Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

ZMRZLINY


 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Cukrařina
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 05, 2007 12:45 am    Předmět: ZMRZLINY Citovat

ZMRZLINA S JAHODAMI
===============


4 žloutky + 100 g cukru ušlehat v páře a vychladit
Ušlehat 400 ml šlehačky.
Rozmačkat 0,5 kg jahod + 100 g cukru.
Vše smíchat, nalít do formy s fólií a zamrazit.


Naposledy upravil Milu dne ne září 09, 2007 10:04 am, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Macicek
Site Admin


Založen: 3.9.2007
Příspěvky: 424
Bydliště: Karlovarsko-Chebsko

PříspěvekZaslal: st září 05, 2007 7:04 am    Předmět: Citovat

Tohle vůbec neznám! Dělala jsem před lety akorát sorbet. Milu, ta zmrzlina se během zmrazování nepromíchává? Ježíš, já na to teď dostala takovou chuť! A to tady ráno byla solidní námraza... do běla
_________________
http://macicek.multiply.com


Naposledy upravil Macicek dne st říjen 10, 2007 3:44 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 05, 2007 11:53 am    Předmět: Citovat

Macíčku, ne, nepromíchává.... a je to fakt mńamózní
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: ne září 09, 2007 10:01 am    Předmět: Citovat

MRAŽENÝ DORT - KAKAOVÝ
==================

0,5 l mléka
1/8 másla
1/2 tabulky čokolády
70 g ztuženého tuku
5 lžiček kakaa

vše dáme do teplého mléka / ne vařeného !!! /
a 2 minuty mixujeme
pak přidáme 1 žloutek + 100 g moučkového cukru a mixujeme 1/2 minuty

dáme do širší láhve a do studena / přes noc /
potom šlehačem ušleháme, vlijeme do misek a dáme zamrazit
zdobíme šlehačkou
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: pá září 14, 2007 1:35 am    Předmět: Citovat

NANUKOVÉ BONBONY MÍŠA

smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a cukr moučku

čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni

do důlků na platě od bonboniery dáme lžičkou trochu čokolády a doplníme tvarohem... dáme zamrazit
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
popelka
forma v troubě


Založen: 3.10.2007
Příspěvky: 114
Bydliště: Jihlava

PříspěvekZaslal: po listopad 19, 2007 5:18 pm    Předmět: Citovat

KALORICKÁ BOMBA

2 balení pusinek
10PL silné kávy
2bal šlehačky
10dkg posekaných ořechů
Dátdo mísy pusinky,rozmačkat,potom ořechy a kávu.Ušlehat šlehačky a přidat do směsi.Zamíchat a dát do mrazáku.Několikrát promíchat.Nenechat úplně zmrznout!
Je to strašně dobrý!!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Helulka
prázdné břicho


Založen: 15.10.2008
Příspěvky: 2
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: út listopad 04, 2008 1:49 pm    Předmět: Citovat

Jéé, Milu, to jsi mi připomněla dětství.Tyhle Míša nanukové bonbony z plata od bonbošky jsem od té doby nejedla. Úplně vidím jak jsme bylis bráchou upatlaný až za ušima,ale byla to pohádka. Nakoupím suroviny a jdu to udělat svým robátkům ať mají taky na co vzpomínat. Děkujíííí
_________________
Helulka
http://picasaweb.google.cz/Dorty.od.Helen
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kyti1
nadýchaný korpus


Založen: 22.3.2009
Příspěvky: 219
Bydliště: Náchodsko

PříspěvekZaslal: čt březen 26, 2009 12:19 am    Předmět: zmrzliny Citovat

Jahodová a kakaová zmrzlina
----------------------------------------

sníh ze 6 bílků
ušlehaná šlehačka
rozmixované jahody nebo kakao
cukr
vše lehce smícháme a dáme zmrazit
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: út září 15, 2009 3:44 pm    Předmět: Citovat

Bezvaječné zmrzliny

Citrónová
Suroviny: 6 veľkých citrónov, 1 balíček práškovej želatíny, 200g práškového cukru
Postup: Citróny umyjeme a postrúhame z nich kôru. Z citrónov vytlačíme šťavu asi tak 175 ml. V hrnci rozpustime želatínu (riadime sa podľa návodu na obale: želatínu privedieme do bodu varu. odstavíme a občas premiešame), cukor v 500 ml vody. Pridáme citrónovú kôru aj šťavu. Hmotu vylejeme do nádoby (čím je nižšia tým rýchlejšie sa bude surovina mraziť!) nádobu zatvoríme a mrazíme 2 hodiny. Potom hmotu ručným šľahačom ešte premiešame a opäť mrazíme 2 hodiny.

Jogurtová
Suroviny: 600 ml bieleho jogurtu, 200 g ovocia ? jahody, maliny, čučoriedky, 3 polievkové lyžice medu (med zabraňuje kryštalizácii jogurtu v mrazničke!), 12 ks papierových košíčkov na mufiny
Postup: Jogurt vymiešame s medom. Pridáme ovocie a zmes porciujeme do košíčkov. Košíčky môžeme dať do plechových formičiek na mufiny, aby držali tvar. Plechové formičky zakryjeme alobalom a vložíme do mrazničky aspoň na 3 hodiny. Pred podávaním necháme 10-15 min zmäknúť, aby to nebolo veľmi tvrdé.

Melónová
Suroviny: 1 kg vodového melóna, práškový cukor podľa chuti (sladkosti) melóna, 1 balíček práškovej želatíny
Postup: Melón prekrojíme, vyberieme jadierka a dužinu rozmixujeme. Ďalej postupujeme ako pri citrónovej zmrzline (akurát kôru melóna nestrúhame!).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: út září 15, 2009 3:45 pm    Předmět: Citovat

1. Banánová zmrzlina
Suroviny: 150 g cukru, 150 g mlieka, citrónová šťava, 300 g dužiny, banánov (čistej váhy)
Postup: Banány ošúpeme a nakrájame na malé kúsky, pridáme citrónovú šťavu a rozmiešame s cukrom. Pridáme mlieko, dobre premiešame a zmes vložíme do chladiacej nádoby.

2. Citrónová zmrzlina
Suroviny: 150 g cukru, 200 g mlieka, 200 g smotany, 3 citróny, 1 lyžica citrónového sirupu
Postup: Vytlačíme šťavu z citrónov a pridáme ju k cukru a sirupu, potom pridáme ďalšie suroviny, vyšľaháme hustú zmes a vložíme do chladiacej nádoby.

3. Čokoládová zmrzlina
Suroviny: 150 g cukru, 200 g mlieka, 200 g smotany, 75 g čokolády na varenie, 1 vajce, štipka vanilky
Postup: Nasekajte čokoládu na kúsky a dajte ju do vodného kúpeľa spolu s časťou mlieka a vanilkou. Vyšľahajte vajce s cukrom, pridajte zbytok mlieka a roztopenú čokoládu (dôkladne vychladnutú), nakoniec vložte zmes do chladiacej nádoby.

4. Čokoládovo - vanilková smotanová zmrzlina
Suroviny: čokoládová zmrzlina: 250 ml smotany na šľahanie, 2 vajcia, 2 žĺtky, 2 lyžice rumu, 100 g horkej čokolády (alebo kakaa), 1 balíček vanilkového cukru. Vanilková zmrzlina: 250 ml smotany na šľahanie, 2 vajcia, 2 žĺtky, 2 lyžice rumu, 250 g bielej čokolády, 1 balíček vanilkového cukru.
Postup: Smotanu vyšľaháme a dáme do chladničky. Horkú čokoládu za stáleho miešania na minime (alebo nad parou) roztopíme. Vajcia, žĺtky a vanilkový cukor vyšľaháme do peny nad parou. Odstavíme a miešame do vychladnutia. Primiešame roztopenú, čiastočne vychladnutú čokoládu a rum (ten môžeme aj vynechať). Potom pridáme šľahačku. Vanilkovú zmrzlinu pripravíme podobne. Do dostatočne veľkej misky potom vlejeme najprv tmavý a potom svetlý krém a premiešame vidličkou, čím dosiahneme mramorový vzor. Prikryjeme priesvitnou fóliou a odložíme aspoň na 8 hodín do mrazničky. Guľatou naberačkou na ryžu formujeme zmrzlinové kopčeky, ktoré kladieme na dezertné taniere o ozdobíme ich šľahačkou alebo ovocím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: út září 15, 2009 3:47 pm    Předmět: Citovat

5. Domáca jahodová zmrzlina
Suroviny: 3 žĺtky, 3 polievkové lyžice jahodového pretlaku (čerstvé jahody rozmixujeme a precedíme cez jemné nekovové sitko), 3/4 l smotany, 180 g práškového cukru
Postup: Polovicu smotany ušľaháme a druhou polovinu premiešame s jahodovým pretlakom a cukrom. Nakoniec zamiešame ušľahanú smotanu a dáme zmraziť.

6. Domáca kakaová zmrzlina
Suroviny: 1/2 l smotany, 180 g práškového cukru, 10 žĺtkov, 2 lyžice rozpustného instantného kakaa, mlieko
Postup: Kakao rozpustíme v troške mlieka (ak je instantné kakao sladké, dáme menej cukru). Smotanu, cukor a žĺtky zmiešame, metlou našľaháme a vo vodnom kúpeli zahrievame až k bodu varu (nevaríme !). Stiahneme z ohňa a precedíme cez nekovové sitko najlepšie do kameninovej nádoby, tu necháme hmotu za občasného premiešania vychladnúť. Potom mrazíme (najlepšie v zmrzlinovom strojčeku).

7. Domáca ryžová zmrzlina
Suroviny: 50 g ryže, 1/2 l mlieka, 200 g práškového cukru, 8 bielkov
Postup: Ryžu uvaríme v mlieku a rozmixujeme. Postupne k ryži pridáme mlieko, cukor a bielky, napoly ušľahané na sneh. Všetko vložíme do kotlíku a vo vodnom kúpeli zahrievame až k bodu varu (nevaríme!). Stiahneme z ohňa a precedíme cez nekovové sitko najlepšie do kameninovej nádoby, tu necháme hmotu za občasného premiešania vychladnúť. Potom mrazíme- najlepšie v zmrzlinovom strojčeku.

8. Flambovaná zmrzlina s ovocím
Suroviny (rozpočet pre 6 osôb): 4 kiwi, 4 mandarínky, 150 g hroznových bobuliek, 4 lyžice bieleho vína, 2 lyžice medu, 1 malá cukrová homôľka, 1/4 l rumu, 1/2 l zmrzliny maracuja
Postup: Ošúpeme kiwi a pokrájame na plátky. Mandarínky ošúpeme, vylúpneme mesiačiky, šťavu vytlačíme. Bobuľky hrozna rozkrojíme, zbavíme jadierok. Ovocie zmiešame v miske s vínom a medom. Zmrzlinu preložíme hodinu pred podávaním do chladničky. Do mrazničky dáme namraziť šesť sklenených misiek. Po 20 minútach rozkrájame zmrzlinu na diely, vložíme do mištičiek a postavíme do mraziaceho boxu v chladničke. Pri stole dáme ovocie do flambovacej nádoby a zohrejeme nad plameňom. Homôľku cukru postavíme na flambovaciu panvicu. Flambujeme rumom. Zmrzlinu podávame s horúcim ovocím.
Príloha: Oblátkové rezy alebo trubičky.

9. Jahodová zmrzlina
Suroviny: 150 g cukru, 150 g mlieka, 100 g smotany, 200 g zrelých jahôd, 1 vajce
Postup: Vyšľahajte vajce s cukrom, pridajte na malé kúsky nakrájané jahody a ostatné suroviny. Premiešajte, vložte zmes do nádoby a nechajte zmraziť.

10. Jahodová zmrzlina II
Suroviny (na 4 porcie): 500 ml jahodového pretlaku (viď postup) | 0.75 l smotany | 180 g práškového cukru
Postup: Polovicu smotany vyšľaháme a druhú polovicu premiešame s jahodovým pretlakom (čerstvé jahody rozmixujeme a precedíme cez jemné nekovové sitko) a cukrom. Nakoniec zamiešame vyšľahanú smotanu a necháme zmraziť.

11. Jahodová zmrzlina s ovocným koktailom
Suroviny: 4 porcie jahodovej zmrzliny pripravenej doma, 4 porcie osladenej šľahačky, 40 ml likéru Maraschino, 2 marhule, 1 broskyňa, 1 hruška, 2 kiwi, 80 g nasekaných vlašských orechov, 1 balíček vanilkového cukru, čokoládová ryža na posypanie, zmrzlinové oblátky alebo piškóty.
Postup: Marhule a broskyňu umyjeme a odkôstkujeme. Hrušku olúpeme a zbavíme jadrovníka. Kiwi olúpeme. Všetko ovocie nakrájame na malé kocky, dáme do misy a opatrne premiešame. Primiešame nasekané vlašské orechy, vanilkový cukor a likér. Zmrzlinu rozdelíme do 4 pohárov a polejeme ovocným koktailom. Ozdobíme čiapočkou zo šľahačky, posypeme čokoládovou ryžou, pridáme oblátky alebo piškóty a ihneď podávame.

12. Jahody so zeleným korením
Suroviny: 4 lyžice masla, 600 g čerstvých jahôd, 200 ml bieleho vína, 60 ml Amaretto di Saronno, 4 lyžice cukru, 2 lyžice celého zeleného korenia. Ďalej: 250 ml šľahačkovej smotany, 4 porcie vanilkovej zmrzliny pripravenej doma, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lyžice pistácií.
Postup: Jahody preberieme, umyjeme a necháme odkvapkať. Veľké plody rozpolíme. Maslo rozpálime na panvici a skaramelizujeme v ňom cukor. Prilejeme biele víno a cukor necháme roztopiť. Pridáme zrnká zeleného korenia a krátko povaríme. Do omáčky zamiešame jahody. Aromatizujeme Amarettom. Pripravíme porcie vanilkovej zmrzliny, navrch poukladáme jahody. Ozdobíme šľahačkou osladenou vanilkovým cukrom. Posypeme pistáciami a podávame.

13. Jogurtová zmrzlina
Suroviny: 1 vaječný bielok, 1 ovocný nízkotučný jogurt, štipka morskej soli
Postup: V miske (najlepšie nerezovej) vyšľaháme z bielka a štipky soli sneh, až kým nebude tuhý. Pomaly a opatrne pridáme ovocný jogurt a len zľahka premiešame vidličkou. Prelejeme do misky vhodnej na mrazenie a dáme do mrazničky na minimálne 3 hodiny

14. Jogurtová zmrzlina II
Suroviny: 1 biely jogurtový dezert RAJO, 1 balíček vanilínového cukru, trocha kyseliny citrónovej, džem, ovocie.
Postup: Suroviny spoločne rozmixujeme a necháme celkom zmrznúť. Potom hmotu rozdrvíme, znova rozmixujeme a dáme zmraziť.

15. Kávové flameri
Suroviny: Osladená šľahačka, 4 porcie vanilkovej zmrzliny pripravenej doma, 500 ml mlieka, 70 g maizeny, 200 ml kávového likéru, 4 lyžice instantnej kávy, 250 g čerstvých jahôd, 60 g cukru, balíček vanilkového cukru, čokoládové hoblinky.
Postup: Mlieko zmiešame s cukrom, maizenou a vanilkovým cukrom. Privedieme do varu a uvaríme hustý krém. Primiešame likér a instantnú kávu, naplníme do pohárov a necháme vychladnúť. Navrch dáme očistené jahody. Potom pridáme zmrzlinu, ozdobíme šľahačkou a posypeme čokoládovými hoblinkami.

16. Oriešková zmrzlina
Suroviny: 150 g cukru, 200 g mlieka, 150 g smotany, 1 vajce, štipka vanilky, 75 g očistených lieskových orieškov
Postup: Oriešky nasekajte na jemné kúsky, pridajte cukor, vajce a vyšľahajte spolu. Potom pridajte ostatné suroviny, premiešajte a vložte zmes do chladiacej nádoby.

17. Ovocný zmrzlinový pohár
Suroviny: 250 g vanilkovej zmrzliny, 250 g čokoládovej zmrzliny, 250 g šľahačky, 100 g likéru Curacao, 200 g čokoládovej polevy, 1 kiwi, 250 g miešaného ovocia, 10 čokoládových kúskov na zdobenie, 5 piškót.
Čokoládová poleva: 50 g cukru, 100 ml vody a 3 g kakaa prevaríme. Po vychladnutí zalievame zmrzlinové poháre.
Postup: Na dno pohára položíme ovocný miešaný šalát a prelejeme ho Curacaom. Striedavo nanesieme vanilkovú a čokoládovú zmrzlinu a prelejeme čokoládovou polevou. Povrch ozdobíme vyšľahanou šľahačkou a piškótou.

18. Pečená Aljaška ? zmrzlinová torta
Suroviny: 1 tortový korpus, pohár zaváraného ovocia, 1-2 balenia zmrzliny, 5 bielkov, 150-300 gramov práškového cukru
Postup: Na tortový korpus dáme vrstvu miešaného ovocia (ak budeme dopekať jedlo v pekáči, čo je aj krajšie, je kúpený korpus výhodnejší, lebo má jeden okraj o niečo vyšší!). Ovocie môže byť v letných mesiacoch čerstvé, ale môžeme použiť konzervované bez šťavy. Na ovocie naložíme dva celé balíčky zmrzliny. Na zmrzlinu navŕšime vyšľahaný sneh z vaječných bielkov tak, aby vždy bola dostatočná vrstva snehu na zmrzline. Aj keď sa to zdá neuveriteľné, ak budete zapekať tento zákusok 5 minút pri 250° C v teplovzdušnej rúre, zmrzlina sa neroztopí a pod zapečeným snehom, ktorý málinko zhnedne ostane celá.
Kontrast medzi chuťou zapečeného snehu (od neho názov zákusku) a studenej zmrzliny s ovocím na tortovom ceste chutí vynikajúco.

19. Plnené zmrzlinové kornútky
Suroviny: 2 vajcia, 3 lyžice múky, maslo na vymastenie plechu, 5 lyžíc práškového cukru. Ďalej: 250 ml šľahačkovej smotany, 40 ml originálneho likéru Maraschino, 100 g čerstvých brusníc, 1 balíček vanilkového cukru, vlašské orechy na ozdobenie.
Postup: Vajcia a cukor vyšľaháme do peny. Za stáleho miešania postupne pridáme múku. Rúru predhrejeme na 200° C. Horúci plech vymastíme. Štvrtinu cesta dáme na plech a pečieme asi 12 až 15 minút. Vyberieme z rúry a sformujeme kornútky. Pečieme ďalších 6 až 8 minút, vyberieme a kornútky postavíme do sklenej nádoby tak, aby si zachovali svoj tvar. Postup opakujeme, až kým všetko cesto nespotrebujeme. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha s vanilkovým cukrom. Primiešame brusnice a Maraschino a naplníme kornútky. Ozdobíme vlašskými orechmi a podávame. Kornútky môžeme plniť aj ovocím alebo doma pripravenou či kúpenou zmrzlinou.

20. Prekvapenie z lesných plodov
Suroviny: 4 porcie vanilkovej zmrzliny pripravenej doma, 4 bielky, 100 g čučoriedok, 100 g černíc, 100 g malín, 40 ml čerešňovice, 125 g práškového cukru, 1 balíček podlhovastých piškót. Na obloženie: ovocie podľa vlastného výberu.
Postup: Polovicu piškót uložíme na dno ohňovzdornej formy. Na piškóty rovnomerne rozdelíme zmrzlinu a umyté, odkvapkané ovocie. Pokvapkáme čerešňovicou a zakryjeme zvyšnými piškótami. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a opatrne doň zašľaháme práškový cukor. Sneh rovnomerne rozotrieme na piškóty a zapečieme v rúre alebo na grile dozlata. Obložíme ovocím a ihneď podávame.

21. Recept na zmrzlinu
Suroviny: 3 žĺtky, 3 polievkové lyžice mletého cukru, sneh z 3 bielkov, vanilkový cukor, šľahačka, ovocie alebo kakao alebo niečo iné na dochutenie
Postup: Žĺtky ušľaháme s cukrom. Zvlášť ušľaháme sneh a zvlášť šľahačku. Všetko zmiešame, ochutíme podľa vlastnej chuti ovocím (príp. kakaom), nalejeme do nejakej nádoby (napr. téglik od jogurtu) a necháme v chladničke zmrznúť. Toto množstvo zodpovedá 4-5 téglikom zmrzliny. Z vlastnej skúsenosti je lepšie použiť med ako cukor.

22. Ruská zmrzlina
Suroviny: 3 vajcia, 3 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 2 šľahačkové smotany, oblátky veľkosti formy
Postup: Žĺtky vymiešame s 2 polievkové lyžice práškového cukru, bielka vyšľaháme s 1 polievkovou lyžicou cukru a s vanilkovým cukrom na tuhý sneh. Osobitne vyšľaháme šľahačkové smotany. Zľahka zmiešame vymiešané žĺtky so snehom a šľahačkou. Na dno formy položíme oblátku, vylejeme na ňu pripravenú zmes, prikryjeme druhou oblátkou a dáme do mrazničky.

23. Ruská zmrzlina II
Suroviny: 4 vajcia, 2 šľahačkové smotany, 2 vanilkové cukry, 2 tortové oplátky
Postup: Z bielkov ušľaháme sneh. Tak isto vyšľaháme smotany. Sneh a smotanu zľahka zmiešame. Potom zmiešame žĺtky s vanilkovým cukrom. Všetko spolu zmiešame a dáme medzi oplátky. Mrazíme asi 3-5 hodín.

24. Vyprážaná zmrzlina
Suroviny: 250 ml zmrzliny, 4 lyžice zemiakového škrobu, 100 g strúhaného kokosu, 250 g stuženého tuku, 100 g čokoládovej polevy, 250 g smotany k šľahaniu, 4 kolieska ananásu, 50 g čerstvých jahôd, 100 g melónu, 2 vajcia
Postup: Rozšľaháme vajcia so zemiakovým škrobom, kus zmrzliny v ňom obalíme, vytvarujeme, obalíme v kokose, znovu obalíme v cestíčku a znovu v kokose. Až máme obalené všetky kúsky zmrzliny, dáme ich na chvíľu zmrznúť. Do vyššieho malého hrnca dáme rozohriať tuk na smaženie. Pripravíme si ovocie na ozdobu, rozohrejeme polevu vo vodnom kúpeli a ušľaháme šľahačku. Potom vložíme guličku obalenej zmrzliny na sitko a s ním krátko ponoríme do rozohriateho tuku a po zafarbení do zlata ozdobíme na tanieri ovocím a šľahačkou. Prelejeme čokoládovou polevou a ihneď servírujeme.

25. Smotanová kávová zmrzlina
Suroviny: 750 ml šľahačkovej smotany, 8 žĺtkov, 200 ml mlieka, 50 ml punču, 50 g mletej zrnkovej kávy, 200 g práškového cukru, šľahačka a ovocný kompót na ozdobenie.
Postup: Čerstvo upraženú a jemne mletú zrnkovú kávu dáme do 500 ml vriacej šľahačkovej smotany, prikryjeme a necháme vychladnúť. Po hodine smotanu precedíme cez riedke plátno a prilejeme zvyšok smotany. V kotlíku vyšľaháme žĺtky s mliekom, prilejeme kávovú smotanu a za stáleho miešania varíme vo vodnom kúpeli, až kým zmes nezhustne. Hneď odstavíme z ohňa a za občasného premiešania necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes pretrieme cez sito alebo cedidlo a zmrazíme v zmrzlinovom strojčeku. Zmrzlinu podávame ozdobenú šľahačkou a zaváraným ovocím, ktoré pokvapkáme punčom.

26. Šerbet
Suroviny: 750 g ovocnej drene, šťava z 1 citróna, 150 g cukru, 150 ml vody.
Postup: Vodu a cukor dáme do hrnca a prudko povaríme asi 5 až 6 minút. Po úplnom vychladnutí zašľaháme ovocnú dreň okyslenú citrónovou šťavou. Naplníme do nízkych misiek a dáme zmraziť. Keď je zmrzlina polotuhá, ešte raz ju šľahačom dôkladne prešľaháme. Naplníme do ozdobných pohárov, dáme celkom zmraziť a podávame.

27. Škoricová zmrzlina s figovým kompótom
Suroviny: 1/2 l vanilkovej zmrzliny, 1 lyžička škorice, 200 g fíg, 100 g sušených sliviek, 2 lyžice hrozienok, 1 tyčinka škorice, 1 strúčik cesnaku, 1/4 l červeného vína, 2 lyžice želírovacieho cukru, 1 jablko, 1 pomaranč
Postup: Zmrzlinu preložíme do chladničky, asi po 30 minútach ju vymiešame so škoricou, ak je už dostatočne mäkká. Ihneď zamrazíme. Figy, slivky a hrozienka opláchneme horúcou vodou, necháme odkvapkať. Premiešame s vínom a želírovacím cukrom a necháme prikryté uležať. Kompót zohrejeme pri miernej teplote tesne pri bode varu. Jablko ošúpeme a nakrájame na kúsky. Po 10 minútach ich pridáme ku kompótu a ešte 5 minút spolu podusíme. Necháme vychladnúť. Pomaranče ošúpeme, rozoberieme a nakrájame na malé kúsky. Primiešame ku kompótu a dochutíme.
Vhodná príloha: Šľahačka na zdobenie, strúhaná čokoláda na ozdobenie.

28. Talianska zmrzlina
Suroviny: 3 žĺtky, 1 vajce, 250 ml mlieka, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 čajová lyžička Maizeny, 250 ml ovocnej drene, 125 g cukru, balíček vanilkového cukru, 1 balíček stužovača šľahačky.
Postup: Na panvici vyšľaháme žĺtky, vajce, cukor, mlieko, ovocnú dreň a maizenu. Na miernom ohni za stáleho miešania privedieme do varu, hneď odstavíme a za stáleho miešania necháme vychladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme dotuha so stužovačom a vanilkovým cukrom a opatrne zamiešame do studeného ovocného krému. Naplníme do vhodných formičiek a dáme zmraziť do mrazničky. Počas prvej hodiny ešte dvakrát premiešame.

29. Tiramisu s čokoládou
Suroviny: 300 g syra Mascarpone, 3 žĺtky, 350 ml šľahačkovej smotany, 100 ml Marsaly, 80 g cukru, 80 g čokolády, 1 čajová lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, pol balíčka podlhovastých piškót, pol balíčka vanilkového cukru, kakao, pol balíčka stužovača šľahačky.
Postup: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny a primiešame nastrúhanú citrónovú kôru. Smotanu zohrejeme v hrnci a roztopíme v nej čokoládu. Túto zmes zašľaháme do žĺtkovej peny. Primiešame nastrúhaný syr. Piškóty rozložíme na dno formy, pokvapkáme Marsalou, potrieme čokoládovou masou do výšky 3 cm a dáme do chladničky na 2 až 3 hodiny. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom šľahačky a s vanilkovým cukrom dotuha a ozdobíme ňou čokoládovú masu. Rozdelíme na tanieriky, posypeme kakaom a podávame.

30. Vanilková zmrzlina
Suroviny: 150 g cukru, 250 g mlieka,150 g smotany, 4 bielka
Postup: Vyšľahajte bielka spolu s cukrom tak, aby hmota bola svetlá a penová. Pridajte mlieko a smotanu, dobre premiešajte a vložte zmes do chladiacej nádoby.

31. Vanilková zmrzlina našich babičiek
Suroviny: 1/2 l mlieka, 5 žĺtkov, 120 g práškového cukru, 1/2 vanilkového lusku (po dĺžke rozrezaného)
Postup: Mlieko, žĺtky, cukor a vanilkový lusk ušľaháme dohusta. Keď je hmota hladká, postavíme zmes do vodného kúpeľa a za stáleho šľahania šľaháme tak, aby hmota zostávala na vareške v silnejšej vrstve. Nevaríme ! Precedíme, vychladíme v studenom vodnom kúpeli a necháme v zmrzlinovom strojčeku zmraziť. Ak nemáme strojček, postavíme do nádoby z rozdrveným ľadom a pomaličky šľaháme asi 20-30 minút, až je zmrzlina tuhá.

32. Vanilková zmrzlina s koreneným ananásom
Suroviny: 1 vajce, 3 žĺtky, 500 ml mlieka, 250 ml šľahačkovej smotany, 1 čajová lyžička maizeny, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 kúsky celej vanilky, 1 balíček stužovača šľahačky, 110 g cukru. Poleva: 4 lyžice masla (alebo tuku), 200 ml bieleho vína, 1 malý čerstvý ananás, 50 g cukru, 2 lyžice drveného čierneho korenia. Ozdobenie: šľahačka, nasekané pistácie
Postup: Podľa základného receptu pripravíme vanilkovú zmrzlinu a dáme ju zmraziť. Na polevu ananás olúpeme, hlúb odstránime a dužinu nakrájame na malé kocky. Maslo rozpálime na panvici a skaramelizujeme v ňom cukor. Pridáme drvené zrnká čierneho korenia, krátko opražíme, zalejeme bielym vínom a rozvaríme. Pridáme kúsky ananásu a zohrejeme. Vanilkovú zmrzlinu dáme do misiek, polejeme ananásom, ozdobíme šľahačkou, posypeme pistáciami a podávame.

33. Vínová pena s čokoládovou zmrzlinou
Suroviny: 4 porcie čokoládovej zmrzliny pripravenej doma, 4 žĺtky, 200 ml Marsaly (alebo iné silné biele víno), 4 lyžice práškového cukru, niekoľko zmrzlinových oblátok.
Postup: Žĺtky vymiešame v hrnci s Marsalou. Pridáme práškový cukor. Postavíme nad paru alebo do vodného kúpeľa a šľaháme, až kým nevznikne hustá pena. Čokoládovú zmrzlinu rozdelíme do 4 pohárov, pridáme vínovú penu, obložíme oblátkami a ihneď podávame.

34. Zapečená zmrzlina
Suroviny: okrúhle piškóty, 4 bielky, 4 lyžice práškového cukru, 4 dl zmrzliny
Postup: Dve a dve piškóty pospájame džemom, uložíme do zapekacej nádoby. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom. Na piškóty dáme zmrzlinu, ktoré prikryjeme snehom z bielkov. Zapekáme v dobre vyhriatej rúre asi 3 minúty.

35. Zdravá zmrzlina pre deti
Suroviny: 200 g zmrazených alebo čerstvých jahôd, malín alebo čučoriedok, 150 g tučného mäkkého tvarohu, 50 g medu (podľa chuti)
Postup: Ovocie dáme do mrazničky najmenej na 2 hodiny zmraziť. Zmrazené ovocie máme pripravené k príprave zmrzliny. Zmrazené ovocie dáme do nožového mixéru, pridáme med a rozmixujeme na kašu. K ovocnej kaši pridáme tvaroh, krátko premixujeme a zdravá zmrzlina je hotová. Zmrzlinu dáme do misiek a bohato zdobíme čerstvým ovocím.

36. Zmrazená tvarohová bomba
Suroviny: 500 g nízkotučného tvarohu, 4 žĺtky, 100 ml bieleho vína, 60 ml bieleho rumu, 100 g hrozienok, 100 g kandizovaného ovocia, 150 g čerešní, 50 g čokoládových hobliniek, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g práškového cukru, 1 lyžica nastrúhanej citrónovej kôry, 1 piškótový korpus. Na obloženie: 250 ml šľahačkovej smotany, 1 malý pohár zaváraných čerešní na ozdobenie, 50 g nasekaných pistácií, 2 lyžice cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 balíček stužovača šľahačky.
Postup: Tvaroh zabalíme do utierky a dôkladne vytlačíme. Žĺtky s bielym vínom vyšľaháme vo vodnom kúpeli na hustú penu. Práškový cukor a rum vymiešame dohladka. V mise zmiešame tvaroh, penu a práškový cukor s rumom. Pridáme ostatné prísady a opatrne premiešame. Na dno formy dáme polovicu nakrájaného korpusu, na to rozvrstvíme tvarohovú hmotu a zakryjeme zvyšnou polovicou korpusu. Formu vložíme do mrazničky a necháme zmraziť. Vyklopíme a potrieme smotanou ušľahanou so stužovačom šľahačky a s vanilkovým cukrom. Posypeme cukrom a pistáciami, ozdobíme čerešňami a ešte na chvíľu dáme do mrazničky. Nakrájame na plátky a podávame.

37. Zmrzlina s ananásom
Suroviny: 8 koliesok čerstvého alebo kompótového ananásu, 8 kopčekov vanilkovej zmrzliny, 4 lyžice karamelu, 4 lyžice ušľahanej parížskej šľahačky, 4 kúsky mäty na ozdobenie
Postup: Dve kolieska ananásu prepolíme a dáme bokom. Ostatné rozkrájame na kúsky a vložíme do pohárov. Na ananás rozložíme kopčeky zmrzliny, prelejeme karamelom a ozdobíme zvyškom ananásu. Cukrársky sáčok s hviezdicovou trubičkou naplníme šľahačkou, ktorú do každého poháru ozdobne nastriekame. Je možné použiť aj hotovú šľahačku v spreji. Nakoniec poháre ozdobíme lístkami mäty a ihneď podávame.

38. Zmrzlina s vínovou polevou
Suroviny: 1/2 l orieškovej zmrzliny, 3 žĺtky + 1 celé vajce, 40 g cukru, 1/8 l suchého bieleho vína, 8 trubičiek
Postup: Zmrzlinu preložíme z mrazničky do chladničky. Dáme chladiť taniere. Prevaríme vodu. Vajcia vyšľaháme v kovovej miske, pridáme víno a cukor a vo vodnom kúpeli neprestajne miešame, až kým pena, ktorá vznikne, nie je celkom jemná a mierne zahustená. Okamžite vložíme do chladného vodného kúpeľa, občas premiešame. Zmrzlinu nakrájame na plátky a upravíme na tanieroch, ozdobíme trubičkami. Prelejeme vínovou polevou. Ihneď podávame.

39. Zmrzlina v pomaranči
Suroviny: 6 pomarančov, 2 žĺtky 60 g cukru, 2 dl smotany na šľahanie.
Postup: Pomaranče umyjeme a zo štyroch odkrojíme vršok. odstránime dužinu a odložíme do chladničky. Dužinu vylisujeme. Z dvoch pomarančov postrúhame kôru a vytlačíme šťavu. V horúcom vodnom kúpeli šľaháme žĺtky s cukrom a pomarančovou šťavou. Vznikne hustý krém. Misku z kúpeľa vyberieme, postavíme na ľad a krém ešte našľaháme. Vmiešame postrúhanú pomarančovú kôru. Smotanu vyšľaháme a vmiešame do krému. Krém naplníme do vychladených pomarančových šupiek. Vložíme asi na 4 hodiny do mrazničky.

40. Zmrzlinová káva
Suroviny: 100 g vanilkovej zmrzliny, 1,25 dl studenej kávy, šľahačku.
Postup: Do vyššieho pohára dáme vanilkovú zmrzlinu, ktorú zalejeme šálkou studenej kávy a ozdobíme šľahačkou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rybicka
forma v troubě


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 170
Bydliště: Fryšták

PříspěvekZaslal: st září 16, 2009 8:14 pm    Předmět: Citovat

WOW! shock
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
cernava
krém v pytlíku


Založen: 25.2.2009
Příspěvky: 890
Bydliště: Příbram

PříspěvekZaslal: st září 16, 2009 10:13 pm    Předmět: Citovat

Milu kam na to chodíš????To příští léto praskne náš mrazák a já sním vytlem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: st září 16, 2009 10:30 pm    Předmět: Citovat

to mi přišlo mailem od sousedky...ona mě pořád něčím zásobuje...mám tady něco provás všechny od Galbovky, taky to musím rozeslat
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Cukrařina Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com