak tady mám odpověď na to vajco ona tam říká jedno, ale kamarád mi sám psal, že koukal několikrát do té misky a přijde mu nějaké velké ) a našel ještě jeden recept, prej na to čuměl celé dopoledne a hledal polevu )
cituji z odpovědi
ok..pozrel som sa na to este raz...spomina tam iba jedno vajicko..ale ako som pozrel na to kolko bielka je v miske tak musela pouzit asi vajicko husi alebo pstrosa
Pozrel som sa po nejakom inom recepte napr.
Royal Icing Using Egg Whites:
2 large (60 grams) egg whites - to asi naozaj chce nejake xxl bielka
2 teaspoons fresh lemon juice - citronova stava (2 lžičky)
3 cups (330 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted - preosiaty cukor moucka
Bielka vyslahas s citronovou stavou a zamiesas do toho cukor _________________ Si post fata venit gloria, non propero |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|