Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Bílková poleva (Royal icing)

Jdi na stránku
1, 2  Další

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Recepty
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Macicek
Site Admin


Založen: 3.9.2007
Příspěvky: 424
Bydliště: Karlovarsko-Chebsko

PříspěvekZaslal: po září 10, 2007 6:14 pm    Předmět: Bílková poleva (Royal icing) Citovat

Receptů existuje několik, většinou se liší poměrem surovin. Do některých se dává i lžička škrobu, nebo želatiny.

Obecně se počítá na 1 bílek 200 g moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy.

Citron je tam kvůli lesku, ovšem setkala jsem se i s názory, že by se dávat neměl.
Doporučuju moučkový cukr prosít (já prosívám i 2x, 3x podle nálady), hlavně pokud budete zdobit perníčky, kde je třeba opravdu tenounká nitka. Ale ne vždy.
Bílky jsem také viděla "prosévat", ale já to nedělám.
A teď se postupy rozcházejí. Já to dělám tak, že rovnou šlehám všechno dohromady a opravdu dohusta. Četla jsem, že se má dát pozor na "přešlehání" - to se pak ozdoby lámou (odpadávají z perníků). Nevím, u mě perníčky tak dlouho nevydrží Very Happy
Stejně určitě je lepší udělat si například ozdob na dort víc, pro případ, že by se některé rozlomily.
Hotovou polevu máme přikrytou vlhkou utěrkou, aby neosychala (na povrchu okamžitě krystaluje! Pozor na to hlavně při zdobení perníčků, protože krystalky pak mohou ucpat dírku v kornoutku!)


A kupodivu jsem našla i radu na Sněhové ozdoby na dort (nebo chcete-li bezé pečivo) - Stříká se kornoutem s větší trubičkou na pečící papír a pak se přes noc (!!Panebože tak dlouho??) suší při teplotě 50° v troubě s pootevřenými dvířky (do dvířek dát vařečku).

Tohle jsem hledala protože jsem původně chtěla zkusit udělat růže jako z krému - pomocí špičky od Wiltonu. Ale teď mě teda dost odradila ta doba pečení. Na druhou stranu je fakt, že normálně na vzduchu by to asi schlo týden, možná déle.
_________________
http://macicek.multiply.com


Naposledy upravil Macicek dne st říjen 10, 2007 9:57 am, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lidunka25
rozsypaná mouka


Založen: 9.9.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Los Angeles

PříspěvekZaslal: čt září 13, 2007 12:06 am    Předmět: Citovat

Macicku neboj se a kyticky normalne udelej, pokud teda umis delat ty ruze z kremu. Me u toho vzdy tecou nervy. Ozdoby uschnou dle velikosti, pokud.
Normalni kyticky do pres noc, asi tak jako motylci a ty ruze dele pac je to silnejsi vrstva. ususene vrzni do krabicky a muzes je mit radu let.
Na suseni v troube bych se vybodla. Zbytecna spotreba energie.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rybicka
forma v troubě


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 170
Bydliště: Fryšták

PříspěvekZaslal: ne září 30, 2007 2:49 pm    Předmět: Citovat

a co kdyby se ty ruze nechaly susit na radiatoru v zime?
snad mne nezacne mrzet, ze budeme mit podlahove topeni...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Gorolka
nadýchaný korpus


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 211
Bydliště: Ostrava-Jih

PříspěvekZaslal: ne září 30, 2007 10:36 pm    Předmět: Citovat

Já bílkové ozdoby nechávám schnout na radiátorech. Dělám si jich předem na vánoční cukroví ze zbytků, které mám po zdobení perníčků, A v tu dobu nám už v bytě topí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
weska
prázdné břicho


Založen: 29.1.2008
Příspěvky: 4
Bydliště: Jižní Morava

PříspěvekZaslal: po červenec 26, 2010 10:34 pm    Předmět: Citovat

Prosím vás a jaké ozdoby třeba děláte?Nemáte náhodou nějaké foto?? Jen pro představu..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: po červenec 26, 2010 10:46 pm    Předmět: Citovat

wesko, koukni třeba tady http://www.cakes.cz/viewtopic.php?t=108&start=0
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
petruše
krém v pytlíku


Založen: 9.2.2009
Příspěvky: 965
Bydliště: Větřní

PříspěvekZaslal: pá říjen 01, 2010 7:00 pm    Předmět: Citovat

Bílková poleva:
160-200g moučk.cukru(2krát prosátý)
1bílek
1lžička citr.šťávy
1lžička solamylu

Vše se tře větší plochou vařečky až do úplného zhoustnutí(a zbělení)polevy-asi 20minut.NESMÍ SE ŠLEHAT ŠLEHAČEM!nanesená linka se pak nerozpíjí a suchá se nedrolí,neláme.
Hotovou polevu(neteče,nekape,jen se jakoby"táhne")hned zakryjte potr.folií,aby k ní nešel vzduch.

Poleva schne přibližně 30minut.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Meagaira
forma v troubě


Založen: 26.11.2010
Příspěvky: 134
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 2:50 pm    Předmět: Citovat

tak jsem se znovu vrátila k tomuto videu

http://www.youtube.com/watch?v=CuizKmo9iec&feature=channel

zkoušela jsem už několik variant, protože chytám každé třetí slovo a důležitý význam, mi uniká, přestože se mi daří dělat i ty visící obloučky mezi prsty není to ono, tak jsem se krkla a nechala si od kamaráda udělat překlad, poslouchal to snad půl hodiny s vyvalenýma očima Smile)

takže správné poměry jsou tyto :

bílek z předešlého dne
libra prosátého cukru což je 0,45kg

to co ona odebírá z té misky než začne, je ten bílkový fufel co tam někdy spadne, ten ona tam nechce, mohl by zacpat špičku a pak dál podle videa,
1 lžičku cukru přímo do bílku, vymíchat a dále pak pořád přidávat po jedné lžičce až do úplného závěru. Dále potom v komentářích k videu, je ještě jedna poznámka, že lze toto celé také udělat tak, že vymícháme hustý sníh a teprve do něj toho 0,45 kilo cukru přidáme, ale to nevím jestli by ty ozdoby pak nepraskaly, tak snad Vám to pomůže, já jdu míchat další dávku Smile)
_________________
Si post fata venit gloria, non propero
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 2:57 pm    Předmět: Citovat

to je teda dávka cukru shock na jeden bílek
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Meagaira
forma v troubě


Založen: 26.11.2010
Příspěvky: 134
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 3:02 pm    Předmět: Citovat

no to je, ale na druhou stranu si všimni, jak ona to pak nabírá z té misky, je to skoro jak malta, jak to tam tím nožíkem přehazuje ze strany na stranu .-))
_________________
Si post fata venit gloria, non propero
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Galbovka
umělecký dort


Založen: 20.11.2007
Příspěvky: 2301
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 3:37 pm    Předmět: Citovat

V jiném videu http://www.youtube.com/watch?v=2nFnQiAB_BU je poměr na 3 bílky 5 hrnků cukru.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Meagaira
forma v troubě


Založen: 26.11.2010
Příspěvky: 134
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 5:50 pm    Předmět: Citovat

no jo Galbi, ale to mi připadá spíš jak klasika bílkovka na chaloupky, nejsem si jistá zda tit tímto zpracování půjde dělat takové to jemné zdobení, jako je vytváření těch obloučků
_________________
Si post fata venit gloria, non propero
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1406

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 5:54 pm    Předmět: Citovat

Meag, za tohle ti posílám jednu vélikou . Kdybys věděla, co jsem se s bílkovkou natrápila a pořád jsem nevěděla, jak vyrobit tuhle co se táhne. Takže díky díky díky, pro mě je to světovej objev. Very Happy
Ještě mi řekni, když má tu bílkovku hotovou, hezky ji zabalí do igelitu. Nechává ji odležet úmyslně? Nebo se může s ní pracovat hned a bude mít stejné vlastnosti?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Meagaira
forma v troubě


Založen: 26.11.2010
Příspěvky: 134
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 6:01 pm    Předmět: Citovat

ona ji nenechává odležet, bílkovka po udělání má tendenci okamžitě krystalizovat, takže to balení co tam předvádí, je to, že si uděláš bílkovku co hned potřebuješ si necháš pod mokrou utěrkou a co máš na později takhle vytěsníš a zabalíéš, aby se k ní zbytečně nedostával vzduch Smile
_________________
Si post fata venit gloria, non propero
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Meagaira
forma v troubě


Založen: 26.11.2010
Příspěvky: 134
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 7:42 pm    Předmět: Citovat

děvčata, tak 45 deka cukru se tam teda nevleze do jednoho bílku ani omylem, tam je někde zakopanej pes, takže já jdu hodit sprchu a jdu bádat dál Smile)
_________________
Si post fata venit gloria, non propero
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1406

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 7:55 pm    Předmět: Citovat

Není to husí vejce?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Meagaira
forma v troubě


Založen: 26.11.2010
Příspěvky: 134
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 8:45 pm    Předmět: Citovat

to se tam nemluví, ještě jsem mu psala ať to zkusí znova poslechnout jestli tam těch bílků není víc než jeden, to je horší jak rubikova kostka Smile)
_________________
Si post fata venit gloria, non propero
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Galbovka
umělecký dort


Založen: 20.11.2007
Příspěvky: 2301
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 9:24 pm    Předmět: Citovat

Když jsem tak počítala, že pět hrnků je cca 1,25kg na ty tři bílky, tak mi to vyšlo 40dkg na jeden.
Možná to chce to XL vajíčko, nebo aspoň L. Prostě na M si to musíte přepočítat... Wink


Naposledy upravil Galbovka dne út leden 25, 2011 9:28 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1406

PříspěvekZaslal: út leden 25, 2011 9:26 pm    Předmět: Citovat

Tak to zas můžu zkusit já, ale až nám snesou slepice bílé vejce. Ty jsou pořádně velké, jenže dneska zrovna nic. Tak snad zítra.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Meagaira
forma v troubě


Založen: 26.11.2010
Příspěvky: 134
Bydliště: Zlín

PříspěvekZaslal: st leden 26, 2011 3:24 pm    Předmět: Citovat

holky tak tady mám odpověď na to vajco ona tam říká jedno, ale kamarád mi sám psal, že koukal několikrát do té misky a přijde mu nějaké velké Smile) a našel ještě jeden recept, prej na to čuměl celé dopoledne a hledal polevu Smile)

cituji z odpovědi

ok..pozrel som sa na to este raz...spomina tam iba jedno vajicko..ale ako som pozrel na to kolko bielka je v miske tak musela pouzit asi vajicko husi alebo pstrosa

Pozrel som sa po nejakom inom recepte napr.
Royal Icing Using Egg Whites:


2 large (60 grams) egg whites - to asi naozaj chce nejake xxl bielka

2 teaspoons fresh lemon juice - citronova stava (2 lžičky)

3 cups (330 grams) confectioners (powdered or icing) sugar, sifted - preosiaty cukor moucka

Bielka vyslahas s citronovou stavou a zamiesas do toho cukor
_________________
Si post fata venit gloria, non propero
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Recepty Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku
1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com