Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak na dort pro začátečníka

Jdi na stránku
1, 2, 3  Další

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lota
prázdné břicho


Založen: 6.8.2010
Příspěvky: 12
Bydliště: Litomyšl

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 6:47 pm    Předmět: Jak na dort pro začátečníka Citovat

Dobrý den, jsem v pečení dortů začátečník, ráda bych připravila neteři k 1. narozenínám dort. Prosím tedy o radu Vás, zkušené pekařky. Ve fóru je spousta rad, ale většina jich je již pro zkušenější. Proto jsem založila nové téma, snad to nevadí.
Moc bych ocenila nějaký základní popis postupu. Načetla jsem spoustu informací na netu i v časopisech, ale potřebovala bych si vše ujasnit.

Moje představa:
Chtěla bych upéct třípatrový kulatý dort - piškotový korpus naplněný krémem (něco lehčího, ne klasický máslový krém), potažený marcipánem + ozdobený marcipánovými ozdobami.

Potřeby:
Plánuju si koupit nastavitelný kulatý ráfek, žehličku na marcipán. Vykrajovátka a jiné klasické pekařské potřeby mám. Je třeba ještě něco speciálního?

Byla bych moc ráda, pokud by mi někdo doporučil osvědčený recept na piškotový korpus (pekla jsem piškot už víckrát, ale vždy byl nižší a ne moc nadýchaný) a na nějaký dobrý lehký (ne máslový) krém, tak aby vše zvládla i málo zkušená pekařka.

Marcipán na potahování asi raději koupím hotový, ale pokud by existoval jednoduchý recept, který zvládne každý, tak bych ho zkusila i vyrobit. Chtěla bych klasický mandlový marcipán.

Měla bych pak pár dotazů k postupům, co mi nejsou zatím jasné:
1. Jak zjistím správné množství těsta a krému na 3 patrový dort?
2. Při pečení ráfek položím jen na pečící papír nebo se ještě nějak jinak zajišťuje?
3. Jednotlivá patra se pouze položí na sebe nebo se nějak upevňují?
4. Je potřeba dávat krém i na povrch dortu pod marcipán? A co to jsou "mantinely"?
5. Jakým způsobem se obarvuje marcipán? Jaké barvy jsou nejlepší?
6. Kolik marcipánu bude potřeba na 3 patrový dort + nějaké ozdoby?
7. Jak se přilepují marcipánové ozdoby na hotový dort? Jednalo by se o ploché kytičky například.
8. Jak načasovat pečení? Lze vše zvládnout v jeden den? Jak nejlépe dort skladovat do druhého dne do oslavy?

Omlouvám se za obsáhlý dotaz a předem děkuji za jakoukoliv užitěčnou radu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5364

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:08 pm    Předmět: Citovat

Loto, podle Tvých dotazů to vypadá, že jsi velice dobře zorientovaná a Tvoje otázky jsou jak zkouškový test pro některou z nás Wink
Na všechny otázky najdeš na tomto fóru odpověď...nicméně, když vydržíš, tak Ti v noci odpovím podrobně.
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Galbovka
umělecký dort


Založen: 20.11.2007
Příspěvky: 2335
Bydliště: Cheb

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:27 pm    Předmět: Citovat

Já jen s troškou. Jsem moc spokojená s mým piškotem, recept je tu - http://www.otiskyprstu.ic.cz/dorty.htm#recept

Stačí na jeden plech nebo jednu kulatou formu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1415

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:28 pm    Předmět: Citovat

Loto, to jsi docela odvážná, jestli nemáš žádnou zkušenost s dortama a pustíš se hned do třípatráku.
Co se týče receptu, tady má každá z nás osvědčený jiný, každé vyhovuje něco jiného. Já jsem třeba 17 let pekla tento:
5 žloutků a 5 lžic vařící vody vyšlehat s 200 g cukru krupice a k tomu postupně pomalu přimíchávat 250 g polohrubé mouky a sníh z 5 bílků.
A teď jsem zlenošila, nechce se mi to šlehat zvlášť, recept jsem si upravila a dělám toto:
6 celýc vajec vyšlehám s 200 g cukru krupice do pěny. Nejméně 5 minut je nutné šlehat. Pak k tomu postupně přisypu a zamíchám 250 g mouky.
vyhovuje mi to. Korpus je pro mě akorát do formy zhruba 24 - 26 cm v průměru (mám obě).
Když jsem pekla teď velký kruh, spodní patro, dělala jsem to podle toho samého receptu, jen dvojnásobek. Tedy z 12 vajec. Byly to malá vejce z obchodu. Domácích velkých by mi zřejmě stačilo 10 - 11. Nahoru na nejmenší patro mi stačí vejce 3.

Krém jsem vždycky dělávala pudinkový s máslem. Teď co jsem tady od děvčat pochytila i jiné krémy, kupuju si šlehačku Rosette a vanilmix. S ničím jiným moc zkušenosti nemám. Snad ti poradí někdo jiný.

Receptů jak vyrobit nějaký marcipán na potahování je tu dostatek, koukni se sem
http://www.cakes.cz/viewtopic.php?t=59. Ale koupi si pravý mandlový marcipán v běžném obchodě se hodně nevyplatí. Takový dort by vyšel na moc peněz.

A otázky s číslem všechny také nevím.
1. Na běžný dort mi stačilo 1 až 1,5 másla a půl litru pudinku. Podle toho jsem si vypočítávala spotřebu na větší.
2. s ráfkem jsem nikdy nepekla, ale prý mám křivé plechy, takže by mi těsto vyteklo.
3. jednotlivá patra pouza pokládám na sebe. někdo vyztužuje, mě se to ale zdá zbytečné.
4. pod marcipán je potřeba dát jen velmi slabou vrstvu krému. Potřít a stáhnout. Mantinel je proužek krému, který se udělá po obvodu dortu. tedy na vrchní straně.
5. Marcipán se obarví i barvama z obchodu, jen je třeba dát si pozor na to, aby barvy neobsahovaly sůl. Nebo gelovkama, ty se koupí na internetu běžně.
Obarví se nejprve kousek hmoty a ta se pak propracuje se zbytkem.
6. Tady na fóru jsem se na to kdysi ptala taky a dozvěděla jsem se, že nejlépe je počítat tak kilo marcipánu na jeden dort. Jeden kruh. Tedy bys potřebovala tak ty tři kila.
7. ozdoby se přilepují různě, někdy stačí voda nebo se dají přilepit bílkovkou. Plošší kytičky by stačilo jen položit.
8 za jeden den bych si na to netroufla. Určitě jsou tu i zručné pekařinky, které by to zvládly, ale já bych si dva dny před oslavou upekla korpusy, den před oslavou bych si dorty promazala a nechala vychladnout a zatuhnout a pak bych začla potahovat a zdobit. Květy se někdy musí dělat dopředu i déle, aby vytvrdly. Záleží na hmotě, z jaké je budeš dělat. A taky na počasí.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1415

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:29 pm    Předmět: Citovat

Aha, než jsem ten román sepsala, už tu jsou další odpovědi. Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lota
prázdné břicho


Založen: 6.8.2010
Příspěvky: 12
Bydliště: Litomyšl

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:31 pm    Předmět: Citovat

Razz Díky Milu za případné rady, budu moc ráda. Projít celé fórum od začátku do konce mám určitě v plánu, ale je to na dlouho a neteř má narozeniny už za měsíc, tak bych to určitě nestihla. Peču ráda, kupuju si Dortomanii, prohlížím fóra, ale na třípatrový dort si zatím bez pomoci netroufnu...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5364

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:44 pm    Předmět: Citovat

třípatrový dort je jako tři dorty, ale posazené na sobě...nic na tom není, neboj se toho
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lota
prázdné břicho


Založen: 6.8.2010
Příspěvky: 12
Bydliště: Litomyšl

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:45 pm    Předmět: Citovat

Abecedo děkuju! Peču vážně ráda a do potahovaných dortů se chci pustit už dlouho, takže teď mám nejlepší příležitost. A koneckonců bude to v rodině, tak pokud se náhodou úplně nepovede, tak to nebude žádná tragédie.

Marcipán mám vyhlídnutý tento:
http://www.cukrarskepotreby.cz/cze/produkt.html/jedle_produkty-modelovaci_hmoty-mandlovy_marcipan_60_40_1
Ale je pravda, že to vyjde docela draho. Zkusím se tedy podívat na recepty...

Můžu se ještě zeptat, k čemu tedy ten mantinel slouží? A před potahováním se nechá krém ztuhnout nebo se potře krémem a hned se potahuje?

Díky všem!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5364

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:50 pm    Předmět: Citovat

mantinel je blbost, zapomeň na něj...to dělají některé holky z máslového krému aby jim třeba pudinkový krém nerozmočil potahovku...ale je to blbost, potahuju na pudink i šlehajdu a jde to...hlavní je nedat krému pod potah moc...pomazat, kartou setřít a nechat jen lepkavou vrstvičku korpusu
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5364

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 7:52 pm    Předmět: Citovat

já zásadně nedávám tuhnout...tím víc se potom potah taví = mokvá...protože ledový podklad a "teplý" potah = orosení
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1415

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 8:07 pm    Předmět: Citovat

Milu jestli Lota z toho nepochopí, že má pomazat a hned potahovat. Tys mě přece učila pomazat, nechat zatuhnout a pak potahovat. Tak teď jsem z toho sama jeliman.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5364

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 8:26 pm    Předmět: Citovat

aha...myslím nedávat chladit do lednice
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lota
prázdné břicho


Založen: 6.8.2010
Příspěvky: 12
Bydliště: Litomyšl

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 8:57 pm    Předmět: Citovat

Prosím ještě:
Jeden den upeču korpus, do druhého dne skladuji v ledničce nebo jen tak?
Druhý den rozříznu, naplním krémem, nechám ztuhnout v ledničce, vytáhnu z ledničky, nechám v pokojové teplotě, potřu krémem, v pokojové teplotě nechám ztuhnout, potahuju.

Je to prosím tak? Nebo jinak?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5364

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 9:01 pm    Předmět: Citovat

tak tohle děláme každá jinak...já podle toho jak mě honí čas a kolik dortů musím udělat...většinou upeču, nechám vychladnout, promažu, pomažu, potáhnu, ozdobím a jde to z baráku...korpus musíš mít pořádně vychladlý a pak už je to jedno...a čerstvý je čerstvý Wink
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1415

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 9:07 pm    Předmět: Citovat

Loto, já bych upečený korpus do ledničky nedávala, nechávám ho jen tak. Jinak můj postup je ten, co popisuješ. A když nemám v lednici místo, nedávám ho tam ani promazaný, ale s mléčným nebo máslovým krémem bych si to nelajskla, nechat ho na stole. Ten by promazaný do lednice šel.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sárinka
umělecký dort


Založen: 18.7.2009
Příspěvky: 2025

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 9:16 pm    Předmět: Citovat

Za hoďku nebo půl se ti nezkazí žádný krém, a já dort před potažením dávám chladit, protože je pak pevnější a lépe se mi potahuje a stihne se vsáknout drabek ten krém nebo šlehajda na povrchu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5364

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 9:17 pm    Předmět: Citovat

Loto, co cukrářka, to jiný názor, každá to děláme jinak...já se s tím moc nepárám a třeba Ada je zase moc pomalá...taky záleží na tom, kolik máš na práci času...je rozdíl dělat jeden dort, nebo deset...není to žádná věda a když dodržíš jen základní zásady, tak se Ti to určitě povede....když Tě budu učit já, tak to bude takový rychlokurz, že uděláme dort dnes do rána...když Ada, tak dnes začneš a v pondělí skončíš Very Happy ...to není nic proti Adě ( ona to chápe ), ale je to prostě jen o tom, že si musíš pročíst názory a zkušenosti tady napsané v jednotlivých tématech a vybrat si.
Chtěla jsem Ti všechno vypsat, ale je vidět, že se toho ujmuly i další holky, tak by to byl zmatek. Nezbyde Ti, než pročíst vše...za měsíc to stihneš. Pak se můžeš samozřejmě zeptat na nějaké detaily.
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sárinka
umělecký dort


Založen: 18.7.2009
Příspěvky: 2025

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 9:25 pm    Předmět: Citovat

Loto, tady pořád někdo je, takže až budeš péct a narazíš na problém, tak ti tady vždycky někdo poradí v tom momentě, kdy to bude nutné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Abeceda
hotový dort


Založen: 11.5.2009
Příspěvky: 1415

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 9:27 pm    Předmět: Citovat

Sári jasně, že za hoďku nebo půl se nezkazí, ale pak k tomu musím připočítat ještě těch několik hodin, kdy mám dort na stole a dělám na něm. V lednici nemám tolik místa, abych se tam s ním vešla. Laughing

jasně, Milu, já to chápu. No mě to trvá tejden. A ještě by měl bejt natahovací jak kšandy, co? Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5364

PříspěvekZaslal: pá srpen 06, 2010 9:30 pm    Předmět: Citovat

Adu, je o na Tobě...budeš vrchní poradce
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku
1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com