Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení Diskuzní fórum o dortech a pečení
Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
 
 ČlánkyČlánky  FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak na dort pro začátečníka

Jdi na stránku Předchozí  
1, 2, 3

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Lota
prázdné břicho


Založen: 6.8.2010
Příspěvky: 12
Bydliště: Litomyšl

PříspěvekZaslal: po srpen 09, 2010 1:21 pm    Předmět: Citovat

Díky holky, ještě jsem někde přečetla, že by šla pod potahovku nugeta... Bylo by to lepší než ta marmeláda? Případně udělat s ní ty mantinely kolem zak. smetany?
Problém je, že u nás nikdo moc není na máslové krémy a ani na šlehačku... tak vymýšlím, jak se bez toho obejít.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sárinka
umělecký dort


Založen: 18.7.2009
Příspěvky: 2025

PříspěvekZaslal: po srpen 09, 2010 1:26 pm    Předmět: Citovat

Loto, nechci ti moc zatěžovat hlavu, ale u nás taky máslové krémy nefrčí, jednou jedinkrát jsem si udělala mantinel z punčoviny /drobečky ze zbytku korpusu, marmeláda, oříšky, rum, zbytek nějakého krému, někdy místo toho krému dám kousíček másla, uděláš z té hmoty váleček a dáš místo mantinelu/. Nevím, jestli to už někdo zkoušel, pro cizí jsem to ještě nedělala, ale našim to tak chutnalo, že někdy jednu vrstvu krému nahradím punčovinou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sárinka
umělecký dort


Založen: 18.7.2009
Příspěvky: 2025

PříspěvekZaslal: po srpen 09, 2010 1:27 pm    Předmět: Citovat

Jo a nugeta by, myslím, šla.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5300

PříspěvekZaslal: po srpen 09, 2010 1:35 pm    Předmět: Citovat

holky, já bych pod bílou potahovku dala jedině!! bílý krém...to musí být dost silná vrstva aby to "neprosvítalo"

při úvahách o použití krému pod potah je nutné brát na zřetel, jak moc ten který krém ( nutella, marmeláda) reaguje na teplotu...jak taje/řídne...nic na tom nemění vychlazení předem...při přepravě se může natolik ohřát, že potah jede dolů jedna radost Rolling Eyes...proto mně tak vyhovuje ta kombinace šlehajda+vanilmix...to se změnou teploty ani nehne
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lota
prázdné břicho


Založen: 6.8.2010
Příspěvky: 12
Bydliště: Litomyšl

PříspěvekZaslal: po srpen 09, 2010 1:41 pm    Předmět: Citovat

Díky, asi radši tedy zkusím ten krém. Prosím tedy...

Předběžně jsem vybrala tento (na dortomanii):
http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=16&t=2437

Doporučíte mi ho? Nebo nějaký jiný, aby nebyl moc cítit máslem...

Jen doplním, že dort nebudu převážet, bude doma v ledničce, pak se vytáhne, pokocháme se (snad bude čím) a sní se... pak asi každý dostane s sebou něco do krabičky, ale tam na tom už pak tolik nesejde.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5300

PříspěvekZaslal: po srpen 09, 2010 1:45 pm    Předmět: Citovat

no, tu chuť másla trochu srazí ta čokoláda...a tenhle krém můžeš dát klidně pod potahovku
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Lota
prázdné břicho


Založen: 6.8.2010
Příspěvky: 12
Bydliště: Litomyšl

PříspěvekZaslal: po září 13, 2010 10:21 am    Předmět: Citovat

Chtěla jsem se podělit o výsledek mého snažení. Díky všem za rady.

Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Sárinka
umělecký dort


Založen: 18.7.2009
Příspěvky: 2025

PříspěvekZaslal: po září 13, 2010 10:27 am    Předmět: Citovat

potlesk potlesk potlesk potlesk potlesk
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lota
prázdné břicho


Založen: 6.8.2010
Příspěvky: 12
Bydliště: Litomyšl

PříspěvekZaslal: po září 13, 2010 10:32 am    Předmět: Citovat

Můžu ještě poprosit o váš názor... Při výrobě jsem měla dva problémy, které jsem nepředpokládala:
- kupovala jsem potahovku K2. S bílou se mi pracovalo dobře. Když jsem ji ale obarvila, byla pak více jakoby lepivá a více se trhala. Kde byla chyba? Obarvovala jsem gelovými barvami Wilton.
- Spodní patro se mi po setavení dortu do druhého dne trochu smáčklo (jde to vidět i na fotce). Boky nebyly kolmé ale vyboulené. Horní dvě patra byly v pořádku. Při sestavování byl máslový krém uvntiř zatuhlý, bylo tam i ovoce (banány a jahody) a celou dobu do oslavy byl v ledničce. Můžete mi poradit, proč se to tak stalo?
Děkuji..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5300

PříspěvekZaslal: po září 13, 2010 11:53 am    Předmět: Citovat

Když jsem ji ale obarvila, byla pak více jakoby lepivá a více se trhala. Kde byla chyba? Obarvovala jsem gelovými barvami Wilton.

probarvováním jsi potahovku zahřála...stačí počkat až zase ztuhne

Spodní patro se mi po setavení dortu do druhého dne trochu smáčklo

váha dalších dvou pater se projevila...je dobré to spodní patro po promazání zatížit aby se "uhemovalo"...a druhý den teprve položit patra další
...taky je možné, že krém na korpusu potahovku zespoda rozmočil a potahovka se "vytáhla" a udělala pak tu bouli...je nutné korpus pomazat a zase setřít kartou aby zbyl jen lepkavý povrch a nebyla tam vlastně žádná vrstva krému


Dortík se moc povedl!! S každým dalším dortem nabereš zkušenosti a výsledek bude vždy lepší. Jen tak dál!!!
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jeli
prázdné břicho


Založen: 19.7.2012
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt červenec 19, 2012 9:57 am    Předmět: Prosba Citovat

Dobrý den, ahoj všem,
prosím potřebovala bych radu. Pustila jsem se do dortu na křtiny. Mám hotové ozdoby asi týden a dnes budu péct korpus. Budu potahovat fondánem. Nejsem si ale jistá kdy by to bylo nejlepší. Nemám přes den moc čas, takže peču jen po večerech.
Dnes je čtvrtek a dort potřebuji mít na finále v sobotu ráno. Můžu už dnes večer dort potáhnout? Nebo raději dnes promazat a pomazat a zítra potáhnout. Nerada bych něco pokazila Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
fel
krém v pytlíku


Založen: 10.11.2009
Příspěvky: 897
Bydliště: opava

PříspěvekZaslal: čt červenec 19, 2012 10:07 am    Předmět: Citovat

ahoj, ja bych promazala dneska a potahla az v patek vecer Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5300

PříspěvekZaslal: čt červenec 19, 2012 10:33 am    Předmět: Citovat

Jeli, protože je potahovka to nejtrvanlivější na celém dortu, tak klidně potáhni už dnes pokud zvládneš potáhnout čerstvě promazaný dort....předpokládám, že nebude moc času na jeho ztuhnutí.
Lednici máš jistě na dorty vyzkoušenou, takže nějaké velké orosení, předpokládám, nehrozí.
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sárinka
umělecký dort


Založen: 18.7.2009
Příspěvky: 2025

PříspěvekZaslal: čt červenec 19, 2012 10:35 am    Předmět: Citovat

U začátečníka je PRO, nechat dort pořádně ztuhnout.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jeli
prázdné břicho


Založen: 19.7.2012
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt červenec 19, 2012 10:37 am    Předmět: Citovat

Milu, děkuji moc.
Lednici mám jen na dorty, ale z fondanu jsem ještě nikdy nedělala. Je lepší méně vychlazená?
Jak dlouho bych měla nechat dort ztuhnout před potažením? Stačí třeba hodinku do hodně vychlazené lednice?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jeli
prázdné břicho


Založen: 19.7.2012
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt červenec 19, 2012 10:42 am    Předmět: Citovat

Napadlo mě to až dnes, jestli mi ten fondán do soboty v lednici neoschne? Ale snad ne. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli pod fondán dát hodně malou vrstvu krému, spíš jen lehký film, tak jestli se pak nedává při potahování raději 2 tenčí vrstvy fondánu na sebe?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Milu
Moderátor


Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 5300

PříspěvekZaslal: čt červenec 19, 2012 11:14 am    Předmět: Citovat

ideální je nechat dort tuhnout přes noc aby se Ti s tím dobře pracovalo...nevím jak jsi zkušená, třeba zvládneš potáhnout i "měkký"


každou hmotu vyvaluj na cca 4 mm

vždy pomaž jen lehce, jak píšeš aby vznikl jen lepkavý film

s fondánem jsem nikdy nepracovala, proto jeho vlastnosti neznám

lednice stačí na 10 stupňů ( je to chladnička, ne lednička Very Happy )
_________________
Cokoli dá ti osud to snášej a zvítězíš nad ním.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Jeli
prázdné břicho


Založen: 19.7.2012
Příspěvky: 4

PříspěvekZaslal: čt červenec 19, 2012 11:30 am    Předmět: Citovat

Děkuji moc všem za rady,
no snad to nějak zvládnu Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Diskuzní fórum o dortech a pečení -> Rady a nápady Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  
1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přidat toto téma do oblíbených.
 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpB.B © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com