Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Marcipánové figurky a potahovaný dort - jak počítat cenu? H


 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 6:40 pm    Předmět: Marcipánové figurky a potahovaný dort - jak počítat cenu? H Citovat

stále častěji vytvářím marcipánové postavičky z těch forem a i bez forem, už mě nebaví střílet cenu od oka tak bych se rád zeptal jak ty ceny řešíte vy? kolik si říkáte za jednu figurku, nebo jak to počítáte? a je rozdíl cena figurky z formy na lidské postavy ( people moulds ) a modelované z ruky? a co zvířátka ? u nich berete cenu jak ? a ještě se zeptám ozdobičky na dort ( kytičky ) berete jako součást dortu a nebo je počítáte zvlášt jako v cukrárnách ?
Uf. Prominte mi tolik otázek, ale chci vědět jak se to dělá protože já cenu vždy střílím od oka a už mě to nebaví a taky si chci být jistý, že nejsem drahý. A ještě se chci zeptat cenu potahovanéhop dortíku počítáte jinak než třeba u obsypávaného a nebo je cena stejná? Prominte mi prosím tolik otázek .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 7:11 pm    Předmět: Citovat

Jarku, řknu Ti to asi tak - myslím, že od žádné z nás se nedozvíš nějaký "ceník"...vycházíme určitě z ceny materiálu a cenu práce většina z nás přizpůsobuje časové náročnosti, kvalitě provedení a v neposlední řadě i regionu, ve kterém působí ( v Praze prodáš dort za tisícovku a tentýž dort někde jinde za čtyři stovky).
Je to jen a jen na Tobě, jak si svou práci ohodnotíš a za kolik jsou Tvé dorty prodejné. Nějakou "tabulku" si musíš vytvořit sám.
Neznám Tvoji práci, nevím jestli Tvé dorty jsou luxusní nebo "normální" co do materiálu ani co do provedení.
Potahovaný dort by měl být ale určitě dražší, než dort krémový...už s ohledem na materiál i pracnost ( ale i to je sporné, protože znám několik cukrářek, které perfektně potahují,ale sáček s krémem je pro ně velká neznámá a namoří se s dortem daleko víc).


A nakonec mám k Tobě jednu prosbu - když už se tady na něco zeptáš (mimochodem, vždy ve špatném chlívku), tak dej aspoň vědět, že jsi četl odpověď...já potom ty špatně umístěné příspěvky smáznu nebo přemístím. Díky.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 7:16 pm    Předmět: Milu Citovat

prominte budu si dávat pozor kam ten příspěvek budu vkládat já si myslel , že sem ho vložil správně . příště si na to dám pozor , ještě jednou se moc omlouvám a moc děkuji že ste mi poradila. mějte se moc hezky .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 7:20 pm    Předmět: Citovat

není zač...a to téma by chtělo jiný název...já to upravím...taky se měj fajn
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 7:29 pm    Předmět: díky Citovat

jste strašně ochotná paní chtěl bych se zeptat koupil sem si časopis knihovničku receptů a tam byla fotka a já sem podle ní pochopil že ste na jednom ze svých srazů vyráběli formičky mohl bych se prosím zeptat jak ste to tam dělali? pro mě je to veliká záhada a pořád dumám jak se formičky mohou udělat doma.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 7:46 pm    Předmět: Citovat

no vidíš, to je otázka, na kterou už jsem Ti jednou odpovídala a Ty sis to ani nepřečetl Wink

doma jdou udělat formičky z lukoprenu...je to ale dost složitá práce...nejdřív si musíš vyrobit "kopyto" a pak teprve tu formičku...když si koupíš ten lukopren, tak tam je návod jak s tím zacházet...tady někde se o tom píše, já Ti to najdu...moment

tady http://www.cakes.cz/viewtopic.php?t=133

ale naprosto jednoduchá je výroba formiček ze SILIGUMU

čti tady http://www.cakes.cz/viewtopic.php?t=515&start=0
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 7:56 pm    Předmět: prominte Citovat

prominte nerad dělám zmatky já sem ten můj minulý příspěvek na to hledal ale nenašel sem ho . prý de to dělá ještě z moduritu a nebo vykrajovátka domácí výroby ale to taky nevím jak se dělá. a to kopyto to asi myslíte že si prvně musím udělat ten tvar který budu potřebovat abych to podle toho mohl udělat že ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 7:58 pm    Předmět: Citovat

pořád se neomlouvej...vše prominuto předem Very Happy ...koukni na předešlý příspěvek, tam máš odkazy kde se dočteš víc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 8:08 pm    Předmět: Citovat

tak jsem ten Tvůj první dotaz našla...tady je
http://www.cakes.cz/viewtopic.php?p=29146&highlight=#29146
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 8:19 pm    Předmět: díky Citovat

já si to pečlivě prostuduju. měl bych ještě jeden takový menší dotaz ted sem si to tady celý pořádně po douhé době prohlížel a našel sem zmínku o mexické pastě na modelování , ale bohužel není nikde recept a já bych potřeboval recept na cukrovou hmotu která je krásně čistě bílá aby s ní šlo modelovat a nebyla jen na modelování je vůbec nějaká taková? našel sem jen recept na gum pastu a tam je potřeba zase něšjaká guma a to já zas nevím kde to seženu a kolik to stojí. a ta mexická pasta tu nikde není. za normálních okolností bych ji koupil , ale tohle je dorta pro paní která by to chtěla vše domácí .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5396

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 8:27 pm    Předmět: Citovat

mexickou pastu neznám Sad ...tak udělej MMF z bílých bonbónů
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 8:34 pm    Předmět: mmf Citovat

to je hmota marschmallow? zmínka o té mexické pastě je v rubrice kde jsou recepty na glukozu ale právě o té gumě sem nikde nenašel nic akorát vím že je to bílý prášek který pomáhá elastičnosti hmoty nevíte kde se dá koupit a nebo aspon kolik stojí?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
světluškaaš
hotový dort


Založen: 18.9.2007
Příspěvky: 1037
Bydliště: Západní čechy, Aš

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 8:53 pm    Předmět: Citovat

Ještě by šla udělat ta želatinová pasta ta není náročná na suroviny a je krásně bílá počkej pohledám recept.
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
světluškaaš
hotový dort


Založen: 18.9.2007
Příspěvky: 1037
Bydliště: Západní čechy, Aš

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 8:57 pm    Předmět: Citovat

Tak jsem to našla recept mám od Jitky ale původně je od Aldosky.Snad Tě to pomůže.

Fondant na potahování - aldoska - je výborný, netrhá se, i druhý den z lednice je krásně pružný a bílý!!, dala jsem citronový Jupí z ½ kg cukru na průměr 23cm a ještě trocha zbyde

1 kg moučkového cukru (výhradně korunní!)
1 polévková lžíce práškové želatiny na vaječnou tlačenku (bez obav, je neutrální)
1/2 dl horké vody
2 lžíce vlažného rozpuštěného ztuženého tuku
necelý 1 dl hustého jablečného nebo citronového sirupu (Fruko, Jupí)
podle potřeby přidáme vodu

Moučkový cukr prosejeme na vál a v hromádce uděláme důlek. Želatinu rozpustíme ve vodě tak, že nejprve nalijeme třeba do hrnku horkou vodu a želatinu přisypáváme za stálého prošlehávání metličkou nebo vidličkou. Pak hned vlijeme do důlku a ihned rychle, než želatina začne nitkovat, kulatou stranou lžíce vtíráme do cukru. Postupně zapracováváme takto asi 1/3 cukru tak dlouho, až vznikne krásně bílá pasta. Pak přidáme všechny ostatní ingredience a zpracujeme hladkou hmotu, která je poměrně tuhá, ale dobře drží při sobě a nedrolí se.

Zpracováváme ji tak, že vyválíme plát silný asi 3 mm (slabší se trhá). Změříme korpus, který chceme fondánem potáhnout, vykrojíme jednotlivé díly a pomocí válečku je přeneseme na korpus předem velmi slabě potřený marmeládou (to je lepší) nebo krémem. (Díly můžeme také vyválet na mikrotenové fólii a na korpus přenést i s ní, nalepit a fólii stáhnout.) Spoje můžeme maličko navlhčit vodou, přimáčknout k sobě a pak je zahladíme špachtlí nebo cukrářskou kartou, povrch vyhladíme mírně navlhčenýma rukama.
Fondán uchováváme pod fólií v chladničce.

(MÁM BOHUŽEL I NĚKOLIK OHLASŮ, ŽE SE FONDÁN NEPODAŘIL... Recept jsem našla na cukrářském serveru www.cukrar.cz a upravila na základě svých zkušeností. Mně osobně se fondán podaří vždy - ve fotogalerii mám několik dortů fondánem potažených - pouze jednou, když jsem použila levný cukr, byl fondán řídký a trhal se...)

Rada čtenářky: když se fondán drolí, přidejte více želatiny.
_________________
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Galbovka
umělecký dort


Založen: 20.11.2007
Příspěvky: 2348
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: ne srpen 30, 2009 10:14 pm    Předmět: Citovat

Já jsem kdysi kdesi četla, že se přidává "arabská guma", kterou si ta dotyčná kupuje v papírnictví. Ale nic bližšího si nepamatuji. Chtělo by to progooglovat....
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
dorianna
nadýchaný korpus


Založen: 7.2.2008
Příspěvky: 227

PříspěvekZaslal: po srpen 31, 2009 10:10 am    Předmět: Citovat

Jarku já modeluju všechno z white icingu , je čistě bílá , dělá se s ní dobře , jinak gum pastu koupíš už hotovou v sypkém stavu v cukrářských potřebách např u Fialy ale i jinde
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: so září 05, 2009 12:33 pm    Předmět: mexická pasta Citovat

díky moc za odpovědi ještě bych vás teda chtěl poprosit jestli byste mi nemohli napsat recept na ru mexickou pastu , a ještě bych potřeboval poradit kde seženu tu arabskou gumu, mě právě někdo poradil, že by se dala koupit i v lékárně , ale díval sem se v jedné velké a tam neměli a ani nevěděli co to je zač. ale poradili mi tam nějakou gumu arabika ale tu neměli tak pokud byste mi mohli poradit i s tímto.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: so září 05, 2009 4:03 pm    Předmět: díky Citovat

moc ti díky za rychlou odpověd. ještě bych se tě rád zeptal tu gumu z toho papírnictví , když se použije na tu gum pastu je to jedlé když se tam použije ta guma z papírnictví? víš já bych si chtěl zkusit vyexperimentovat svoji vlastní recepturu na hmotu a tak hledám . a ty jsi už někdy tu gumu z té lékárny kupovala? 50 g to je dost málo za tolik peněz , nevíš jestli je i nějaká levnější náhražka?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jarek
prázdné břicho


Založen: 14.7.2008
Příspěvky: 13

PříspěvekZaslal: so září 05, 2009 7:49 pm    Předmět: už sem ji zkoušel Citovat

tu želatinovou pastu sem už zkoušel ona je dobrá akorát rychle tvrdne . takže kdybych to dělal z té gumy z toho papírnictví tak by to nebylo závadné a bylo by to teda jedlé? a je v tom teda nějaký větší rozdíl jestli z gumy z papírnictví a nebo z lékárny? icing bych taky chtěl zkusit ale škoda , že ho neprodávají po menším balení já bych prvně chtěl zkusit jak to chutná a jak se s tím pracuje ale co když koupím to množství co prodávají tak když mi nebude vyhovovat tak co s tím . já bych si chtěl z té gumy vyexperimentovat hmotu vlastní receptury která by se co nejvíc přibližovala jak konzistencí a valstnostmi wiltonskému fondánu ale s jinou chutí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
skaja
nadýchaný korpus


Založen: 16.10.2007
Příspěvky: 273
Bydliště: Jihlava

PříspěvekZaslal: so září 05, 2009 9:45 pm    Předmět: Citovat

Jitu-Kytičky jdou moc pěkně,ale po vytvrdnutí se mi zdály hodně křehké,ale chuť je příšerná,mám ještě myslím kousek doma,v Jihlavě Ti ji dám k vyzkoušení.
_________________
http://skaja.websnadno.cz
http://skaja4.rajce.idnes.cz/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com