Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

"Zdravé cukroví"


 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Vánoce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1406

PříspěvekZaslal: ne srpen 02, 2009 1:15 pm    Předmět: "Zdravé cukroví" Citovat

Linecká kolečka
500 g pšeničné celozrnné hladké mouky
250 - 300 g ceres softu
7 lžic pšeničného sirupu v BIO kvalitě (pouze Bio!)
špetka soli
citronová kůra
Mouka se prosije!! a do ní se nastrouhá citronová kůra a špetka soli. Tuk se našlehá se sirupem a dá se do mouky. Prohněte se těsto - opatrně, aby tuk nevystoupil na povrch (lépe se s ním pracuje a nedrobí se). Těsto se nechá odležet (nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne, aby mouka nasákla vlhkost). Vyválí se plát a vykrajují se kolečka, vždy jedno plné a jedno s dírkou uprostřed. Kolečka se slepují k sobě marmeládou. (Lehčí forma marmelády se dá zakoupit v prodejnách zdravé výživy, je s fruktózou, což je sice taky jednoduchý cukr, ale pořád je kapku stravitelnější, než řepný.) Nakonec se obalí v sušeném ovesném mléce, do kterého se přidá trošku vanilkového light cukru (fruktóza s vanilkou).


Linecké skořicové
450 g celozrnné špaldové hladké mouky
100 g jáhlové mouky
300 g ceres softu
8 lžic pšeničného sirupu v BIO kvalitě!!
3petka soli
citronová kůra
skořice
Mouku prosijeme!!, smícháme, přidáme sůl a skořici a nastrouháme do ní citronovou kůru. Tuk našleháme se sirupem a přidáme k suché směsi. Opatrně prohněteme, aby tuk nevystoupil na povrch. Těsto necháme odležet (1 až 24 hodin). Poté vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Po upečení obalujeme v ovesném sušeném mléce, do kterého přidáme dle chuti skořici. Lze je také slepovat různými krémy a potom obalit.


Linecké hvězdičky
200 g jáhlové mouky
150 g rýžové mouky hladké
150 g kukuřičné mouky hladké
100 g pšeničné mouky hladké celozrnné
300 g ceres softu
7 až 8 lžic pšeničného sirupu v BIO kvalitě!!
špetka soli
citronová kůra
Všechny druhy mouky prosijeme!! a přidáme všechny suché ingredience. Tuk našleháme se sirupem a přidáme do suché směsi. Necháme odležet. Rozválíme a vykrajujeme hvězdičky ve dvou velikostech a na plechu se menší hvězdička položí na větší. Po upečení se mohou potřít polevou a ozdobit třeba kouskem oříšku nebo kokosem, jakkoliv.


Vykrajované tvary
500 g pšeničné nebo špaldové celozrnné mouky hladké
250 g lískových nebo vlašských ořechů jemně mletých
150 g ceres softu
250 pšeničného sirupu BIO!!
špetka soli
Prosijeme mouku!!, smícháme s ořechy a solí. Našleháme tuk se sirupem a mokrou část těsta opatrně zapracujeme do suché části.. Těsto necháme v chladu aspoň jeden den odpočinout. Potom vyválíme placku a vykrajujeme různé motivy. Vychladlé plníme obilnými krémy, máčíme v karobové čokoládě, slepujeme kvalitním džemem, zdobíme různými krémy


Těsto do formiček - košíčky
250 g opražených a mletých ovesných vloček
200 g lískových a vlašských mletých ořechů
200 g celozrnné rýžové mouky (lze použít i instantní)
200 g ceres softu
200 g pšeničné sladěnky BIO!!
špetka soli
Mouku prosijeme a přimícháme do ní všechno suché. Tuk se sirupem našleháme a opatrně zapracujeme do suché části. Necháme odležet. Vtlačujeme do lehce vymaštěných formiček a krátce pečeme na 150°C tak, aby nebylo hnědé. Plníme makovou, ořechovou, ovocnou či jinou náplní.


Pracny
250 g špaldové mouky hladké
120 g mletých oříšků
120 pšeničného sirupu BIO!!
100 g ceres softu
karob (kakao)
špetka mleté skořice
špetka kardamonu
špetka soli
Těsto zpracujeme obvyklým způsobem (mokrá a suchá část) a necháme odležet. Formičky na pracny mírně vymastíme. Vtlačujeme těsto tak, aby kraje nebyly "okousané". Pečeme ve vyhřáté troubě. Vyklápíme teplé a obalujeme v sušeném ovesném mléce s trochou vanilkového cukru light.


Išlské dortíky
200 g pšeničné mouky celozrnné hladké
50 g pohankové mouky
50 g pšeničného sirupu BIO
40 g mletých ořechů
150 g ceres softu
2 lžíce karobu (kakaa)
špetka skořice
citronová kůra
několik lžic vody
špetka soli
Těsto zpracujeme obvyklým způsobem (mokrá a suchá část, necháme odležet, vykrajujeme kolečka, pečeme. Po vychladnutí plníme krémem. KRÉM: 1/4 l rostlinného mléka
40 g maizeny
2 lžíce sladu (pšen. sirupu BIO)
2 lžíce karobu (kakaa)
120 g palmového tuku Blesk (koupí se ve zdravé výživě)
Dáme vařit vodu, když se začne vařit, přidáme do ní v trošce vody rozmíchané mléko, maizenu a karob, přidáme sirup a uvaříme pudink. Našleháme tuk a postupně přidáváme vychladlý pudink


Kokosová kolečka
300 g špaldové nebo pšeničné celozrnné mouky hladké
120 g ceres softu
120 g kokosu
3 lžíce pšeničného sirupu BIO
trošku strouhané vanilky
Zpracujeme jako obyvkle (prosát mouku, suchá a mokrá část těsta) necháme odležet, vykrajujeme kolečka, plníme kokosovým krémem.


Vanilkové rohlíčky(nemám vyzkoušené)
300 g špaldové mouky hladké
100 g máku (bílého, modrého, lze i se sezamem)
3 lžíce pšeničného sirupu BIO
špetka soli
voda dle potřeby
Mák upražíme a studený semeleme. Těsto uděláme obvyklým způsobem. Necháme odležet, tvarujeme rohlíčky, pečeme na 160°C až jsou zespodu růžové. Za tepla obalujeme v sušeném ovesném mléce a vanilkou.


Perníčky pšeničné(nemám vyzkoušené)
400 g celozrnné mouky pšeničné
60 g tuku
ječmenná sladěnka - tolik, aby vzniklo těsto správné konzistence
špetka soli
1 čajová lžička koření - 2 badyány, 2 hřebíčky, 1/2 lžičky anýzu, 1/2 lžičky fenyklu, může se přidat muškátový květ a skořice
Vypracujeme těsto a 6 hodin necháme uležet v sáčku v chladu.


Perníčky žitné na stromeček - výroba z Vizovic (nemám vyzkoušené)
400 g žitné mouky
140 g rostlinného tuku
přibližně 150 g ječmenné sladěnky
špetka soli
(kakao nebo karob)
koření do perníku
kypřící prášek nebo soda
Uhněte se těsto, nechá se několik hodin odležet a zpracovává klasickým způsobem.
OZDOBA NAVRCH: obilné mléko, pitná voda, jablečný koncentrát (šťáva), palmový tuk, pšeničný škrob - maizena a podle chuti pšeničný sirup. Směs se zřejmě uvaří jako pudink a potírá na perníčky. Navrch se mohou dát rozinky, ořechy, kokos atd.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1406

PříspěvekZaslal: ne srpen 02, 2009 1:30 pm    Předmět: Citovat

Krémy a náplně do "zdravého" cukroví
KRÉM TMAVÝ
2 lžíce celozrnné špaldové mouky
200 ml vody
150 g oříškového másla nebo slunečnicového tuku
150 g pšeničného BIO sirupu (můžeme použít i jiný)
3 kapky sojové omáčky Tamari nebo špetka soli
Mouku s vodou sváříme asi 5 minut, aby se dobře povařila. (Pokud mouka hodně saje, musíme dát víc vody.) Pak přidáme sladěnku, tuk, sojovou omáčku a ještě vaříme 3 minuty. Poté vyšleháme do hladkého krému. Plníme košíčky, trubičky a pod.
VARIANTY: 1. Do uvařené mouky přidáme lžíci instantní kávy a provaříme s tukem a sladěnkou. Získáme tak krém kávový.
2. Do hotového krému rozmixujeme rozpuštěnou karobovou čokoládu a získáme krém čokoládový. (Můžeme použít karobové pecičky bez cukru a rozpustit je v trošce kvalitního tuku.)
3. Do hotového krému rozmixujeme pomleté oříšky a tak připravíme krém oříškový.
4. Do hotového krému rozmixujeme kokos a získáme krém kokosový.
5. Do hotového krému rozmixujeme mletou skořici a tak připravíme krém skořicový.

KRÉM SVĚTLÝ
150 g kukuřičné hladké mouky
voda v poměru k mouce 1:4
150 g slunečnicového tuku (nebo mandlového másla)
200 g pšeničné sladěnky BIO
špetka soli
Mouku rozmícháme ve vodě se špetkou soli a za stálého míchání vaříme na hustou kaši - alespoň 10 minut, aby se dobře provařila (pokud se nám přesto vytvoří hrudky, rozmixujeme v mixeru). Do vychladlé kaše rozmixujeme tuk a sladěnku. Krém je jrásně žlutý. (pokud bychom použili sladěnku rýžovou nebo ječmennou, krém nám ztmavne.) VARIANTY:
1. Do hotového krému přidáme oříšky a získáme krém oříškový.
2. Do hotového krému přidáme kvalitní marmeládu (lze zakoupit v prodejnách zdravé výživy marmeládu bez cukru) a máme krém ovocný.
3. Do hotového krému přidáme špetku kurkumy a špetku vanilky a připravíme krém vanilkový.
4. když vaříme mouku s vodou, přidáme ke směsi šťávu z červené řepy a získáme tak krém ostře červený. Pár kapek malinové tresti k tomu vytvoří krém malinový.
5. Do hotového krému přidáme kokos a tak zhotovíme krém kokosový.

KRÉM Z KRUP
3 hrnky uvařených krup
1 hrnek sojového mléka
2 až 3 lžíce javorového sirupu nebo jiného sladu
2 lžíce oleje
Čerstvé hodně doměkka uvařené kroupy rozmixujeme po malých částech s horkým sojovým mlékem, olejem a sladem tak, aby vznikl jemný lesklý krém, připomínající sníh z bílků nebo šlehačku. Do tohoto základu můžeme přidávat dle chutě různé přísady a tím nám vznikne krém buď vanilkový, karobový, ořechový, kávový, čokoládový atd.

KRÉM Z KAŠE
2 hrnky vody
instantní kaše Nomina
obilný slad
špetka soli
V nádobě vhodné ke šlehání dáme vařit osolenou vodu se sladem. Můžeme do vody zavařit i trochu maizeny pro lepší udržení konzistence (rozmíchat v trošce studené vody, přilít do horké a povařit). Po odstavení zašleháme do vody takové množství kaše, abychom dosáhli co největší hustoty krému. Taktéž do tohoto základu se přidávají různé příchutě, abychom tak vytvořili různé druhy náplní.

POLEVA BÍLÁ (místo bílé čokolády)
1 hrnek vody
šťáva z 1/2 citronu
1/2 lžičky strouhané citronové kůry
2 vrchovaté lžíce maizeny
2 lžíce sušeného mléka
1 lžíce oleje
Vodu uvedeme do varu, vlijeme do ní maizenu rozmíchanou v trošce vody a sušené mléko. Krátce povaříme, přidáme citronovou šťávu, olej a ihned použijeme. Pokud poleva příliš zhoustla, přidáme před ukončením trošku vody.

POLEVA KÁVOVÁ
1 hrnek vody
1 šálek ječmenného sladu
1 lžička sojové omáčky Johsen shoyu (nebo pár zrnek soli)
2 lžíce instantní kávy Může být Vita nebo Caro...)
1 lžíce oleje
1 vrchovatá lžíce maizeny
Vodu se sladem uvedeme do varu a přidáme ostatní přísady rozpuštěné v trošce vody. Krátce povaříme a ihned použijeme.

POLEVA ČOKOLÁDOVÁ (KAROBOVÁ)
1 hrnek vody
1 šálek ječmenného sladu
1 lžička sojové omáčky Shoyu Johsen
1/ lžičky skořice
2 lžíce karobu
1 lžíce oleje
1 vrchovatá lžíce maizeny
Vodu se sladem uvedeme do varu a přidáme ostatní přísady rozpuštěné v trošce vody. Krátce povaříme a ihned použijeme.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1406

PříspěvekZaslal: ne srpen 02, 2009 1:37 pm    Předmět: Citovat

NEPEČENÉ CUKROVÍ

BURIZONOVÁ MOZAIKA
1 dcl oleje
2 dcl ječmenné sladěnky
4 sáčky burizonů
1 balíček opraných a osušených rozinek
oříšky
lehce opražená semínka - dýňová, slunečnicová, sezamová, mandle.......
Zahřejeme olej, přidáme sladěnku a za stálého míchání vytvoříme pěnu. Odstavíme, přidáme všechny semínka, oříšky, burizony. Promícháme. Vyklopíme na vymaštěný plech, dobře upěchujeme (silně zmáčknout a zatížit). Po vychladnutí krájíme. Vydrží i několik týdnů.

JÁHLOVÉ KULIČKY
1 pytlík jáhel
1 pytlíky rozinek
sušené rostlinné mléko
pšeničný sirup BIO dle potřeby
kokos nebo ořechy a pod
Propláchneme jáhly i rozinky a společně uvaříme. Poměr jáhel a vody je 1:2. Do těsta lze přidat i sušené mléko. Přisladíme dle chuti pšeničným sirupem. Do těsta zapracováváme kokos nebo mleté ořechy, oříšky, pražená mletá slunečnicová semena, karob (kakao) příchutě volíme podle vlastní fantazie. Můžeme přikápnout i rum. Obalujeme v tomtéž.

KULIČKY
1 hrnek kokosu nebo strouhaných ořechů
1 šálek omytých rozinek namočených v sojovém mléce
1 balíček rýžových burizonů
1 šálek ječmenného sladu
1 lžíce karobu (kakaa)
1 hrnek drobečků z polámaného cukroví nebo instantní kaše Nomina nebo Mišutka
zbytek krému
je li třeba, zvlhčíme sojovým mlékem
Vše smícháme v míse, mléka dáme tolik, aby těsto drželo pohromadě. Vlhkýma rukama tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu.

MAKOVÉ KULIČKY
200 g máku
50 g rozinek
30 g karobu (kakaa)
50 g mletých ořechů nebo mandlí
obilný slad (pšeničný sirup nebo ječmenná sladěnka nebo cokoliv jiného)
strouhaný kokos na obalení
Mák opražíme, pomeleme a smícháme s ostatními přísadami v hustou kaši. Zapracujeme omyté rozinky. Necháme hodinu rozležet v chladu. Pak tvoříme malé kuličky, které obalujeme v kokosu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5274

PříspěvekZaslal: ne srpen 02, 2009 1:38 pm    Předmět: Citovat

co je to karob?

čti tady

http://slovnik.vareni.cz/karob/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1406

PříspěvekZaslal: ne srpen 02, 2009 1:45 pm    Předmět: Citovat

Naprosto skvělé jsou ovesné keksíky pro děti. Ty už děláme jen ve velkém množství. Základní dávka je:

1 hrnek hladké celozrnné mouky
2 hrnky JEMNÝCH ovesných vloček
1 vejce
100 g tuku
sladidla tolik, aby to drželo pohromadě (med, ječmenná sladěnka, pšeničný sirup....)
rozinky
Uhňácáme těsto, děti si z něho vytvoří kuličky a na plechu rozplácnou. nejlépe je nechat keksíky dva týdny uležet, pak jsou ještě lepší.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Vánoce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com