Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

VARNA - hmota na potahování....H

Jdi na stránku Předchozí  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
zlatat
prázdné břicho


Založen: 23.1.2010
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: po leden 25, 2010 1:01 pm    Předmět: Citovat

Zdenina napsal:
Zlatat, určitě to vyzkoušej, možná bude nutné přidat či ubrat vodu, podle vlastnostní rýžové mouky. A jestli budeš přidávat aroma, koukni na složení (mám sestru celiatičku a je alergická i na některá "Ečka")

môj synček tiež. Confused
Uvažujem, či neskúsim pridať trochu guarovej gumy.

Pajita, problém je v tom, že synček je alergický aj na mlieko, sóju a nesmie ani laktózu.

Potom mi ostáva ešte MMF. Pravý marcipán doma robím, ale zle sa mi s ním pracuje, ak potrebujem potiahnuť veľkú plochu - vtedy sa mi trhá. Rolling Eyes
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pajita
forma v troubě


Založen: 11.1.2008
Příspěvky: 136
Bydliště: Prostějov

PříspěvekZaslal: po leden 25, 2010 2:06 pm    Předmět: Citovat

zlatat - tak to nemáš vůbec jednoduché. Kromě MMF zkusit můžeš ještě domácí fondán na potahování. Tady máš odkaz. http://www.aldoska.estranky.cz/clanky/recepty/hmoty-na-potahovani-dortu Je to druhý příspěvek na stránce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
zlatat
prázdné břicho


Založen: 23.1.2010
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: po leden 25, 2010 2:45 pm    Předmět: Citovat

ďakujem ti veľmi pekne. Raz som už skúšala aj tú želatínovú pastu, len sa mi trocha nevydarila ( tá želatína sa mi trocha zgrcla, mala som v tej hmote kúsočky ztuhnutej želatíny) , ale veľmi dobre sa mi s ňou pracovalo ... je to niečo podobné ako to, čo si mi poslala, len sa tam dáva aj glukózový sirup, glycerín

No a poslušne hlásim, ide to aj s bezlepkovou múkou palec ... zmiešala som špeciálnu bezlepkovú múku s ryžovou a namiesto masla som použila Palmelu ( to je rastlinný tuk podobný Here, len obsahuje trochu menej tuku )
Arómu som nedala - mala som doma len rumovú a tú malý nesmie, ale dobrá je aj bez nej Razz
Nechám ju odstáť do zajtra a uvidím aká bude. Zatiaľ vyzerá fajn. Laughing
Nie je snehobiela, ale nie je ani žltkavá, taká svetlo krémová ... myslím, že by kľudne mohla ísť aj na svadobnú tortu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5393

PříspěvekZaslal: po leden 25, 2010 2:49 pm    Předmět: Citovat

Zlatat, já jsem z varny svatební dorty dělala a vypadá to pěkně...a když varna na povrchu oschne, tak ještě zesvětlá
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
zlatat
prázdné břicho


Založen: 23.1.2010
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: po leden 25, 2010 2:50 pm    Předmět: Citovat

Petrinda napsal:
Jéééééééééé, Milu, díky, to je odpověď na spoustu mých dotazů ohledně varny! Nezkoušela jsi místo másla 100% tuk? Třeba by byla bělejší. Zkusím ji na potah, na modelování nevím, jak s tou trvanlivostí, já si všechno potřebuju dělat i tři tejdny dopředu, musím jen po večerech, když drobotí spí. Smile

Ja som to teraz skúšala - použila som kokosový tuk - neodporúčam. bolo to strááášne mastné, dokonca sa mi ten tuk ani nedostal úplne do múky, odtekal z nej.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
zlatat
prázdné břicho


Založen: 23.1.2010
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: po leden 25, 2010 3:16 pm    Předmět: Citovat

Milu napsal:
Zlatat, já jsem z varny svatební dorty dělala a vypadá to pěkně...a když varna na povrchu oschne, tak ještě zesvětlá

ďakujem ... ozaj ako je to s varnou v lete, keď je horúčava? Netečie, netopí sa to v tom teple? V júli budem robiť svadobnú tortu a rozmýšľam, čím ju potiahnem.
Marcipán sa mi v teple začal "potiť", takže ten asi nebudem riskovať, ešte možno tá želatínová pasta.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5393

PříspěvekZaslal: po leden 25, 2010 3:53 pm    Předmět: Citovat

Zlatat, vůbec se toho neboj...varna na povrchu rychle zasychá, netaje...udělej silnější vrstvu ( minimálně 5 mm ) a korpus pomaž jen malounko (pomaž a stáhni zase kartou pryč...zůstane jen vrstvička na přilepení potahu)
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sárinka
umělecký dort


Založen: 18.7.2009
Příspěvky: 2025

PříspěvekZaslal: po leden 25, 2010 4:15 pm    Předmět: Citovat

Já jsem minulý týden zkusila varnu z takového laciného rostlinného tuku ze sparu, myslím, že se jmenuje "delikan" a ta varna byla úplně suprová, taková jakoby pružnější než z másla, a nebooooo jsem už šikovnější. premyslim
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kajlisek
prázdné břicho


Založen: 2.2.2010
Příspěvky: 4
Bydliště: Východní Čechy

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 3:56 pm    Předmět: Kde je chyba? Citovat

Včera jsem prvně zkusila VARNU, za měsíc mám totiž dělat dort k velkému životnímu jubileu, chtěla jsem si hmotu vyzkoušet, jelikož jsem nechtěla nic, co by obsahovalo sušené mléko (oslavenec tu chuť nemá rád), a s hmotou z Marsmallows také nemám moc dobré zkušenosti. Problém ovšem nastal, když jsem se pustila do přípravy - odpalované těsto se zdálo v pořádku (věnečky už jsem několikrát dělala a bez problému), i když mě upřímně překvapilo, že celou mouku mi to "vcuclo" ihned a hmota se jako zázrakem ani neměla tendenci lepit už od začátku. Ovšem s výslednou hroudou jsem byla spokojená. Když vychladla, začala jsem do ní zapracovávat cukr, ale čím víc cukru v ní bylo, tím víc hmota řídla, až z ní nakonec vznikla taková hustá kaše. Prosím poraďte mi v čem mohla být chyba.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zdenina
forma v troubě


Založen: 1.3.2009
Příspěvky: 197
Bydliště: Severní Čechy

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 4:12 pm    Předmět: Citovat

Kajlisek, měla si pořádně rozpuštěné to máslo? Já to nechám úplně přejít varem, aby to bublalo. A kolik si dala toho cukru?

Nejlíp umí s varnou Milu, ta na to určitě příjde
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kajlisek
prázdné břicho


Založen: 2.2.2010
Příspěvky: 4
Bydliště: Východní Čechy

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 4:17 pm    Předmět: Citovat

Zdenino, máslo jsem měla rozpuštěné, začínalo to pomalu bublat a cukru jsem dávala 250 g (dělala jsem jen poloviční množství, tudíž to na celou dávku odpovídá 500 g cukru). Klára
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zdenina
forma v troubě


Založen: 1.3.2009
Příspěvky: 197
Bydliště: Severní Čechy

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 4:20 pm    Předmět: Citovat

Kláro, zkus to máslo v té vodě opravdu povařit-bublat klidně 2 - 3 minuty a zkus toho cukru dát ještě víc. Já vím, že někdo dává až 700g na celou dávku.
Jestli si to původní nevyhodila, vzala bych kousek a zkoušela ještě přidávat cukr.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pajita
forma v troubě


Založen: 11.1.2008
Příspěvky: 136
Bydliště: Prostějov

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 5:37 pm    Předmět: Citovat

Kláro - opravdu bych zkusila ještě přidat cukr, jak ti radí Zdenina. Já sice přidávám místo části cukru , suš. mléko, ale to si myslím, že je jedno. Dělala jsem varnu v pátek a dala jsem na jednu dávku 700 g. Minule jsem dala dokonce 850. U varny cukr opravdu přidávat ne, podle receptu, ale podle potřeby. A v původním receptu bylo uvedeno 750 g cukru, jak mi řekla Bohunka, další dobrá dušička, co chodí na toto fórum.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kajlisek
prázdné břicho


Založen: 2.2.2010
Příspěvky: 4
Bydliště: Východní Čechy

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 5:57 pm    Předmět: Citovat

To původní mám stále schované, čekala jsem do dneška, jestli to náhodou neztuhne. Nicméně děkuji za rady, jdu to zkusit a snad se to zlepší Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5393

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 6:12 pm    Předmět: Citovat

kajlisku, odpověděla jsem na Tvoji SZ (byla jsem u lékaře, tak to chvíli trvalo, omlouvám se)...moje rada co se másla týká je NEVAŘIT...ubývá voda, která je potřeba na mouku...mouku nasypat hned když přijde rozpuštěné máslo s vodou k varu a pak po promíchání krátce orestovat
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
kajlisek
prázdné břicho


Založen: 2.2.2010
Příspěvky: 4
Bydliště: Východní Čechy

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 7:37 pm    Předmět: Citovat

Děkuji, následovala jsem rady a opravdu to bylo nedostatkem cukru. Zkusila jsem to jen na malém kousku těsta a opravdu se mi podařilo vypracovat krásně vláčnou hmotu. Jednoduše mě při prvním zpracování vyděsila stále řídnoucí směs - takové banální řešení a nenapadlo mě Smile Tak díky za rady a i možnost poradit se se zkušenými. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zdenina
forma v troubě


Založen: 1.3.2009
Příspěvky: 197
Bydliště: Severní Čechy

PříspěvekZaslal: út únor 02, 2010 7:53 pm    Předmět: Citovat

Kajlísek, tak to je fajn, že se povedlo, držím palce, aby dobře dopadla oslava.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
čapíno
rozsypaná mouka


Založen: 12.11.2009
Příspěvky: 44
Bydliště: Děčín2

PříspěvekZaslal: pá únor 05, 2010 11:19 am    Předmět: Citovat

Mám dotaz, dorty potahuji jen s varnou a nyní je uplně perfektní už vím jak na ní, ale dělala jsem večer tu panenku/foto dám večer nebo v neděli/a použila jsem varnu co jsem měla z minulého týdne v lednici. Nejprve dobrý ale pak začala jakoby vrásčet jako kdyby bylo hodně cukru, ale minulí týden se sní pracovalo dobře. Dá se to nějak zachraňovat, když už se to stane a máme to na dortě? Já to tedy zamaskovala kytičkymi.To jen pro příště čeho se mám vyvarovat . Dáky.
_________________
čapíno
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
cernava
krém v pytlíku


Založen: 25.2.2009
Příspěvky: 896
Bydliště: Příbram

PříspěvekZaslal: pá únor 05, 2010 11:30 am    Předmět: Citovat

čapíno na varnu je expert Milu,ale zkus napodruhé varnu pořádně propracovat.Přímo na dortu když mi něco popraská,tak si trošičku navlhčím dva prsty a snažím se zahladit.A máš jí dobře zabalenou?Mohla se vysušit.Já používám varnu i po 3týdnech a dobrý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5393

PříspěvekZaslal: pá únor 05, 2010 12:03 pm    Předmět: Citovat

Čapíno, varnu dávám do lednice jen v létě, když nenajdu jiný chladný prostor. Stačí, když je v chladu, v lednici opravdu moc ztuhne. Ale jak už je napsané výše - chce to pořádně po menších částech propracovat...válet "hada", zmačkat, válet, zmačkat...tak dlouho jak je potřeba...varna zvláční, změkne....namočení dlaní také pomůže, ale opatrně s vodou.
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Strana 6 z 13

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com