Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

VARNA - hmota na potahování....H

Jdi na stránku Předchozí  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Petrinda
nadýchaný korpus


Založen: 26.1.2009
Příspěvky: 390

PříspěvekZaslal: so březen 07, 2009 9:27 am    Předmět: Citovat

Milu, já s WI nedělám, jen s MMF a mandlovkou a to mi sklady nedělá. Tak budu uhlazovat opatrněji a pomaleji a uvidím. Vysvětlení chápu, ale právě, jak jsem to začala shora uhlazovat, tak se to začalo trhat. Ještě mě napadá, že jsem to měla tence vyválané, zkusím příště větší vrstvu.Já se s tím poperu, udělám nějakej zkušební dortík. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: so březen 07, 2009 10:35 am    Předmět: Citovat

Petrindo, tak to mě ani nenapadlo, že jsi to měla tenké...to už beru jako samozřejmost, že je to cca 5 mm, protože to všude píšu...zkoušej a ono se to určitě poddá Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
katy
prázdné břicho


Založen: 2.3.2009
Příspěvky: 3
Bydliště: moravičany

PříspěvekZaslal: po březen 09, 2009 8:40 am    Předmět: varna Citovat

já jsem taky vyzkoušela varnu,byla super,potahovala jsem bárbinku a šlo to super.pěkně se obarvila. Zchti jsem měla troch strach,ale nebylo to špatné.Jen bych se chtěla zeptat,děláte z ní i ozdoby?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: po březen 09, 2009 8:44 am    Předmět: Citovat

katy, jj, dělám růže, postavičky atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 2:42 pm    Předmět: Prosím radu Citovat

Ahoj děvčata,
prosím pomožte začátečnici. Našla jsem si recept na varnu, zkouším a něco dělám špatně... jenže nevím co. Pracuju přesně podle receptu, nic navíc, nic míň. Váleček mám dřevěný, válet zkouším na prac. desce, mikrotenu i umělé podložce, nic nezabírá. Dokonce ani podsyp. Těsto se mi jakoby drolí, láme, trhá. Zformovat figurku by horko těžko snad i šlo, ale vyválet a potáhnout dort prostě ne. Kde dělám chybu? Všichni to tu tolik chválíte a já už jsem zoufalá.... Surprised(
Do malého množství jsem zkusila přidat pár kapek oleje, vody, medu - každé zvlášť - nezabralo nic.
Odpovědět můžete třeba na mail Richard.bach@seznam.cz, nebo i sem - třeba se to šikne někomu dalšímu...
Předem moc děkuju.
Milada
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 4:35 pm    Předmět: Citovat

Milado, nejspíš si neodhadla množství cukru a dala jsi ho tam nakonec moc...a nechala jsi varnu odležet?
Já bych na Tvém místě asi zkusila udělat další dávku odpal. těsta a část bych přidala k tomu, co už máš hotové, protože jestli je to velkým množstvím cukru, tak by se to mělo krásně napravit
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 4:57 pm    Předmět: Možná, Citovat

nevím. nemám zkušenost ani s jinýma hmotama. Dala jsem přesně podle receptu. Ani o zrníčko víc....Okay, zkusím přidělat těsto a pak se ozvu jak to vypadá...
Děkuju, Milada
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 5:14 pm    Předmět: Citovat

Milado, ale právě cukr se nikdy nedá dát přesně...lepší je dát zprvu míň a pak podle toho jak to "vypadá" přidávat po troškách až do požadované konzistence.
Zkušenost získáš praxí...hlavně nic nevyhazuj, všechno se dá nějak napravit a na něco použít Wink
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 5:26 pm    Předmět: Aha... Citovat

a já si tak dala záležet aby to bylo přesně... Nikdy totiž nic nevážím, všechno "od oka", recepty mám jen pro přibližnou představu.... i co se ingrediencí týče... Říkala jsem si, že tady na tom bude záležet.... Okay, tak to prubnu a uvidíme.
Děkuju.
Milada
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 8:43 pm    Předmět: Jsem to ale šťoura... Citovat

Není možné, že mám špatně už to těsto?
Do nerez hrnku se silným dnem naleju vodu z vodovodu, přidám "kostku" másla a čekám až se máslo rozvaří. Voda vře jak šílená, máslo ještě není tekutý, tak čekám, občas míchnu. Když je komplet rozpuštěno, tak nerez lžící promíchám, aby se to jako tak nějak sjednotilo. Pak naráz vchrstnu mouku a tou stejnou lžící šoulám aby se to všechno spojilo. Pohyb rukou je podobný jako když třeš žloutek s cukrem na bábovku. Jakmile nevidím bílý "zrníčka" nebo hrudky mouky - od vsypání asi tak za minutu - tak se těsto spojí v jednolitou kouli, kterou ještě asi tak minutu, dvě šoulám sem a tam. Načež hrnek vezmu, hmotu vyklopím na vál a čekám než prochladne - nevím jak dlouho - půl hoďky no a zapracovávám cukr. Mám prosáto půl kila, z toho vezmu hrst, podsypu pod kouli a hňoucám, přidám cukr... atd dokud mám co hňoucat.
Teď už jsem z toho tak zblblá, že mně napadá, že se mi to jakoby rozpadá hned od začátku. Pomohly by k identifikaci problému fotky? Video bych sama asi natočit nezvládla a asi ani neprotlačila sítí - mám pomalý připojení....
Děkuji
Milada
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 9:03 pm    Předmět: Citovat

Milado, tak nevím...tys tu diskuzi tady nečetla od začátku?!?!
...hrnek s vodou dáš na plotnu, do vody nakrájíš máslo na kousky, mícháš a čekáš až vše začne vřít....máslo se mícháním a v zahřívající se vodě rozpustí...takže když voda začne vřít, je v ní už máslo dávno rozpuštěné.
V momentě kdy začne var, vypneš plotnu, nasypeš mouku a rychle mícháš...důkladně...těsto se skoro hned přestane lepit na hrnek i vařečku
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 9:11 pm    Předmět: I četla.... Citovat

Četla jsem od začátku... Ale nepochopila. Rozkrájení másla mi fakt uniklo... Surprised( Omlouvám se, že takovou dobu otravuju se svou hloupostí... Surprised( Ráno vše zkusím od začátku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 9:27 pm    Předmět: Citovat

no, já jsem tam to nakrájení nenapsala, myslela jsem, že je to tak nějak samozřejmé...moje chyba, měla jsem výrobu odpalovaného těsta líp popsat pro ty, které ho ještě nedělaly...já jsem se soustředila na varnu jako takovou
...nemáš se proč omlouvat...klidně se dál ptej...to víš, učedník mučedník...všechno se poddá a další pokus už vyjde líp
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: čt březen 12, 2009 9:38 pm    Předmět: Víš.... Citovat

Tak trošku mi vrtá hlavou...
Dělala jsem ji dneska podruhé. Poprvé asi před dvěma měsíci - kousínek v mikrotenu v lednici je pořád dobrej - a ten vyšel jakž takž. Nezkoušela jsem rozvalovat, jen jsem si uhňoucala čarodějnici k perníkový chajdě. Nemůžu říct, že by to šlo samo - teda s tím pracovat - ale nějak to šlo. To co jsem uklohnila dneska - tak s tím nejde dělat nic... Leda tak hop do kamen... Jak jsem psala - ráno zkusím znova, pak poreferuju...
Děkuju za informace.
Milada
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: pá březen 13, 2009 12:37 pm    Předmět: Citovat

Milado, tak jsem se poradila s chytrou knihou...píše se tam, že těsto z 5 l vody se má restovat asi 8 minut...jestliže Ty jsi těsto ze 150 ml vody restovala asi 3 munuty, tak mi z toho vychází, že to bylo moc dlouho a těsto pak bylo tuhé...a nejspíš proto byla tuhá i výsledná varna.
Příště si vezmi na míchání vařečku a míchej rychleji...el. plotnu vypni jakmile nasypeš mouku, plyn stáhni na minimum. Do dvou minut musíš mít z těsta nelepící se kouli...pak můžeš vařečkou ještě propracovávat už mimo plotnu, hrnek se silným dnem si teplotu ještě drží.
Víc už asi nevymyslím Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: pá březen 13, 2009 2:44 pm    Předmět: Ahoj děvčata. Citovat

Špatné těsto jsem včera se správným nepropracovávala. To jsem zkusila až dnes dopoledne.
Zdá se že je vše mnohem lepší. Starou dávku jsem propracovala s novým těstem v domácí pekárně a vznikla měkoučká modelína. Doslova modelína. Pak už růčando jsem přidala asi tak hrst cukru a výsledek byl stále lepší. Modelovat se dá bez nejmenšího problému, rozválet celkem taky. Možná by chtělo ještě trošku cukru, ale zatím nedávám. Nevím, co hmota udělá do příště, nevím, zda nebudu potřebovat barvit kakaem apod.
Nicméně dnes jsem si zkusila vysochat a potáhnout psa a světe div se, šlo mi to. Nevím, zda jste zvědavé na fotku, ani zda ji sem umím vložit, v diskusi jsem četla, že to lidem dělá problém...
Mnohokrát vám děkuji, že jste mi pomohly, věnovaly se mému problému a jsem moc ráda, že Milu žije. Promíjet můžete jedině vy a to moji hloupost...
Děkuji Vám.
Opatrujte se,
Milada
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: pá březen 13, 2009 3:01 pm    Předmět: Citovat

No SLÁÁÁVA!!!
Milado, fotka nejde dát přímo z PC, musí být někde na webu...stáhni si rajče a udělej si tam album...pak se ozvi a já Ti poradím jak sem dávat fotky
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: pá březen 13, 2009 6:45 pm    Předmět: Milu Citovat

Tak album je založeno... Je-li to co k čemu, zde je odkaz:
http://richardbach.rajce.idnes.cz/Muzika/#album
Milada
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
richard.bach
prázdné břicho


Založen: 12.3.2009
Příspěvky: 11
Bydliště: Děčín

PříspěvekZaslal: pá březen 13, 2009 9:53 pm    Předmět: Ještě jednou šťouravá otázka... Citovat

Milu, prosím Tě...
Když potáhnu dort, tak má varna nějakou dobu zasychat... Kde? V místnosti na vzduchu, v lednici? Když dělám dort s máslovým krémem, tak aby se mi to v teple nepokazilo....? Logika mi ale napovídá, že to v ledničce nepokazím.
No a taky jsem si přečetla, že rozvalovat na 4-5mm. Proč? Slabší to nejde rozválet, špatně se pracuje?
Děkuju Ti.
No a teď už konečně do hajan...
I vám všem dobrou noc,
Milada
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: pá březen 13, 2009 10:59 pm    Předmět: Citovat

Milado, to jsi nějak špatně pochopila...potažený dort nemusí nijak zasychat...to je vlastnost varny, že na povrchu poměrně rychle zasychá...proto se musí pracovat rychle, když se chce zdobit kleštičkami nebo "razítkovat"...varna jakoby okorá ať je kde chce - v teple, chladu, lednici...to zdobení by pak bylo takové otřepané...takže: o zasychání není potřeba nějak usilovat.
Potažený dort můžeš do lednice dát, ale je jedno nebezpečí - dort může napovrchu zvlhnout, orosit se. Děje se tak hlavně v moderních lednicích , které mají samoodmrazování. Dort do lednice dej a uvidíš jak to bude vypadat. Jinak stačí dát dort do chladna - do špajzu, sklepa, chladné chodby a pod.
Rozválení na 4-5 mm má několik důvodů:
- i když se spodní strana potahu "rozmočí" krémem, tak se tak nikdy nestane v celé síle potahu a nikdy nic "neteče"...ta vrchní zaschlá strana to udrží
- silnější vrstva potahu dává větší možnost vyhlazení aniž by se potah protrhl
- při zdobení kleštičkami nebo "razítky" nedojde tak snadno k protržení potahu
- takto silná placka varny se i lépe přenáší na korpus a nepotrhá se...varna není tak "elastická" jako jiné potahovky, které se dají do určité míry natahovat...varna se jen přitiskuje a když je potřeba ji trošičku natáhnout, tak je právě lepší mít tu silnější vrstvu

Jinak rozválet jde naprosto dotenka...třeba u růží to jde výborně, ale na potahování je opravdu optimální těch 4-5mm.

Přeji krásné, sladké sny!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Další
Strana 2 z 13

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com