 |
Diskuzní fórum o dortech a pečení Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Džuli nadýchaný korpus

Založen: 3.9.2007 Příspěvky: 259 Bydliště: Severní čechy-Louny
|
Zaslal: út září 11, 2007 8:30 am Předmět: Medovníky |
|
|
Gruzínský medovník
Těsto: 3 vejce
30 dkg tmavého krystal.cukru(může být i bílý)
1 hera
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
40 dkg hladké mouky
Krém: 1x salko(vařit 2 hodiny ve vodě)
30 dkg másla
Pudink uvařený ze 1/4 l mléka a 1 karamel.pudinku(nebo vanilkového)
Ve vodní lázni rozpustíme heru,přidáme med, cukr a svaříme na sirup. Necháme mírně zchladnout a přidáme mouku s jedlou sodou. Na závěr ručním šlehačem zašleháme vejce. Toto těsto je nahnědlé a husté.
Pak si těsto pomyslně rozdělíme na 6 dílů. Bude z toho 6 upečených a rovnoměrných placek.
Pečeme na pečícím papíru. Na pečící papír položíme mělký talíř a obkreslíme ho. Do obkreslené části pokládáme asi 3 plné pol. lžíce těsta a rovnoměrně rozetřeme po pečícím papíru tak aby těsto přesahovalo obkreslenou část o 1,5cm.
Dáme péct do vyhřáté trouby na 200°C(klas.el.trouba) Placka nám ještě zhnědne a to mnohem víc (zkaramelizuje). Pečeme asi 8-10 minut, záleží na kvalitě pečící trouby.
Po upečení okrájíme na stejnou kružnici. Kousky, které nám zbydou nejíme a ani nevyhazujeme. Budeme je ještě potřebovat-nadrtíme je na jemno a bude z nich posypka na dort v konečné fázi.
KRÉM : Salko smícháme s máslem a vyšleháme,přidáme pudink a ještě šleháme.Tímto krémem potíráme jednotlivé okrájené kružnice dortu (6ks) a klademe je na sebe, až nám vznikne klasický tvar dortu. Nezapomeneme ani na boční strany dortu.Můžeme přidat namleté vlašské ořechy na každou placku, když už je potřená krémem tak než na ní položíme další placku tak povrch krému poprášíme namletými ořechy.
A na závěr použijeme námi vytvořenou posypku a zasypeme jí naprosto celý medovník tak, aby krém nikde neprosvítal.
Pokud je to možné, necháme medovník v lednici ještě aspoň 3 dny proležet.Pak je to naprosto dokonalá lahůdka ke kávě.
Na fotce je medovník na celý plech,dělala jsem z dvojité dávky
 _________________ http://www.pernicky.wbs.cz
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
natuska prázdné břicho
Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 1 Bydliště: Trnava-Slovensko
|
Zaslal: pá listopad 02, 2007 3:32 pm Předmět: |
|
|
NO TEDA FAKT SUPER SUPER PIEKLA SOM HO TERAZ V STREDU NA SKúšKU A PODARIL SA, LEN SOM HO NEROBILA GULATý, ALE AKO REZ A MUSíM POCHVáLIT. CHUTIL NAOZAJ VšETKýM. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
arja8 těsto v míse
Založen: 19.2.2009 Příspěvky: 52
|
Zaslal: pá říjen 02, 2009 2:36 pm Předmět: MARLENKA |
|
|
Marlenka
Surovina na těsto
:
150 g margarínu (Hera), 1 hrnek cukru (krupice, krystal), 2 ks vejce, 3 lžíce medu, sůl (špetka), 1 lžička sody (možno zaměnit i kypřicím práškem), 2,5 hrnku mouky.
Suroviny na krém:
1,5 balíčku másla (375 g), 1 plechovka kondenzovaného slazeného mléka.
Postup přípravy těsta:
Margarín, cukr a med zahříváme na vodní lázní, nebo na mírném ohni (lázeň je delší). Nepřestáváme míchat, dokud nejsou suroviny horké, a postupně přidáváme vše ostatní. Poté sejmeme z ohně a těsto pořádně zpracujeme. Necháme chvíli odležet a rozvalujeme na co nejtenčí plátky a každý upečeme v troubě. Plátky by měly být světle zlatavé. Ořežeme okraje (jsou suché a kazily by chuť celého medovníku) a připravíme si krém. Ořezané kraje ještě budeme potřebovat!
Postup přípravy krému:
Máslo vyšleháme s plechovkou slazeného mléka a potřeme silnější vrstvou na medové již připravené plátky. Pro fajnšmekry doporučuji plechovku s mlékem i uvařit (cca hodinku až dvě). Krém potom bude krásně karamelový a velmi chutný.
Jednotlivé pláty upečeného těsta klademe na sebe, přičemž každý namažeme připraveným krémem. Na závěr vezmeme ořezané okraje a v ruce je rozdrobíme. Poté je nasypeme na vrchní, krémem namazaný medový plátek.
Poté necháme přes noc odležet.
Věčně provokující marlenka
Je to starobylý recept ruských žen. Medovník se v originále jmenuje ryzik možná ryžik na výslovnosti nejsem si jistá (píše Mary). Je to překlad z ruského rodinného originálu, takže je trochu kostrbatý.
Těsto:
100g másla,
2 velké lžíce medu,
250 g cukru,
1 malá lžička octa,
1velká lžíce sody,
2 vejce,
700g hladké mouky,
Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme, pak přidáme ocet se sodou a vymícháme znovu. Směs dáme na oheň za stálého míchání přidáme 2 vejce, a mícháme, až se na povrchu objeví pěna a ta směs se přemění do hnědé barvy, pak to hned odstavíte. Po částečném vychladnutí přidáme 700 g hladké mouky.Těsto pak přikryjeme a necháme hodinu odstát na teplém místě. Po hodině z něj vytvoříme 7-8 kuliček. Každou kuličku vyválíme, na slabou placku a dáme ji péci.
Krém:
200 g másla,
1 konzerva Salka,
nepovinné : vlašské ořechy, 100 g koňaku.
Salko 3 hodiny zvolna vaříme zcela ponořené ve vodě, ty tři hodiny je důležité dodržet. Pak ho necháme vychladnout (vznikne tuhá hnědá hmota). Vyklopíme a s máslem umixujeme. Až vznikne homogenní hmota, pak můžeme přidat nepovinné suroviny. Na povrch dortu nastrouháme jednu placku těsta ( může se smíchat s ořechy či neinstantním kakaem) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sárinka umělecký dort

Založen: 18.7.2009 Příspěvky: 2025
|
Zaslal: út duben 20, 2010 4:56 pm Předmět: |
|
|
MEDOVNÍK
20 dkg cukru krupice
20 dkg másla, dávám Heru
2 celá vejce
2 polévkové lžice mléka
2-3 polévkové lžice medu
2 čajové lžičky jedlé sody
50 Dkg hladké mouky
1-2 čajové lžičky kakaa - nemusí být, dávám kvůli barvě
cukr, máslo, med a mléko rozpustit ve vodní lázni, potom vmíchat vejce, ale ne do úplně horkého, nesmí se uvařit . V míse smíchat mouku, sodu a kakao, do této směsi vlít vlažnou směs a vařečkou vymíchat těsto, tak, aby se nelepilo k míse. Dávám si trochu mouky stranou, někdy se tam všechna nevejde, a někdy naopak musím ještě malinko přidat - asi podle velikosti vajec, nebo hustoty medu. Těsto si dělám tak, aby mělo konzistenci modelíny. Nechat odpočinout pod folií, aby neoschlo. Z těsta utvořit 5-6 dílků, podle toho jestli chceš vyšší nebo naopak větší průměr. Placky válím rovnou na pečícím papíru, vykrojím dortovou formou, nebo pokličkou. Já si je vyválím všechny najednou, mám jë připravené na pečících papírech a pak jednu za druhou peču, je to totiž frmol, a musí se to hlídat, pečou se tak 5-8 minut, budou jakoby zlaté,ze zbytku upeču malinkou placku v rohu plechu, tu pak rozdrobit na posyp+ mleté ořechy.
Krém :
SALKO - plechovka slazeného kondenzovaného mléka
1 máslo, dávám Heru
7 dkg mletých ořechů
Salko vařit zavřené 2 hodiny ponořené ve vodě den předem, otevřít až vychlazené, salko společně s oříšky vetřít do ušlehaného nebo utřeného másla. Vznikne karamelový krém.
Já jednotlivé placky potírám tzv. rumovým rozvarem, medovník se pak nemusí nechávat uležet a je hned jedlý. /voda, rum, cukr/.
Takže placku pokropím z obou stran, pomažu krémem a skládám, doporučuji krém rozdělit na dílky a dát stranou trochu na potření celého hotového medovníku, aby to vyšlo. Když je medovník sestavený, potřený zbytkem krému tak vršek posypu drobečky ze zbytku upečeného těsta, do kterého přímíchám trochu mletých ořechů. Na boky se to špatně sype, tak si naberu nějakou kartu a přitiskávám. Snad jsem na nic nezapomněla.
Popis je podrobný, protože jsem ho psala pro neteřinku, která jinak vůbec nepeče. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Milu Moderátor

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 5536
|
Zaslal: út září 07, 2010 3:00 pm Předmět: |
|
|
VALENTÝNSKÝ MEDOVNÍK...podle Tanely
100 g másla
150 g cukru
50 ml mléka
4 polévk. lžíce medu
rozpustit za stálého míchání....odstavit...nechat zchladnout až bude vlažné
přidat 2 vejce a 2 polévk. lžíce octa...dobře promíchat a dát na vál k
500g hladké mouky s 1 polévk. lžící sody
zpracovat těsto...rozdělit na 6 dílů...vyválet...péct 5 minut na 200 st.
KRÉM :
500 g másla + 1 salko ( vařené 3 hodiny ) + rum _________________ Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
small.x promazaný korpus

Založen: 27.4.2011 Příspěvky: 797 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po srpen 13, 2012 8:07 pm Předmět: |
|
|
Sári přidej sem prosím pro blbé, jak děláš ten rozvar
kolik čeho a jak dlouho.....  _________________ experiment by měl mít své hranice, ale fantazii se prý meze nekladou : )), |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sárinka umělecký dort

Založen: 18.7.2009 Příspěvky: 2025
|
Zaslal: po srpen 13, 2012 8:14 pm Předmět: |
|
|
Small, rozvar dělám podle chuti, někdy silnější, někdy slabší. Na jeden medovník spotřebuji minimálně 2dcl, ale přibližně je to 2/3 vody, 1/3 rumu, cukru tak 6-8 lžiček. Prostě šíleně sladký groček. Když je medovník vyloženě pro děti, tak udělám ukrutně sladký čaj a místo rumu dávám rumovou tresť. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kavetka nadýchaný korpus

Založen: 27.2.2013 Příspěvky: 217 Bydliště: Praha
|
Zaslal: po duben 22, 2013 8:07 am Předmět: |
|
|
MEDOVNÍK
3 vejce
1 hera
300g cukru
400g hl. mouky
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
ve vodní lázni rozpustit heru,cukr,med, vejce a nakonec přimícháme mouku s jedlou sodou a míchám pomalu jak mi síly stačí tak 10min.Já nechala těsto v pod potr.folií vychladnout a pak dala na noc do lednice.Po vyndání z lednice to bylo pěkně ztuhlé ale vykrájela jsem si 5 dílů přes folii vyválela a upekla cca 8min na 190C ne uplně do tvrda musí být ohebná ta placka. Pak ořežu do požadovaného tvaru,pokapu rozvarem rum+voda+cukr podle oka naředěný, promažu krémem i zvenku.Vždy ob placku ještě na krém ze salka dám vrstvičku zakysané smetany s cukrem.Odřezky buď rukou rozmačkám nebo rozmixuju v mixéru smíchám s troškou mletých ořechů a posypu celý dort.
KRÉM: salko + 300g másla , zakysaná smetana + trošku moučk. cukru
Dobrou chuť!! |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Přidat toto téma do oblíbených.
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|