Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

S JABLKY

Jdi na stránku
1, 2  Další

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Jiné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 05, 2007 12:08 am    Předmět: S JABLKY Citovat

AMERICKÁ BUCHTA
-----------------------
4 vejce
1 hrnek cukru krupice
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 lžičky skořice
1 lžička kakaa
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
4 jablka nakrájená na kostky
sekané ořechy, rozinky

Vše smíchat, dát do vymazané a vysypané formy a péct na 180°C


Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 5:14 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Macicek
Site Admin


Založen: 3.9.2007
Příspěvky: 424
Bydliště: Karlovarsko-Chebsko

PříspěvekZaslal: st září 05, 2007 12:33 am    Předmět: Citovat

JABLKOVÝ PERNÍK

350 g polohrubé mouky
350 g strouhaných jablek
200 g cukru
2 vejce
1 sklenička oleje
1 sklenička mléka
1 lžíce kakaa
prdopeč
vanilkový cukr

Smíchat, nalít na vymaz + vysyp plech, upéct, sníst!
_________________
http://macicek.multiply.com


Naposledy upravil Macicek dne čt říjen 11, 2007 5:49 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: ne září 09, 2007 1:34 am    Předmět: Citovat

ŠTRŮDL ZORY JANDOVÉ
================

1 Hera
1 tvaroh
250 g polohrubé mouky
sůl

vypracovat těsto, vyválet, posypat strouhankou
náplň - jablka, rozinky, sekané ořechy, cukr, skořice
zavinout a péct


Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 5:16 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mufik
forma v troubě


Založen: 6.9.2007
Příspěvky: 181
Bydliště: Dobřany

PříspěvekZaslal: ne září 09, 2007 8:27 pm    Předmět: Citovat

JABLKOVÝ KOLÁČ
500g polohrubé mouky
3 lžíce moučkového cukru
11 lžic mléka
1 hera
1 prášek do pečiva
1 vejce
sůl
Zaděláme těsto, upečeme 2 placky. Mezi ně dáme uvařenou náplň z jablek:
1,5kg jablek strouhaných
13 lžic cukru
1 vanilkový cukr
3 pudink vanilkový
trochu skořice
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 12, 2007 12:40 am    Předmět: Citovat

ŠTRŮDL - těsto s jíškou pěkně lístkuje

250 g hladké mouky
sůl
1/2 vejce - druhá půlka na pomazání
8 polévkových lžic mléka
50 g másla

spojíme v těsto - rozválíme na tenkou placku - pomažeme světlou jíškou - srolujeme - rozkrojíme na 4 díly - každý díl rozválíme a plníme jablky + cukr + skořice + hrozinky + ořechy - zavineme a pečeme 30-40 minut dozlatova při 170°C


Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 5:17 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Gorolka
nadýchaný korpus


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 211
Bydliště: Ostrava-Jih

PříspěvekZaslal: st září 12, 2007 1:14 am    Předmět: ?TRŮDLÍK S JÍ?KOU Citovat

To určo vyzkouším, jen nevím kolik té jíšky (množství tuku a mouky) a taky jestli z másla, Hery nebo sádla...?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 12, 2007 1:21 am    Předmět: Citovat

já tu jíšku dělám tak z osminky másla , někdy z Hery... no a mouky tolik, aby se ta jíška dala pěkně rozetřít... já ji matlám mašlovačkou

Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 5:18 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Svetluska78
rozsypaná mouka


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 28
Bydliště: Brno

PříspěvekZaslal: st září 12, 2007 8:39 am    Předmět: Citovat

Jablkový dort
utřeme:
30 dkg moučkového cukru
6 žloutků
2 lžíce kakaa


do vzniklé hmoty přimícháme:
1/2 kg nastrouhaných jablek
14 dkg dětské krupice

Vše necháme 20 minut nabobtnat a potom přidáme:
sníh ze 6 bíků
10-15 dkg strouhaných ořechů

Vlejeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme asi 20-25 minut. Vychladlý moučník polejeme polevou.
_________________
Svetluska78 (http://domacipekarny.dama.cz)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: čt září 13, 2007 12:03 am    Předmět: Citovat

STROUHANKOVÝ KOLÁČ

300 g strouhanky
400 g jablek
100 g cukru moučky
máslo
citr.kůra
rum
skořicový cukr
rostlinný tuk

strouhanku osmahnout dozlatova na lžíci másla
oloupaná jablka, nakrájená na menší kousky polít lžící citr. šťávy, lžící rumu, přidat moučkový cukr a na mírném ohni rozdusit na kaši
koláčovou formu silně potřít tukem, rozložit třetinu strouhanky a polovinu jablečné kaše
potom opět strouhanku, jablka a zbytek strouhanky

péct v mírně vyhřáté troubě asi 25 minut
po vychladnutí posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem


Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 5:19 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 19, 2007 12:19 am    Předmět: Citovat

BRAMBOROVÝ KOLÁČ

500 g uvařených a oloupaných brambor
300 g strouhaných nebo na plátky nakrájených jablek
1 vejce
70 g rostlinného tuku / Hera / nebo másla
250 ml mléka
polohrubá mouka
sůl

brambory nastrouhat na hrubém struhadle, zalít mlékem, rozšlehaným vejcem, přidat sůl a mouky tolik, aby vzniklo hladké těsto
rozválet na dva stejně velké pláty - jeden přendat na plech, navrstvit jablka a posypat skořicí
zakrýt druhým plátem a na několika místech ho propíchat vidličkou
povrch potřít rozpuštěným tukem a péct dozlatova ve středně vyhřáté troubě - jíst teplý, posypaný moučkovým nebo vanilkovým cukrem


Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 5:20 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Simča S.
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 97
Bydliště: JZ Čechy - Horažďovice

PříspěvekZaslal: st září 19, 2007 12:34 pm    Předmět: Vymazlený ?trůdl Citovat

VYMAZLENÝ ŠTRŮDL
Já vím, že štrůdl umí každý, ale tenhle je fakt něco extra... i když na ručně tažený závin, co dělávala moje prateta z Adamova nemám...

Spotřeba: na těsto 280g hladké mouky, 1 Hera (250 g), 5 lžic vlažné vody, 2 lžíce octa, 1 vejce, špetka soli, vejce na pomazání (těsto doporučuji udělat den dopředu, v lednici vydrší i týden a perfektně se s ním pracuje)
na nápň: cca 1 kg najemno nakrájených (nebo nahrubo nastrouhaných) jablek, 50 g rozinek, 100 g ořechů, kůra z ½ citronu, 1 lžička mleté skořice, 2 - 4 lžíce krupicového cukru - podle kyselosti jablek

Postup: Těsto rozkrojíme 2 na poloviny, každou vyválíme na délku plechu a šířku cca 25 cm. V misce smícháme strouhané ořechy, citrónovou kůru, skořici, cukr a rozinky. Na vyválenou polovinu těsta nasypeme podélně do středu polovinu jablek a posypeme polovinou směsi. Přehneme přes jablka těsto z jedné strany, jeho okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem, přehneme druhou stanu a přilepíme. Konce závinů také potřeme vajíčkem a těsto zahneme nahoru. Povrch závinu potřeme rozšlehaným vajíčkem a po celé délce štrúdl propícháme vidličkou, aby vycházela pára. Pečeme na pečícím papíře v silně vyhřáté troubě (na 250°C) cca 12 - 15 minut.


_________________
Všechny zdraví Simča Very Happy


Naposledy upravil Simča S. dne po říjen 01, 2007 7:53 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Simča S.
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 97
Bydliště: JZ Čechy - Horažďovice

PříspěvekZaslal: st září 19, 2007 12:37 pm    Předmět: Jablečný pudink Citovat

JABLEČNÝ PUDINK

Je to ideální způsob, jak "zlikvidovat" padaná jablka. Varianty jsou tři: jen jablečný pudink třeba jako dietní svačina, pudink lít do dortové formy po vychladnutí servírovat jako dort a nebo jako jablečné poháry

Spotřeba: 1 kg jablek, 2 dl vody, skořice, cukr cca 6 lžic (podle kyselosti jablek), 2 pudinkové prášky (používáme vanilkový, ale je možný i malinový, citronový nebo jahodový), 1/4 l vody, piškoty
Pro luxusnější verzi: rozinky, jemně sekané ořechy,
Při podávání: šlehačka, čoko poleva nebo vaječný koňak, nanukový dort...

Postup: Nastrouháme jablka a dáme je se 2 dl vody podusit. Máte-li ponorný mixér stačí jablka nakrájet na kousky a po mírném rozvařením tímto mixérem v hrnci rozmixovat na pyré. Potom vsypat hrst rozinek a (nebo) hrst jemně nasekaných ořechů. Mezitím ve 1/4 litru vody (lze použít i ovocnou šťávu) rozmícháme pudinkové prášky, cukr a skořici, který vlijeme do vařící směsi jablek a dvě minuty povaříme. Chuť bude vždy jiná podle kyselosti jablek.
Ve verzi A) "Dietní svačina": vaříme bez rozinek ořechům nedáváme piškoty. Pudink jen nalijeme do misek na svačinky.
Ve verzi B) "Dort": dortovou formu vyložíme piškoty a na ně navršíme jablečnou směs. Necháme vychladit a ztuhnout. Výbornou chuť získáme při servírování se šlehačkou, oříšky nebo čoko-hoblinami. Děti milují také ozdobení čoko polevou, dospělí vaječným koňakem.
Ve verzi C) "Poháry": směs necháme vychladnout v libovolné nádobě, potom do pohárů střídáme vrstvu pudinku a nanukového dortu. Končit pudinkem a ozdobit šlehačkou ve spreji a čokoládovými hoblinkami.


_________________
Všechny zdraví Simča Very Happy


Naposledy upravil Simča S. dne po říjen 01, 2007 7:55 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 19, 2007 12:56 pm    Předmět: Citovat

Simčo... to mi nedělej... miluju štrůdl a vůbec všechno s jakblky... když jen čtu, je to v pohodě... jen to vidím, jsem ztracená... jdu dělat štrůdl!!!! testo

Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 5:21 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 19, 2007 10:17 pm    Předmět: Citovat

OVOCNÉ CHLEBÍČKY

500 g jablek
bílá veka
150 ml mléka
mletá skořice
rostlinný tuk
šlehačka
čokoláda

jablka nakrájená na silnější plátky posypeme cukrem a krátce je na tuku nebo oleji podusíme / musí být měkká, ale kompaktní/
plátky veky namočíme v mléce, obalíme v cukru smíchaném se skořicí a po obou stranách je osmažíme na tuku z rozpečených jablek
na plátky veky dáme jablka, ozdobíme šlehačkou a strouhanou čokoládou


Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 5:22 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Benja1
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 92
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: pá září 21, 2007 12:05 pm    Předmět: Citovat

Štrůdl mého dětství

6 dcl hl. mouky (skutečně měřené v odměrce), 2 žloutky, 2 lžíce octa, 40g másla, špetka soli, teplá voda.
náplň - asi 1 kg jablek, krystal, máslo, strouhanka, rozinky, mletá skořice ( event. jádra vlašských ořechů)

Uděláme těsto z mouky, soli, másla, octa, žloutků a přiměřeného množství teplé vody. Těsto na vále propracováváme tak dlouho, až je pěkně lesklé a nelepí se. Uděláme z něj 2-3 koule, přiklopíme na ně např. kastrol a na něj postavíme nádobu s horkou vodou (těsto pod tím tak měkne a uleží se).
Po půl hodině vyndáme první kouli a na pomoučeném vále vyválíme co nejtenčí placku Pomažeme ji rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou, rozprostřeme část jablek, zasypeme krystalem ( podle kyselosti jablek), poprášíme skořicí, event. přidáme rozinky a jádra. Důkladně zavineme tak, aby nic nevytékalo, dáme na vymazaný plech a povrchu ještě pomažeme rozpuštěným máslem. Několikrát propícháme vidličkou. Takto uděláme zbylé nohavice. Upečeme v mírně předehřáté troubě do růžova. Před podáváním pocukrujeme.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Benja1
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 92
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: pá září 21, 2007 12:07 pm    Předmět: Citovat

Buchta na plech s jablky

450g pol. mouky, 450g strouhaných jablek, 200g pr. cukru, 120g másla, 1 kypř. prášek, 3 vejce.
poleva - 120g pr. cukru, 120g másla (rozehřát), 2 lžíce škrobu, 1-2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu.

Uděláme těsto ( máslo rozpustíme), nalijeme na plech a upečeme.
Upečenou buchtu polijeme polevou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Benja1
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 92
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: pá září 21, 2007 12:09 pm    Předmět: Citovat

Výborný jablkový koláč

1 Hera, 1 měkký tvaroh, 1/4 kg polohrubé mouky, 1 kg křehkých jablek, 1 vanilinový cukr, 1 skořicový cukr, 2 lžíce rumu, 50 g rozinek, 1 lžíce krystalu, 1 lžíce strouhanky, tuk na plech, vejce na potření.

Vypracujeme těsto z tuku, tvarohu a mouky. Dáme na 1 hod do chladničky. Rozdělíme na 2 části. Vyválíme placku, dáme na plech, nastrouháme jablka, posypeme strouhankou, cukrem, skořic. cukrem a rozinkami namočenými v rumu. Přikryjeme druhou plackou. Potřeme vajíčkem, propícháme vidličkou a pečeme 1/4 hod zprudka a 1/4 hod. zvolna. Posypeme van. cukrem.

Jablkový koláč dvoubarevný

1/2 kg hladké mouky, 200g másla nebo Hery, 200g práškového cukru, 2 vejce, 4 lžíce mléka, 1,5 prášku do pečiva, vanilinový cukr, jablka, cukr, rozinky, vanilinový cukr do náplně.

Poleva: 80g másla, 150g cukru, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce rumu

Uděláme těsto podobné lineckému a rozdělíme na 2 části. Jednu obarvíme kakaem. Tmavé těsto se rozválí a přenese na vymazaný a vysypaný plech, poklade se přiměřeně tenkou vrstvou loupaných strouhaných jablek, posype cukrem , rozinkami a vanil. cukrem a přikryje se vyváleným světlým těstem. Propícháme vidličkou a upečeme. Na teplé řezy nalijeme polevu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mufik
forma v troubě


Založen: 6.9.2007
Příspěvky: 181
Bydliště: Dobřany

PříspěvekZaslal: po říjen 01, 2007 4:42 pm    Předmět: Citovat

RYCHLÝ ŠTRŮDL
370g polohrubé mouky
13 lžic vody
1 ztužený tuk nastrouhat
Zpracujeme na těsto. Rozdělíme na 4 díly, z každého vyválíme obdelník. Doprostřed dáme strouhaná jablka, skořici, cukr, ořechy a rozinky. Zabalíme, potřeme vajíčkem a upečeme.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Simča S.
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 97
Bydliště: JZ Čechy - Horažďovice

PříspěvekZaslal: st říjen 03, 2007 7:51 am    Předmět: Rychlá jablečná buchta Citovat

RYCHLÁ JABLEČNÁ BUCHTA

Je výborná na zužitkování jablek, která je potřeba rychle spotřebovat. Např. vykrájené padanky na podzim...

Spotřeba: 2 vejce, 80 g Hery, 150 g moučkového cukru, 1/2 - 3/4 kg jablek, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a mouku na plech či formu.

Postup: V misce umícháme vejce s cukrem a změklou Herou (já to dělám ručním mixérem), přidáme nahrubo ustrouhaná jablka (já mám ponorný mixér s vyměnitelnou sekací hvězdou, takže jablka dávám do "krému" z cukru, vajec a tuku nakrájená na kousky, vyměním míchací kotouček za sekací hvězdu a jedu dál s mixérem Very Happy), potom mouku a prdopeč. Můžou se přidat rozinky, rozdrcené ořechy nebo kakao.
Vše zamícháme, vylijeme do menšího plechu, který jsme vymastili a vysypali nebo vyložili pečícím papírem (může se to péci v bábovkové formě či jako dort, dávka je na 1 dort běžné velikosti). Peče se cca 20 - 30 (podle výšky vrstvy) minut na 180°C (klasicky - až se nechytá špejle).

Poznámka: Velmi chutná je tato buchta s citrónovou polevou, ještě lepší je druhý den, kdy se rozleží. Díky velkému podílu jablek vydrží dlouho měkká. Teda pokud vydrží...... Smile
_________________
Všechny zdraví Simča Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
lienka
prázdné břicho


Založen: 5.10.2007
Příspěvky: 3
Bydliště: Slovenská republika

PříspěvekZaslal: pá říjen 05, 2007 5:45 pm    Předmět: Citovat

Dievčatá, pred rokom som dostala mailom 15 strán jablkových receptov. Kto má záujem, nech sa mi ozve na mailovú adresu lienka77777@zoznam.sk
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Jiné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku
1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com