Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Potahové a modelovací hmoty

Jdi na stránku
1, 2  Další

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Recepty
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Macicek
Site Admin


Založen: 3.9.2007
Příspěvky: 424
Bydliště: Karlovarsko-Chebsko

PříspěvekZaslal: čt září 06, 2007 9:51 pm    Předmět: Potahové a modelovací hmoty Citovat

Já mám z cukrar.cz uloženo tohle:

NEVARENY MARCIPAN
120 gramu mouckovy cukr
120 gramu mlete mandle(viz. vyse)
1 vajecny bilek
spetka soli

Vse dobre propracujte dohromady, dokud nevznikne hladka hmota, uchovavejte v lednicce v igelitu bez pristupu vzduchu.


VARENY MARCIPAN
jako "dil" muzete pouzit treba sklenici nebo hrnicek,
dulezity je pomer

3 dily mouckoveho cukru
1 dil vody
4 dily jemne mletych mandli

Svarte cukr s vodou az se rozpusti, prisypte mandle a michejte az se hmota prestane castecne lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hneteme drevenou vareckou, az je chladnejsi tak rukou, nejlepe na mramorove desce. Propracujte az hmota zchladne a je hladka, skladujte opet v chladnicce v igelitu.
_________________
http://macicek.multiply.com


Naposledy upravil Macicek dne st říjen 10, 2007 9:47 am, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Benja1
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 92
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: so září 08, 2007 2:47 pm    Předmět: Citovat

Další recepty na potahové hmoty - např. marcipán ze Salka nebo hmotu z marhmallow najdete zde http://jakodoma.webgarden.cz/potahove-hmoty
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
compik
prázdné břicho


Založen: 8.9.2007
Příspěvky: 2
Bydliště: České Budějovice

PříspěvekZaslal: so září 08, 2007 3:24 pm    Předmět: hotový fondán Citovat

Ahoj.
Chtěla bych se zeptat na zkušenosti s hotovým fondánem. Objednala sem si hotovou potahovací hmotu od Wiltnu a musim říct, že když jsem ochutnala, byla jsem docela zděšená, možná je to jen můj subjektivní názor, ale mně ani mamce to teda vůbec nechutnalo.Krásně se s tím pracuje, vypadá úžasně, ale u dortu jde přeci jenom dost o tu chuť. Zkoušeli jste někdo tu hmotu K2 od fialy? Zkoušela jsem teda i tu hmotu z marshmalow, ale zatim nic co sem vytvářela se nemohlo s marcipánem chuťově vůbec srovnávat. Když já bych tak strašně chtěla udělet čisťoučkou bílou a všechny ty překrásný pastelový barvičky, ale těch se bohužel s marcipánem moc dosáhnout nedá...
A zkoušel jste někdo tu bělobu od Wiltnu?, jak moc to dokáže vybělit krém i marcipán?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Benja1
těsto v míse


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 92
Bydliště: Pelhřimov

PříspěvekZaslal: so září 08, 2007 8:23 pm    Předmět: Mléčný marcipán Citovat

Některé postřehy kolem práce s nepravým (mléčným) marcipánem:

suroviny je nutno řádně propracovat. Vodu přidávat opatrně, případně zahustit pr. cukrem.
- správně vypracovaná hmota připomíná tuhostí i vzhledem modelínu, málo se lepí a leskne se.
- je nutné ji skladovat dobře uzavřenou v mikro sáčku, při modelování vyndat ze sáčku jen potřebný kousek a opět dobře zabalit.
- v lednici takto zabalená vydrží řadu týdnů.
- po vyndání z lednice stačí dát do mikro.trouby na 10-15 sekund na plný výkon a mírně navlhčenýma rukama propracovat.
- části figurek lze slepit mírným navlhčením vodou, nebo pr.cukrem smíchaným s vodou, nebo lze připojit marcipánovými párátky ( vyválíme tenká špičatá párátka a necháme několik dnů dobře vyschnout)
- perličky na marcipánu dobře drží p?eničným nebo jiným světlým sirupem.
- marcipán na pota?ení dáváme na dort potřený krémem nebo marmeládou, na tzv. odlehčeném krému ( s tvarohem, šehačkou a pod...) a na želatině mokvá.
- macipán dobře obarvíme gelovými nebo sypkými potravinářskými barvami. Sypkou barvu usypeme do hrnečku a kápneme na ni několik kapek vody. Koncentrovanou barvou obarvíme hotový marcipán. Gelovou barvu nabereme na párátko a otřeme o marcipán. Pokud musíme barvu přidat, pokaždé otřeme nové párátko, abychom do barvy nenanesli zbytky marcipánu nebo krému.
- marcipán lze z velké části vybělit přidáním několika kapek bělidla krému od firmy Wilton.
- efektní travičku vyrobíme tak, že zelený marcipán zmrazíme a poté najemno nastrouháme. Necháme dobře usušit.
- trsy trávy tvoříme pomocí lisu na česnek.
- pokud chceme marcipán obarvit načerno, obarvíme ho nejprve kakaem a až pak černou gel. barvou. Jestliže dáme jen větší množství černé barvy, může se marcipán zbarvit např. dozelena.
- dorty potažené mléčným marcipánem jsou citlivé na vlhkost (někdy marcipán vlhne, mokvá až teče). Doporučuju v lednici při jejich uskladnění nastavit vyšší stupeň chlazení, zvlášť, pokud se zadní stěna v lednici orosuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lidunka25
rozsypaná mouka


Založen: 9.9.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Los Angeles

PříspěvekZaslal: čt září 13, 2007 12:52 am    Předmět: Citovat

Horka modelovaci cokolada:
200 gramu horke cokolady
1/4 hrnku bileho kukuricneho sirupu

Polosladka modelovaci cokolada:
200 gramu polosladke cokolady
3 a 1/4 - 4 polevkove lzice bileho kukur. sirupu

Mlecna modelovaci cokolada:
200 gramu mlecne cokolady
2 a 1/2 - 3 polevkove lzice kukuricneho sirupu

Bila modelovaci cokolada:
200 gramu bile cokolady
1 a 1/2 - 2 polevkove lzice kukur. sirupu

Rozlamanou cokoladu jsem rozpustila ve vodni lazni ne nad vrouci, ale horkou vodou. Udelala jsem to tak, ze jsem pockala az se voda zacne varit, vypla jsem ji a pak tam dala cokoladu a michala az se rozpustila. Sundala jsem ji z lazne a jeste chvilicku michalA aby malinko zchladla. Pridala jsem sirup a michala az se vsecko krasne spojilo. Cokoada se krasne zacala odlepovat od sten. Dala jsem ji na potravin. folii a nechala vychladnout, zabalila a dala na 2 hodiny do lednice.
Kdyz se vytahne z lednicky tak je tuha, staci prohnist po kouskach v ruce a krasne se s ni pracuje.
Dobre zabalena pry vydrzi mesice.
Kdyz ztvrdne moc, ma se prihnist trochu kukur sirupu.
Pri modelovani se teplem z rukou bude rozpoustet, tak strcte do lednicky zase trosku ztuhnout.
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Džuli
nadýchaný korpus


Založen: 3.9.2007
Příspěvky: 259
Bydliště: Severní čechy-Louny

PříspěvekZaslal: pá září 14, 2007 9:23 am    Předmět: Citovat

Falešný marcipán
15 dkg suš.mléka
15 dkg mouč.cukru
40 ml vody
pár kapek mandlové tresti
podle potřeby potr.barva
Všechny suroviny je nutné pořádně propracovat. Vodu přidávám opatrně,pořád se to totiž zdá husté a pak je z toho během chviličky kašička.Pokud se Vám to stane,přidejte cukr a suš.mléko.Hmota musí připomínat tuhostí i vzhledem modelínu, málo se lepí a leskne se.
Pokud je řídké těsto,přidáme suš.mléko a pokud je moc tuhé,tak namáčet ruce do vody a patlat a patlat.Mě se stalo že to bylo jak kámen,ale s tou vodou to pak byla perfektní modelína.Na válení podsypávat brambor.škrobem(solamyl)
Marcipán skladuji v igelitovém sáčku v lednici,vydrží několik týdnů.
Po vyndání z lednice stačí dát do mikrovlné trouby na 5 - 10 sekund a vlhkýma rukama propracovat. Marcipán na potažení dávám na dort potřený krémem. Části marcipánu lepím syrovým čerstvým bílkem.
Macipán obarvuji gelovými nebo sypkými potravinářskými barvami. Sypkou barvu ředím několika kapkami vody. Do gelové barvy namočím párátko a otřu o marcipán a jak píše Benja,je lepší vzít pokaždé nové párátko, abychom do barvy nenanesli zbytky krému nebo marcipánu.Pokud chci marcipán obarvit načerno, taky ho obarvím nejprve kakaem a až pak černou gel. barvu. Marcipán se dá vybělit přidáním několika kapek bělidla krému (firmy Wilton) .
Vím že už něco podobného psala Benja,takhle to dělám já.
_________________
http://www.pernicky.wbs.cz


Naposledy upravil Džuli dne út březen 25, 2008 8:22 am, celkově upraveno 2 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lidunka25
rozsypaná mouka


Založen: 9.9.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Los Angeles

PříspěvekZaslal: út září 18, 2007 11:01 pm    Předmět: Citovat

Marshmallow hmota

450 g marshmallow
950 g mouckoveho cukru
2-5 lzic vody nebo citr. stavy
aroma

Marshmallow rozpustime v mikrovlnce (cca 2 minuty na plny vykon) s vodou. Promichame do uplneho rospusteni a zapracujeme cukr. Je mozne ze cukru bude treba mene. Hmota by mela byt krasne zpracovatelna, listecky ruzi by se nemely ohybat a hmota by rozhodne nemela lepit. Na podsypavani pouzit mouckovy cukr nebo skrob (kukuricny, bramborovy).
Uchovavat dobre zabalene v potravinarske folii a v sacku. Nemusi byt v lednici.
Pokud je hmota prilis tuha, strcit na par vterin do mikro (5-10).
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: út září 18, 2007 11:06 pm    Předmět: Citovat

Lidunko, nejsou ty 2 minuty nějak moc? shock
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
rybicka
forma v troubě


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 170
Bydliště: Fryšták

PříspěvekZaslal: pá září 21, 2007 12:37 pm    Předmět: Citovat

Lidunko, Milu - mne stacilo dohromady cca 1 minuta. Asi zalezi i na tom "maximalnim vykonu" te ktere MW. KDybych to tam nechala dele, tak ta hmota bude dlouho moc horka, coz malinko ztezuje jeji vypracovani, dele pak lepi...
Delam ji ted podruhe a z minula uz vim, ze jak mi zacala hmota chladnout, tak s ni byla rozumnejsi rec Very Happy Takze nespechat a mezitim odskakovat sem, nebo k livingu Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: pá září 21, 2007 12:44 pm    Předmět: Citovat

rybičko - no právě!!! já to tam zdaleka neměla minutu a bylo to OK..... proto si myslím, že 2 minuty je opravdu moc.... uvidíme, co k tomu napíše Lidunka


... ten obrázek nesvědčí o prázdném břichu vytlem


Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 1:35 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
grey
forma v troubě


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 125
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: pá září 21, 2007 12:50 pm    Předmět: Citovat

<b>holky</b>, záleí na mikrovlnce.. mám zkušenost, že kamarádčina mikrovlnka na plný výkon zahřála mléko v hrnečku za 30sec. Moje mikrovlnka v tom samém hrnečku zahřála mléko za 3minuty. Takže asi tak Very Happy
_________________
grey
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Lidunka25
rozsypaná mouka


Založen: 9.9.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Los Angeles

PříspěvekZaslal: pá září 28, 2007 12:27 am    Předmět: Citovat

Jeee ja ani nevedela ze jsou tu nove prispevky, pro me je to hruza hledat kde jsem prispela a kde ne.... Confused

Jak tu nekdo psal, rozhodne zalezi na vykonu mikrovlnky, 2 minuty je doba orientacni. Mozna i na marshmallow taky, my tady mame to marshmallow trosku jine, v Cechach se mi zda jemnejsi a chutove lepsi. Tady je to takove tuhe... proto i cukr je orientacni. Ja ho taky davam od oka jak proste se mi s tou hmotou pracuje a kdyz to nahodou odhadnu blbe tak bud pridam vodu nebo cukr. Ale vetsinou pridavam cukr, mam ji radsi mekci.


Cokoladovy Marhsmallow fondant
k receptu vyse se prida cca 60g horke cerne cokolady. A asi hrst neslazeneho kakaa. Cokolada se prida v dobe kdy se tavi bonbony (rozsekana na kousky) a kakao se zapracovava v dobe kdy se pridava cukr. Ja prnve zapracuji kakao a pak cukr.

Tenhle fondant ma strasne dobrou chut, tim ze ta cokolada a kakao stahne tu nehoraznou sladkost. Ja bych u toho sedela a zrala to u televize, jak mi to chutna Laughing
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Džuli
nadýchaný korpus


Založen: 3.9.2007
Příspěvky: 259
Bydliště: Severní čechy-Louny

PříspěvekZaslal: pá září 28, 2007 12:52 am    Předmět: Citovat

Tak tady je názorně nafoceno a popsáno jak dělat MMF Wink
http://www.youtube.com/watch?v=m344aukHKxM
_________________
http://www.pernicky.wbs.cz


Naposledy upravil Džuli dne so září 29, 2007 9:07 pm, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jehlička
těsto v míse


Založen: 8.9.2007
Příspěvky: 94
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: so září 29, 2007 2:48 pm    Předmět: Citovat

Ahojky.Tyhle pěnové bonbony jsem koupila v Lidlu,stojí 300g .. 29.90kč.

Zkusila jsem z nich udělat hmotu (jako z marsmalow) a tady je výsledek.

Jsou tam 3 barvy,takže jsem šoupla do mikrovlnky třeba 4 kousky zelené,trochu přibarvila potr.barvou,aby byly barevně sytější.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Macicek
Site Admin


Založen: 3.9.2007
Příspěvky: 424
Bydliště: Karlovarsko-Chebsko

PříspěvekZaslal: pá říjen 05, 2007 10:22 am    Předmět: Citovat

Lidunka25 napsal:
Jeee ja ani nevedela ze jsou tu nove prispevky, pro me je to hruza hledat kde jsem prispela a kde ne.... Confused


Kdy? se naloguje?, tak nemá? graficky zvýrazněné, kde jsou nové příspěvky?? shock
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Lidunka25
rozsypaná mouka


Založen: 9.9.2007
Příspěvky: 40
Bydliště: Los Angeles

PříspěvekZaslal: so říjen 06, 2007 5:45 pm    Předmět: Citovat

HOLKY JA V TOM MAM BORDEL Laughing Laughing asi mam line oci

MASLOVA POTAHOVACI HMOTA

1 hrnek kukuricneho sirupu
1 hrnek shortening (100% rostlinny tuk ztuzeny)
1/2 lzicky soli
1 lzicka vanilkove prichute
900 gramu mouckoveho cukru

Smichat sirup s maslem, pridat vanilku a sul a postupne primychat cukr.
Ohledne toho shortening (rostlineho tuku), oni tim nahrazujou maslo a uplne vsude, i v maslovem kremu. Oni tomu rikaj maslovy krem, ale maslo tam vubec neni. Osobne az budu tenhle recept zkouset, tak tam dam urcite maslo ne tuk.
Udajne by tahle hmota mela byt dobra na potahovani, videla jsem i nejake to modelovani. Pry chutna jako maslovy krem....NO SNAD JEDNOU TO ZKUSIM.
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
popelka
forma v troubě


Založen: 3.10.2007
Příspěvky: 114
Bydliště: Jihlava

PříspěvekZaslal: po říjen 08, 2007 4:57 pm    Předmět: Citovat

Já jsem našla dva své recepty na marcipán.Oba jsou už vyskoušené.
První:
100g cukr moučka
100g medu
100% tuk velikosti vlašského ořechu(kulička)
100g sušeného polotučného mléka
mandlové aroma,trocha vody
Tohle je prý marcipán,z kterého dělají v cukrárnách zvířátka.Získala jsem ho na jedné výstavě.
A druhý
250g cukr moučka
250g plnotučného mléka
4g tuku(smetol),já dávám heru
4g medu
4g vanilkového cukru
4g vody(já ji dávám od oka)
mandlové aroma
Vyvalovat v igelitu.Ale pozor,dělat jen půldávky,je toho hodně!!!


Naposledy upravil popelka dne út listopad 13, 2007 11:18 am, celkově upraveno 1 krát.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
čtyřlístek
prázdné břicho


Založen: 12.9.2007
Příspěvky: 18
Bydliště: Moravský Krumlov

PříspěvekZaslal: pá říjen 12, 2007 1:47 pm    Předmět: falešný-laciný- marcipán Citovat

Tak taky přidám recept-
25 dkg dět.krupice
25 dkg mouč.cukru
10 dkg rozpuštěného másla
4 lžíce studené vody 1/4 mandl.tresti
-24 hod nechat v ledničce v igelito naležet.
Já ho používala na brambůrky,ale pak jsem jednou udělala marcipán ze suš.mléka a holky ho už nechtěly-potvůrky mlsný
Twisted Evil Very Happy

ze suš.mléka
150 g mouč.cukru-prosátý
40 g suš.polot.mléka
kousek bílku
pár kapek mand.tresti
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: po červenec 07, 2008 10:39 pm    Předmět: Citovat

čokoládová MMF hmota

150 g cukru moučky
200 g hořké čokolády
180 g marshmallow bonbónů
1 polévková lžíce tuku / ztužený, olej.../
3 polévkové lžíce sladké smetany /šlehačky/
1 polévková lžíce likéru / není nutné/

1. ve vodní lázni rozpustit čokoládu

2. přidat maršmelouny a stále míchat až se také rozpustí...potom přidat smetanu, tuk a likér

3. hmotu dát do šlehače, přidat cukr a vypracovat celistvou hmotu...asi by šlo udělat na vále

Dál už se s hmotou pracuje jako s každou jinou, může se uskladnit v lednici zabalená ve fólii, povolit jde v MVT
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Anonym
Anonymní





PříspěvekZaslal: čt říjen 23, 2008 11:06 am    Předmět: Citovat

Holky tak já napíšu ty moje oblíbené potahovky taky sem aby se to pořád nemuselo hledat .


Na potahování je skvělá tahle :

300 g cukru moučky
300 g sušeného mléka
50 g 100% tuku
300 g fondánu
75 g sirupu glukózového ( kukuřičného , pšeničného , nebo medu )
40 g vody - to podle potřeby
mandlové aroma


Na figurky používám tuhle - je podle Maky z jejích stránek

200 g cukru
150 g sušeného mléka
25 g tuku
1 bílek
1 lžíce medu nebo glukozového sirupu
mandlové aroma
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Recepty Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku
1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com